5 anledningar till vårdepp och vad du kan göra åt det

21 apr 2020
5 anledningar till vårdepp och vad du kan göra åt det

Det kan kännas så märkligt att när solen, värmen, fåglarna och blommorna kommer tillbaka – en tid man borde fröjdas och vara glad – blir alldeles för många vårdeppiga. Det behöver inte vara så! Våren kan bli en tid då man känner glädje! 

Varför blir så många vårdeppiga?

 1. D-vitaminbrist

 Den allra vanligaste grundorsaken till att många lider av vårdepp är för att de har brist på vitamin D. En del tänker att ”ja, men jag är ute i solen varje dag” och det är superbra. Men tyvärr ger inte solen den mängd D-vitamin vi behöver när den fortfarande står lågt. Den behöver vara högt upp på himlen för att strålarna ska kunna sätta igång processen i huden.

 Så de nivåer av D-vitamin som man fick i sig under förra sommaren eller som man tog tillskott av under vintern (för att motverka vinterdepp) börjar nu sjunka rejält.

Det du kan göra åt D-vitaminbrist:

 • Det absolut enklaste sättet att bli kvitt vårdepp är att ta tillskott av D-vitamin.
 • Ät fet fisk regelbundet
 • Sola när solen är som högst mitt på dagen. Allra bäst är att sola magen och benen som har mest fett på sig (ansiktet räcker inte).
 Läs mer:

- "Detta bör du veta innan du tar tillskott av D-vitamin tillskott"
- "Solvitaminet som hjälper dig igenom vintern"
- "Solstrålen i vintermörkret"

2. Pollenallergi

 Lider man av pollenallergi är det inte konstigt man känner sig nedstämd. Det tär på en både fysiskt och psykiskt. Många håller sig dessutom inomhus för att undvika pollenet, och att alltid bara vara inomhus utan att få frisk luft och ljus är inte bra.

 Det du kan göra åt pollenallergi:

 Läs mer:

- "10 tips för att lindra din pollenallergi"
- "Därför har så många människor pollenallergi nuförtiden"
- "Mildra pollenchocken genom att tänka på korsreaktioner"
-
 "Naturliga antihistaminer för pollenallergiker"
- "Funktionsmedicinskt tillvägagångssätt att bli av med pollenallergi"
- "Överlev våren"

3. Stress

Våren är en tid man ska hinna göra många saker, det är många förväntningar på en. För sätter man inte ner fröna i jorden nu kommer man ångra sig under sommaren. Det ska vårstädas och det ska åkas på semestrar och hälsas på familjer under barnens ledigheter. Det är helt enkelt mycket som ska hinnas med. Även de som skalat ner på så många måsten som möjligt kan kämpa med en riktigt jobbig inre stress.

Det du kan göra åt stress:

 • Ha bra rutiner och håll dig till rutinerna. Det kommer hjälpa dig att känna att du har livet under kontroll och kommer också hjälpa dig att få mer gjort även om du skalat bort så mycket som möjligt.
 • Ta tillskott som B-vitamin, Ashwagandha och tillskott som stödjer dina binjurar som arbetar på högvarv när du stressar.
 • Lägg in tid för self-care i ditt schema. Du behöver tid för dig själv. Det behöver inte vara länge, det viktigaste är att det sker regelbundet. Det behöver inte kosta mycket heller. Träna, fotbad, hemma-ansikts-spa, foamrolling, ett bad, en promenad och en kreativ hobby. Lägg in detta i ditt schema och se till att de blir till en rutin. Du behöver inte ha dåligt samvete för att du tar tid till dig själv. Det vinner hela familjen på i längden.
 Läs mer:

- "11 tips för att minska stressen redan idag"
- "3 skäl till varför en del klarar bättre av stress än andra"
- "5 tips till att få kontroll över din stress"
- "Adaptogena örter för ett harmoniskt liv utan stress"
- "Näringsterapeuten om: Ångest och dess samband med stress och hormoner"

4.Sömnbrist

 Att inte få den mängd timmar sömn som kroppen behöver leder till att kroppen inte får den återhämtning den behöver vilket leder till depp.

 Du motverkar sömnbrist genom att:

 Läs mer:

- "Förbättra sömnen redan idag"
- Näringsterapeuten om: "Så blir du fri från dina sömnproblem - utan sömnmedicin" (Del 1 av 2)
- Näringsterapeuten avslöjar: "15 sätt att på egen hand förbättra din sömn"

5. Oro för världshändelser

Covid har vänt upp och ner på allas våra liv, alla har vi blivit påverkade på ett sätt eller ett annat. Dessutom med ett krig i Europa, ökade levnadskostnader etc är de inte undra på att vi känner oss extra deppade.

Vad du kan göra:

 •  Minska intaget av nyheter och sociala medier. Du kommer att få reda på det viktigaste ändå. Men om du blir illa till mods behöver du skydda dig själv från att känna så genom att skära ner tid du spenderar på att höra och läsa och se de dåliga nyheterna.
 •  Gå ut i naturen. Än så länge kan vi i Sverige röra oss fritt. Nyttja det. Ut i naturen. Naturen har en väldigt grundande och läkande effekt på oss.
Läs mer:

 - "Så skyddar du dig mot virusinfektion och förebygger smitta naturligt"

Sjävlklart kan det finnas fler anledningar till vårdepp. Det kan vara hormonobalans och/eller signalsubstansobalans. Om du misstänker att detta kan vara anledningen så rekommenderar jag att du tar kontakt med en näringsterpeut kanske över telefon så  att hon kan guida dig till rätt verktyg som du kan behöva. Det finns bland annat tester för både hormoner och signalsbubstanser. Men innan man lägger ut pengar på det kan det vara skönt att kontakta en expert inom området.

Må Bra och ha en härlig vår
Amanda M

 

Dela artikel:

Amanda Majava

Kontakt

 • Organisationsnr: 559404-7580

 • Runslingan 20 D • 224 77 Lund

 • Mejla oss gärna: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 • Vi svarar inom 48 h

Mer hos Må Bra Naturligt

Missa ingenting & få 10% rabatt!

Få 10% rabatt på ditt nästa köp när du börjar prenumerera på våra nyhetsbrev! Håll koll på alla våra erbjudanden och ta del av särskilda erbjudande bara för de som får vårt nyhetsbrev.


Fri frakt över 500

Snabba leveranser

Trygg betalning

Kunnig personal

 • Köpvillkor
 • Bra Länkar
 • Fyndhörna
 • Logga in / Skapa konto
 • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Webbsida av Joomlaproffs.se