Bli medlem tillsammans med tusentals av nöjda kunder 🤗 och få 10% rabatt på din första beställning 🤫. Missa inte det🥳! (Endast för nya prenumeranter)

3 tips för högkänsliga att, när livet känns överväldigande, orka med

21 jul 2021
3 tips för högkänsliga att, när livet känns överväldigande, orka med

Majoriteten av er som läser den här artikeln har troligen klickat in er på den här artikeln på grund av att du själv är HSP. Så jag tar för givet att du redan är väl insatt i ämnet och kan mycket om det. Så med den här artikeln tänkte jag inte berätta om hur man vet att man är HSP (highly sensitive person) utan helt enkelt bara dela med mig av mina bästa tips en HSP till en annan för att orka överleva i en till många gånger överstimulerande omgivning.

Ett extra känsligt nervssystem

Även om en del oförstående i vår närhet kanske tror att det handlar om att vi bara är ”känsliga” eller att det går att minska ens överstimulans genom att bara vara rationell, så är det inte alls så det fungerar. Det handlar om att vår hjärna och vårt nervssystem är lite annorlunda än alla andra. 15–20% av befolkningen som är högkänsliga har ett nervsystem som tar aningen längre tid på sig att reagera, känner allting lite djupare och är extra känslig för yttre stimuli.

   - Läs mer: "6 sätt att aktivera ditt parasympatiska system och undvika kronisk stress"

En bil som tutar, en våldsam scen i en film, ett obekvämt klädesplagg känns extra obehagliga för oss med ett extra känsligt nervssystem, i jämförelse med 80% av resterande befolkningen.

Vända din högkänslighet till en styrka

Att vara högkänslig är inget man kan ”bota” som om det vore en sjukdom. Utan det handlar om att använda denna styrka till det bättre och inte låta den begränsa oss i vad vi kan göra.

Här är några viktiga punkter som jag och andra med samma personlighetstyp har känt funkat bra för oss:

1. Stressfri livsstil med tid för återhämtning

Att minska på stressen är viktigt för de allra flesta, men särskilt för en HSP då nervsystemet redan är överbelastat av alla intryck och känslor. Ett överfyllt schema på det gör att man lätt brakar ihop. Det passar inte en HSP att arbeta övertid eller kanske ens heltid. Även om man hinner med allt som är på schemat så är det känslan av att inte göra det så bra som man önskar, att leva upp till andras förväntningar och rädslan av att göra andra besvikna som utöver det fulla schemat skapa mycket ångest och onödig stress.

Sätta upp gränser 

Self-Care kan också vara att lära sig att säga nej. Säga nej till sig själv ibland. Ibland känner man för att överprestera, eller har en mängd borden och måsten man vill hinna med. Där och då är det viktigt att vi lär oss att säga nej, till detta och tar oss tiden för att vila och återhämta oss.

Men det är en svår balans att nå. Det gäller att man som HSP har klart för sig vad ens prioriteringar är i livet, vilka man vill spendera tid med och att lära sig säga nej, och i stället hitta sätt att skärma av känslan av att man gör andra besvikna. Deras lycka hänger inte på oss, är viktigt att komma ihåg. Det är definitivt lättare sagt än gjort och jag jobbar fortfarande med det.

Återhämtning

Eftersom vår sympatiska nervsystem så lätt hamnar i överläge måste vi aktivt göra vår del för att se till att det parasympatiska nervssystemet slås på. Det här innebär att vi måste sova våra 8 timmar om natten, kanske till och med mer, och definitivt att vara i säng innan kl 10. För många redan så tidigt som kl 9 kan hjälpa oss att känna oss mer energiska och starka dagen efter.

Även under dagen är det viktigt vi finner små tider för återhämtning och lugna stunder, särskilt efter att vi varit bland andra människor, oljud eller något som stressar oss.

Rutiner

Vi som är HSP mår bra av att ha lugna morgnar och kvällar för att träna, promenera, skriva dagbok, läsa, dricka te, stretcha för att förbereda oss och ”reset-ta” oss. Man kan kalla det för mindfullness eller ”self-care” om man vill.

