Bli medlem tillsammans med tusentals av nöjda kunder 🤗 och få 10% rabatt på din första beställning 🤫. Missa inte det🥳! (Endast för nya prenumeranter)

5 tips till att få kontroll över din stress

07 okt 2014
5 tips till att få kontroll över din stress

Stress - En folksjukdom

"Jag hinner inte", "Jag har inte tid", "Jag orkar inte", "Jag är så stressad". Dessa mantran repeteras allt oftare både högt till varandra eller inombords i förtvivlan. Fler och fler känner att tiden inte räcker till och att stressen blir allt mer övermäktig. Varför är det så? Vad kan man göra åt det?

Dagarna har lika många timmar nu som för våra mor- och farföräldrar. Har vi så mycket mer att göra egentligen än de hade? Eller vill vi göra så mycket mer än de ville? Eller lever vi i en tid som helt enkelt pressar ut varenda liten energi vi väl har?

1. Se över dina prioriteringar

Behöver vi jobba så mycket som vi verkligen gör? Tänk efter: Vad är viktigaste i livet? Att du har råd till allt som du tror du behöver, att familjen har fina saker? Eller att du har en bra hälsa och att din familj mår bra och har tid till varandra?

Att se över sina utgifter och hitta möjligheter till att förenkla livet, gå ner i arbetstid eller minska arbetsbördan i hemmet, kommer kunna innebära att familjen har mer tid till att ha roligt tillsammans, samtidigt som du får mer tid över att bara ta det lugnt och göra sådant som du verkligen vill.

Vad får dig lycklig, avslappnad och harmonisk? Är det att måla, umgås, laga mat, träna? Vad det nu än är se till att det finns tid i veckoschemat för att göra just de sakerna. Men framförallt se till att din familj har tid till varandra. Ha som mål att varje dag äta mat åtminstone en gång tillsammans, att jobbet inte får stjäla viktigt tid från dig och din familj på kvällar och helger.

familytime bz

2. Ät rätt

Den näring vi stoppar i oss kommer antingen stressa kroppen eller göra kroppen balanserad och lugn. Tyvärr är resultatet av stress – orkeslöshet, vilket innebär att när vi är som mest stressade så orkar vi se till att få i oss det som vi verkligen skulle behöva. En orolig mage, spända muskler, retlighet, huvudvärk är alla tecken på att kroppen inte klarar av att hantera den stress du möter och den stress som det innebär för kroppen när den får i sig saker den inte klarar av att hantera.

 1. Socker och stärkelserika kolhydrater gör att kroppen skickar ut alldeles för mycket insulin för att kompensera med det förhöjda blodsockret som händer. Denna turbulens som sker inne i kroppen stressar systemet och du kommer att få anstränga dig mer - för att få gjort mindre. Dessutom ger det knappt någon näring i form av vitaminer och mineraler som kroppen behöver för att hantera denna obalans.

 2. Färdigmat och ohälsosam mat från snabbmatskedjor: Precis som punkten innan så innehåller de ofta mycket stärkelserika kolhydrater som stressar kroppen. Men även ohälsosamma fetter och tillsatser som kroppens celler inte kan läsa av på rätt sätt och felaktiga signaler skickas fram i kroppens centrum. Detta stressar vårt inre, samtidigt som magen kommer att ha allt svårare med nedbrytningen och med knappt någon näring i sig kommer kroppen inte heller kunna hantera denna sortens mat.

 3. Även kaffe, cigaretter, bekämpningsmedel och kvicksilver (amalgam bl.a.) stressar kroppen något oerhört!

 4. När man är stressad eller för att undvika stress är det absolut viktigaste man kan göra att äta HÄLSOSAMT! Gröna sallader med mycket näring, gröna smoothiesar med mycket energi, protein som håller blodsockret i balans och rätta fetter som hjälper hjärnan att orka med.

ID-100124856

3. Djupandas

Det snabbaste sättet att orka med alla problem, uppgifter, situationer som man ställs inför är att djupandas. Försök att verkligen andas med näsan och långt ner i magen. Axlarna rör sig knappt men istället kommer din mage att åka ut när du andas in och magen åker in när du andas ut. Prova ett par gånger och träna på att alltid andas på det här sättet. Kroppen blir mer syresatt, hjärnan får lättare att tänka. Magen blir mindre klämd bakom bröstkorgen och systemet i kroppen i blir lugnare.

Så fort du hamnar i en besvärlig eller stressfylld situation: ANDAS lugnt in å ut, in å ut – ett par gånger!

4. Sov gott

Sömnen är kroppens redskap att kunna återhämta sig från allt man gjort under dagen, sortera alla intryck och känslor samt att vila upp sig mycket att man orkar med allt man ska ta sig för dagen efter. Sova är AO för att kroppen ska kunna hantera den stress som vi blir utsatta för, så att prioritera den kommer leda till mindre stress och mer lycka och harmoni. Men ett varningens ord: att sova för länge kan göra dig mer stressad. Det skulle kunna innebära att man försover sig och att morgonen blir så stressig att resten av dagen hamnar i samma illavarslande mönster.

