Bli medlem tillsammans med tusentals av nöjda kunder 🤗 och få 10% rabatt på din första beställning 🤫. Missa inte det🥳! (Endast för nya prenumeranter)

Vinterdeppad? 3 tips för att få livskvaliteten tillbaka.

13 nov 2014
Vinterdeppad? 3 tips för att få livskvaliteten tillbaka.

"Nu är det dags igen... " För många är hösten/vintern ett ständigt elände. Känner du vid en viss tid på året dig särskilt nedstämd kanske du har SAD, säsongsbunden depression. De årstider då flest drabbas är höst och vinter, men det uppkommer även på vår och sommar för en del.

Finns det något man kan göra åt det, eller är det bara att lida igenom eländet?

Det positiva är att det går över efter ett tag när det blivit en ny årstid. Men samtidigt är det tråkigt att man ska behöva må så dåligt. Det finns även de som mår så dåligt att de inte längre har någon lust att leva. Känner du att din depression är så dålig vill vi verkligen råda dig till att söka medicinsk hjälp. Men många kan hindra/motverka förloppet på mer naturlig väg innan det hinner gå så långt.

Det som händer i kroppen är att den är särskilt mottaglig för de plötsliga förändringarna i naturen runt omkring. Det kan vara skiftande väderlek, kyla/värme, låg-/högtryck, fallande löv, knoppande grenar o.s.v. Men det allra vanligaste är att man på grund av mörkret inte mår så bra som man brukar under de ljusare månaderna.

Ljus i sinnet med sol-vitaminet

För många är de få korta timmarna med dagsljus spenderade inomhus på jobb eller skola. När man vaknar och går till jobbet är det mörkt, och likaså på vägen hem. Många försöker motverka detta med hjälp av ljusterapi. Men även om vi skulle försöka gå ut på lunchen (vilket absolut är bra av många anledningar) så får man inte det nödvändiga D-vitaminet alls under vinterhalvåret. Det som är bra med D-vitamin är att den lagras i kroppen vilket gör att man kan "bunkra upp" på sommaren.

Men de allra flesta märker ändå en oerhört stor skillnad när de tar tillskott av D-vitamin under de mörkare månaderna. Det är som att ge kroppen den där extra lilla knuffen för att inte bara klara av vintern, utan för att faktiskt kunna njuta av livet. Amerikanska studier har visat att tillskott av D-vitamin är än mer effektivt än ljusterapi mot vinterdepression.
Men det är som sagt inte konstigt om du skulle känna dig hängig och livet känns allt tuffare än vanligt! Vi har alla stort behov av D-vitamin och vissa ännu mer (äldre, mörkhyade, de som befinner sig mestadels inomhus, de som inte solar/solat utomhus på sommaren, de som täcker sig bl.a. med slöja).

Gluten för depression

Många märker stor skillnad när de slutar upp med gluten att depressionen/nedstämdheten avtar. Inte konstigt alls med tanke på att depression är ett symptom på gluteintolerans/celiaki. Det som händer i kroppen är att gluten hindrar tarmen att fungera normalt, immunförsvaret attackerar tarmen, och tarmluddet (som tar upp näringen till kroppen) försvinner pö om pö. Utan näring kan vår hjärna inte fungera normalt. Med en tarm som är under attack och ett immunförsvar som sliter är det inte undra på att kroppen inte orkar ta hand om alla våra känslor, intryck, upplevelser och annat som kan göra oss nedstämda.

Ett hett tips är att sluta upp med gluten, men även eliminera annan stimulantia som socker och reducera kaffeintaget.

Ät så mycket näringsrik mat som möjligt; mycket fräscha sallader och färgglada grönsaker. Även om man när man är deppig verkligen inte känner för att ställa sig i köket kan det vara det viktigaste man gör den dagen!

happywoman winter blogsize

Motionera mera

Ut å rör på dig! Andas in frisk luft! Var i naturen och passa på att suga in de få ljusa timmarna som vi får tag på.

Depression och nedstämdhet kan inte verka i en kropp som är glad och en kropp bli glad av att röra på sig, andas rätt och vara i naturen. Sätt på glad musik, dansa, tänd ljus och försök göra det du kan för att verkligen njuta av denna mysiga årstid. 

Tänk på

Det är inte något fel på dig för att du brottas med dina känslor och tankar. Många känner att det är skönt att få veta att det finns en förklaring på att man mår så dåligt. När kroppen har en kemisk obalans, som den har när man är deprimerad, så finns det oftast ett sätt att balansera upp kemin igen. Särskilt när det är en säsongsbunden depression är det skönare att veta vad orsaken är och vad man kan göra.

Över till dig.

Vad har du gjort för att få bukt med din nedstämdhet, depression och/eller säsongsbundna depression? Har du några bra praktiska erfarenheter som du vill dela med dig av här nedanför i kommentarerna? Stödet man kan få från varandra i en sådan här situation är ovärderlig.

Önskar er all lycka och hälsa,
Amanda

Dela artikel:

Amanda Majava

Kontakt

  • Organisationsnr: 559404-7580

  • Runslingan 20 D • 224 77 Lund

  • Mejla oss gärna: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

  • Vi svarar inom 48 h

Mer hos Må Bra Naturligt

Missa ingenting & få 10% rabatt!

Få 10% rabatt på ditt nästa köp när du börjar prenumerera på våra nyhetsbrev! Håll koll på alla våra erbjudanden och ta del av särskilda erbjudande bara för de som får vårt nyhetsbrev.


Fri frakt över 500

Snabba leveranser

Trygg betalning

Kunnig personal

  • Köpvillkor
  • Bra Länkar
  • Fyndhörna
  • Logga in / Skapa konto
  • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Webbsida av Joomlaproffs.se