   - Läs mer: "Förvandla din dag med de 3 M:en på morgonen"

Eftersom vi är extra känsliga för stökiga miljöer är det ”self-care” att även ha luckor i schemat där vi hinner med att plocka undan och göra vårt hem/kontor till den oas vi behöver att den ska vara för att fungera.

Mår bäst i naturen

Vi som är HSP mår också mycket bra av att vara i naturen och i djurssällskap. När livet har rullat på så snabbt och vi inte haft tid med djur och natur ett tag mår många av oss psykiskt dåligt. Så när livet börjar kännas torftigt och jobbigt, kör ut en sväng på landet, ta cykeln och cykla mellan hagarna och försök hitta en söt mule att pussa! Det kan vända en dålig vecka till att bli hur underbar som helst.

Andas

Visst behöver vi alla andas för att överleva och alla skulle kunna förbättra sin hälsa och minska stressen mycket om de lärde sig att andas rätt. Det är en viktig del av att må bra. Men framförallt för oss som är HSP som så lätt blir stressade är andningen ett av det snabbaste sätten att aktivera vårt parasympatiska nervsystem och lugna ner oss själva.

   - Läs mer: "3 fel du gör när du andas! och 3 sätt att andas rätt"

2. Medveten andning

Medveten andning går ut på att man vet hur man andas. Många andas för snabbt och för ytligt. De hyperventilerar faktiskt.

När man andas ska man andas med buken. Om du håller händerna på magen så när du andas in kommer händerna att pressas utåt, magen går ut när du andas in och in när du andas ut. Axlarna rör sig inte uppåt eller nedåt. Då djup- eller bukandas du. Försök att träna på detta och bli mer medveten om din andning. Tänk på att andas via näsan och inte munnen. Om du behöver kan det vara bra att tejpa med kirurgtejp för att verkligen tvinga dig att andas via näsan.

När du bemästrar detta tar du nästa steg som är att andas djupa och långa andetag. Du skulle kunna börja med att räkna till 3 när du andas in, hålla på 3, andas ut på 3 och hålla på 3 och så om igen. Sen kan du utöka till kanske 5 sekunder. Du kan också använda dig av en Smart Breathe-apparat för att förbättra andningen.

Eteriska oljor

Vad vi andas in kan också hjälpa oss att må bättre. Vi som HSP är ofta känsliga för dofter i vår omgivning och behöver ha det relativt rent och fräscht. Kemikalier och parfymer gillar de flesta av oss inte. Men kanske kommer du liksom jag uppskatta de eteriska oljornas fantastiska kvaliteter. Jag älskar att ha eteriska oljor på hela tiden där jag befinner mig. På skrivbordet, vid soffan eller sängen. (Förutom i köket, där tycker jag det ska dofta hemlagad mat ?). Jag väljer alltid eteriska oljor efter vilket humör jag vill vara på: bli mer pigg, kreativ, fokuserad, lugn osv.

Framför allt för att lugna ner mig när jag är överstimulerad känner jag att dessa är mina absoluta favoriter:

 • Bergamott - är en balanserande olja som kan hjälpa en när man behöver bygga upp sin inre styrka oh balans, som vid utmattning, oro och kriser.
 • Frankincense / Olibanum – en av mina absoluta favoriter. I boken “aromaterapi för alla” står det så här om den: “Olibanumoljan kommer från trädets kåda som bildar ett skydd vid skador i barken. På samma sätt kan olibanum ge oss en känsla av skydd, stöd och lugn. Olibanum kan påverka andningen att bli långsammare och djupare.”
 • Lavendel - det finns ingen eterisk olja som kan lugna och få ner mig på jorden så bra som lavendel när jag har varit ångestfylld eller när jag är överstimulerad. Jag ÄLSKAR Lavendel. Den balanserar, stabiliserar och harmoniserar både kropp och själ vid oro, nervositet.
 • Patchouli - är balanserande och stärkande olja som hjälper oss att vara med förankrade i kroppen.
 • Petigrain (pomerans) - är uppfriskande, avslappnande och balanserande. Anses kunna ge mental klarhet och harmoni!
 • Tall - är uppfriskande, stärkande och avslappnande. Motverkar negativitet och stärker självtilliten. Bra olja vid mental stress eller för den som inte unnar sig vila.
 • Vetiver - kallas ofta “lugn och ro” oljan. Underlättar avslappning och kan stabilisera och stärka personer som är för känsliga. Hjälper oss som är för mycket uppe i huvudet.