Försök att sova, mörkt, svalt, skönt och på regelbundna tider (då kommer kroppen ställa in sig mer rätt och sömnen får bättre kvalité, du blir piggare när du vaknar och din biologiska sömnklocka kommer ringa när det är dags för dig att sova.)

5. Meditera

Det behöver inte betyda att sitta med benen i kors och rabbla mantran. Nej, meditera kan vara att bara ta det lugnt! Ut å promenera i naturen, lev i stunden, se färgerna, dofta på växterna, klappa hunden. Eller att tugga maten, känna smakerna, vara tacksam för att du har den möjlighet du har i livet. Lyssna på hjärtats slag, känns hur dina muskler arbetar när du rör dig. Sätt ner fingrarna i jorden och odla, eller kratta glatt bort löven från din gräsmatta. Att meditera innebär att fundera och ta till sig av det man gör just i den stunden. Vare sig det är att läsa, äta eller njuta av livet. Försök att inte grubbla på saker du gjort utan det du just nu gör!

meditation bz

Hjälpmedel

Ibland kan livet ändå bara ta knäcken av en. Det finns lite små hjälpmedel för att kunna hantera stressen – eller framförallt hjälpa kroppen att hantera den stress som den blir utsatt för.

 1. Sköldkörtel & Binjurar
  Dessa små viktiga datorer i kroppen har mycket på sina axlar. Så fort vi stressar måste de arbeta dubbelt så mycket vilket gör att långvarig stress kan tära på deras funktion.
  Det finns olika saker man kan göra för att stärka deras välmående. De allra flesta B-vitaminerna spelar en stor roll i att sköldkörtel och binjurar klarar av sitt arbete. Dessutom skyddar de mot olika sorters stress och fungerar stärkande för nervsystemet och en del av dem kan även hjälpa till för att minska trötthet. Rätt mineralbalans är också viktig för huruvida sköldkörtel och binjurar ska orka med. Särskilt viktiga när det kommer till detta är balansen mellan natrium/kalium. Men även andra mineraler är viktiga. Greens som Chlorella och liknande innehåller många näringsämnen bl.a. naturliga mineraler och dessutom mycket klorofyll som hjälper till att syresätta kroppen vilket gör att den hanterar stressen bättre.  
  - Vill du veta hur din kropps mineralbalans ser ut? En Hårmineralanalys mäter mängden mineraler i kroppen med hjälp av en analys av ditt hår.

 2. Motion
  I lagom mängd fungerar träning och motion som något avslappnande, men för mycket av det goda kan ge motsatt effekt.

 3. Oxidativ stress
  Om vi stressar för mycket kan kroppen råka bilda alldeles för mycket fria radikaler. För att de inte ska bli för mycket av dem är det bra att ta till antioxidanter. Främst C-vitamin som även kommer att bidra till att immunförsvaret arbetar på så som det ska, har en antioxidativ inverkan.

 4. Avslappning
  Massage, aromaterapi, akupunktur, zonterapi, bada, öronljus. Ta hand om dig själv. Skäm bort dig själv med egentid. Det kan vara att åka iväg på ett spa eller ordna med en hemmaspakväll. Det skulle även kunna vara att boka in tid för massage hos en riktig massageterapeut eller be din älskade att han/hon masserar dig lite försiktigt hemma.

 5. Hormonellt stöd
  Om en stress gått riktigt långt eller det kanske till och med lett till en utbrändhet så kan man verkligen behöva se om sina stackars små hormoner. Särskilt kvinnors hormoner är känsliga för stress. Det finns bl.a. ett tillskott som är särskilt framtagen till kvinnor som gått igenom en svår tid av stress/utmattning/utbärndhet i livet. Nybalans heter den och ger särskilt stöd åt hormonerna.
  - Vi erbjuder flera Hormonanalyser som analyserar hormonbalansen i din kropp. 

Några sista tankar

Gör det du kan för att minska risken med att stressa onödigt mycket. Avsätt tid till dig själv och din familj och underlätta för din kropp att kunna hantera stressen med ovan nämnda hjälpmedel.

Ta hand om dig.

Amanda

Dela artikel:

Amanda Majava

Kontakt

 • Organisationsnr: 559404-7580

 • Runslingan 20 D • 224 77 Lund

 • Mejla oss gärna: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 • Vi svarar inom 48 h

Mer hos Må Bra Naturligt

Missa ingenting & få 10% rabatt!

Få 10% rabatt på ditt nästa köp när du börjar prenumerera på våra nyhetsbrev! Håll koll på alla våra erbjudanden och ta del av särskilda erbjudande bara för de som får vårt nyhetsbrev.


Fri frakt över 500

Snabba leveranser

Trygg betalning

Kunnig personal

 • Köpvillkor
 • Bra Länkar
 • Fyndhörna
 • Logga in / Skapa konto
 • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Webbsida av Joomlaproffs.se