Lugn träning

Träning och motion hjälper oss att bli av med spänningar i kroppen och framför allt boosta endorfiner som ger oss mer glädje och harmoni i livet. De flesta HSP avskyr gymmet på grund av människorna, blickarna, speglarna, de hårda ytorna och bullret. Det är helt ok att inte gilla gymmet. Man kan göra en hel del träning i hemmets trygga vrå, eller allra helst i naturen. Många HSP-are mår bra av lugna träningsformer, gärna träningsformer som stretchar ut oss och som hjälper oss att fokusera på andningen.

   - Läs mer: "10 motiverande skäl att börja träna - idag"

3. Kosten och rätt näring

Många HSPare har problem med magen, av olika anledningar men stressen som de ofta går och bär på gör det inte lättare! Många har IBS, Chrons sjukdom och en rad allergier på grund av läckande tarm.

Det viktigaste är att förstå om vi har några intoleranser och allergier och sedan undvika dessa eftersom de stressar vårt redan överbelastade system.

En jordande anti-inflammatorisk diet baserad på fräscha grönsaker, hälsosamt fett och bra protein bör vara grunden av vår kost.

Många HSP-are mår bäst av att äta regelbundna måltider och mår inte lika bra av att fasta, utan hellre undvika sådant de inte mår bra av och äta hälsosamt varje dag.

   - Läs mer: "6 sätt att få ett jämnare blodsocker på"

Viktiga näringsämnen för oss högkänsliga personer:

 • B6, när vi stressar minskas våra depåer av många viktiga näringsämnen, bland annat vitamin B6 som är viktig för att vi ska kunna tillverka signalsubstanser som dopamin och serotonin. Men många oss HSP mår bra av ett B-vitamin komplex.
 • Magnesium är ett annat näringsämne som man lätt får brist av vid stress. Vilket är ironiskt då magneisum är avslappnande och lugnande. Se till att äta mycket gröna grönsaker som har magnesium i sig men ta även tillskott av Magnesium, eller använd en magnesiumolja på huden.
 • Zink. En av de mest vanliga näringsbristerna, ännu mer hos oss som upplever mer stress. Zinkbrist kan ge oss dåligt minne, koncentration och depression vilket många av oss med HSP kan kämpa med.
 • Omega-3 fettsyror. Vi mår bra av att äta en kost med rätt sorts fetter. Men trots det är det svårt att få den sköra omega3 och 6 balansen helt bra. Fiskoljan har bra effekt på vår hjärnas kognitiva förmåga och förmågan att bearbeta känslor, vilket vi kan behöva lite extra hjälp med.
 • Matsmältningsenzymer. Att få extra stöd och hjälp med matsmältningen gör att vi får färre magbesvär men också att vi tar upp den viktiga näringen lättare.  

För att få bästa råd om hur just du bör äta och mår bra av kan jag rekommendera att få hjälp av en funktionsmedicinsk näringsterapeut, särskilt om du har magproblem.

Skippa beroendeframkallande substanser helt

Vi som HSP är väldigt känsliga för olika substanser, energikickar och beroenden. De allra flesta HSPare mår bra av att undvika koffein och läsk (och droger av alla dess slag!). Men även se över om det finns andra beroenden eller substanser som vi behöver dra ner på. Många av oss märker enorm skillnad när vi drar ner på allt eller det mesta sockret, och likaså alkohol.

   - Läs mer: "Den verkliga faran med socker"

Att undvika ångest

I och med att nervssystemet har en sådan stark reaktionsförmåga har många högkänsliga personer också lätt att drabbas av ångest och stress. Inom oss är det en hel del känslor som ska processas, faktorer att begrunda, idéer att undersöka, beslut att fattas och på allt detta så är vi så känsliga för andras små subtila signaler och känslor som de sänder ut. Inte undra på att vi blir överstimulerade. Överstimulansen kan skapa ångest.

   - Läs mer: "Näringsterapeuten om: ångest och dess samband med stress och hormoner"

EFT 

Något som hjälpt mig mycket med överväldigande känslor är EFT (Emotional Freedom Technique) eller tapping som det också heter. Ibland kunde bara att gå och handla eller gå ut med hunden göra att jag blev så överväldigad att jag knappt kunde orka med resten av dagen. Allas blickar, alla signaler de sände ut dränkte mig, det var som jag bar på hela grannskapets känslor på mina axlar - det var inte hållbart.

Men EFT/tapping hjälpt mig mycket att lugna ner mitt överstimulerade nervsystem och aktivera det parasympatiska systemet. Ett tag gjorde jag det tillsammans med en terapeut. men på senare tid om jag känner mig överväldigad gör jag det på egen hand. Det har hjälpt mig att sätta gränser och inte bli översköljd av alla intryck.

Både jag och min man (som inte är HSP) tycker också om att avsluta dagen med en "tapping meditation" för att komma in i djupsömn, få en skön sömn och en bra morgon – en trevlig rutin som gärna får stanna enligt oss.

Jag kan verkligen rekommendera dig som HSP och inte känner till EFT att kolla upp det. Det är ett enkelt och snabbt sätt att lugna ner nervsystemet samtidigt som du ökar förståelsen för dig själv och dina känslor, samt om du  vill gå ner på djupet med varifrån känslorna kommer.

Harmoniserande Örter

Naturen är fantastisk rik på örter som skänker oss klarhet och harmoni i livet. Framförallt finns det en grupp av örter som fungerar oerhört bra för oss som lätt blir stressade: de adaptogena örterna. Du kan läsa om det mer i artikeln "Adaptogena örter för ett harmoniskt liv utan stress" . Men förutom de här adaptogena örterna finns det andra örter som har bra påverkan på vårt nervssytem, bland annat:

 • Passiflora (passionsfruktsblomma): Lugnande och hjälper oss att somna.
 • Kamomill: Lugnande både för vårt sinne och för vår matsmältning.

Mening med livet

 Ett skäl till varför livet ibland kan kännas överväldigande för oss tror jag ligger i att de flesta HSP också enligt MBTI personligheterna en NF typ, vilket gör att vi idealistiskt hela tiden söker en mening med vårt liv, allt vi gör måste kännas meningsfullt och äkta. Så många HSP-are mår bra av att ibland ta sig en funderare om man verkligen lever efter sina värderingar och det som känns meningsfullt. Annars kommer det orsaka mycket mental stress för oss.

Personligen har inte bara vetskapen att jag har en extra känslig personlighet utan också de praktiska sakerna som jag nämnt ovan hjälpt mig att kunna hantera och undvika ångesten som kommer av överstimulans, utifrån eller inifrån.

Vad som hjälper för mig, i korthet: Mycket vila, bra sömn. Ta hand om min hälsa genom en hälsosam kost med så lite socker som möjligt. EFT, eteriska oljor, djupandning och kosttillskott för att lugna ner mig när livet känns jobbigt. Rensa i schemat och prioritera det viktigaste, och något jag fortfarande jobbar med - våga säga nej.

Fler tips som jag använt mig av för att bli av med ångest kan du läsa om i den här artikeln "Praktiska råd till dig med ångest".

Kom ihåg, att vara en högkänslig individ är inget problem i sig. Det finns oerhörda fördelar och många icke-högkänsliga individer uppskattar den där extra omtanken, värmen och empatin som vi har lite lättare att visa andra.

 Nu över till dig: Vad har du som HSP känt hjälpt dig att orka med överstimulans? Berätta i kommentarerna nedan.

MåBra
Amanda Majava

Dela artikel:

Amanda Majava

Taggar:

Kontakt

 • Organisationsnr: 559404-7580

 • Runslingan 20 D • 224 77 Lund

 • Mejla oss gärna: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 • Vi svarar inom 48 h

Mer hos Må Bra Naturligt

Missa ingenting & få 10% rabatt!

Få 10% rabatt på ditt nästa köp när du börjar prenumerera på våra nyhetsbrev! Håll koll på alla våra erbjudanden och ta del av särskilda erbjudande bara för de som får vårt nyhetsbrev.


Fri frakt över 500

Snabba leveranser

Trygg betalning

Kunnig personal

 • Köpvillkor
 • Bra Länkar
 • Fyndhörna
 • Logga in / Skapa konto
 • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Webbsida av Joomlaproffs.se