Osteoporos drabbas allt för många äldre, särskilt kvinnor av (1 av 2 kvinnor och 1 av 4 män över 50 år drabbas oftast). Man blir som fången i sin egen kropp och vad man än gör så känner man en konstant värk i leder och ben. Det kan kännas långt bort till att ens börja fundera på om man har läggning för att få osteoporos, men som du säkert vet så är det alltid bra att förebygga – särskilt om man är i riskzonen för att utveckla det.
- Läs mer: "Näringsterapeuten om: Sanningen bakom led- och muskelvärk"
Man kanske tänker sig vårt skelett som kanske bordsben, något hård och oförstörbart. Men vårt skelett är mycket mer levande än så. De består av celler och som hela tiden är i gång med cykeln att brytas ner och förnyas. Det som händer när man blir äldre är cellerna bryts ner snabbare än kroppen hinner förnya dem. Det här gör att skelettet blir svagare och lättare får frakturer.
Men det finns andra faktorer än ålder som också kan bidra till att man får osteoporos eller åtminstone får det snabbare än behövligt:
En anledning till att många kvinnor i klimakteriet börjar utveckla osteoporos är att de har för lite östrogen. När östrogennivåerna dippar för snabbt och för kraftigt vid klimakteriet bryts skelettvävnaderna i benen ner snabbare än kroppen hinner bygga upp den2. Därför är det viktigt att jobba med att ha en bra hormonellbalans både innan, under och efter klimakteriet. Vill du individuell rådgivning kring detta kan du boka in en hälsorådgivning med oss.
- Läs mer: "Bioidentiskt vs syntetiskt hormontillskott - det du behöver veta om skillnaden!"
En av de största myterna vi svenskar har blivit itutade är nog att mjölk skulle vara bra för vår benhälsa. Absolut att kalcium är viktigt, men tyvärr är kalciumet i mjölken inte så lätt för kroppen att ta upp. Dessutom har mjölk en försurande effekt vilket faktiskt kan ha nedbrytande effekt på vårt skelett. Vill du få i dig kalcium för ditt skeletts skull är det mycket mer effektivt att äta gröna grönsaker.
Faktum är att länder där de dricker minst med mjölk har lägre nivåer av osteoporos. Något jag fascinerats av är att inga ”aunties” här klagar när de sätter sig ner på golvet och hoppar ofta upp från golvet snabbare än vad jag gör. De må ha andra hälsoproblem, men det är inte alls ofta jag hört om någon som klagat på ledvärk. Till skillnad från Sverige. Studier har visat att kalciumtillskott inte har en märkbar effekt på minskad frakturrisk. D-vitamin har långt mycket bättre effekt på det.3 Faktum är att mjölken kan till och med försämra vår benhälsa!4 Dessutom är vårt skelett uppbyggt av många fler näringsämnen än kalcium. Mer om det längre ner.
- Läs mer: "Näringsterapeuten om: Därför skulle du ha slutat dricka mjölk för längesen"
Du behöver näring, mineraler och vitaminer. Ät gröna grönsaker, nötter, fröer, hälsosamt protein, bra fetter och gärna benbuljong.
- Läs mer: "Förbättra (mag)hälsan - långkok"
Att träna mindre kommer inte hjälpa ditt skelett. Våra ben är så finurligt konstruerade att de blir bara starkare och bättre när vi tränar dem. Försök hitta sätt att röra dig på, att ha åldrats är ingen ursäkt till att slippa undan träningen – inte om man vill hålla sig frisk långt upp i åren. Ut och promenera, cykla, simma och ro. Kom även ihåg att styrketräna!
- Läs mer: "10 motiverande skäl till att börja träna - idag"
De flesta tänker på skelett = kalcium. Men det är inte hela sanningen. Det finns en mängd olika näringsämnen som är viktiga för vår benhälsa. Allra bäst är att äta en näringsrik kost som redan innehåller dessa ämnen. Men är du i riskzonen eller kanske redan drabbat så är det bra att ta några av följande tillskott:
D-vitamin har i studier visat både kunna förebygga och behandla osteoporos!5 Detta är för att D-vitamin behövs för att kroppen ska kunna ta upp kalcium. Så äter du kalciumtillskott, eller äter en kalciumrik kost är det inte säkert du tar upp det om du samtidigt har D-vitamin brist! K-vitamin har även tillsammans med D-vitamin en mycket synergistisk och bra roll för vår benhälsa och för att kunna ta upp kalcium.
- Läs mer: "Detta bör du veta innan du äter D-vitamin tillskott"
Mycket tyder på att magnesium är oerhört viktigt för vår benhälsa. Att supplementera med magnesium är ett effektivt sätt att förebygga osteoporos6.
- Läs mer: "Magnesium - en livsuppehållande mineral"
Många kanske tänker att kollagen är viktigast för att bibehållen en ung och fräsch look till vår hy. Men kollagen är viktigt även för vårt skelett, man kan säga att det är som murbruket som får allt att hålla samman. Men det är inte som hårt murbruk utan mer som ett elastiskt lim som nästan kan fungera som en sorts stötdämpare också. Intressant nog betyder ”ko’lla” på grekiska ”glue”. Ditt skelett består till en tredjedel bara av kollagen, vilket är mycket mer än kalcium.Efter att vi är 35 år minskas även vår naturliga kollagen produktion i kroppen och det blir bara sämre ju äldre vi blir. Vilket kan vara ännu en anledning till att äldre drabbas hårdare av benskörhet.Studier har visat att kollagen peptider förbättrade bendensiteten hos kvinnor i klimakteriet.7En annan studie visade att bara 10 g kollagen per dag är ett säkert medel att minska värken hos personer med osteoporos.
- Läs mer: "Därför äter så många tillskott av kollagen"
Hyaluronsyra har liknande stötdämpande effekt som kollagen har för vårt skelett, den är även återfuktande för benen vilket gör att de benen inte lika lätt slits ut. Man har märkt att i leder som är drabbad av osteoporos är det oftast alldeles för lite hyaluronsyra närvarande. En studie visade att oralt intag av hyluronsyra tillsammans med träning minskade smärtan hos de med osteoporos i knät.8, 9
För att veta vad just du behöver för tillskott eller om det finns andra livsstilsförändringar som du kan göra för att förhindra att ditt skelett bryts ner för snabbt kan du kontakta oss för en funktionsmedicinsk hälsorådgivning över telefon eller zoom.
Må Bra Naturligt AB
Amanda Majava
[1] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14742889/
[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5643776/
[3] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12540414/
[4] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18065599/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20949604/
[5] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18020534/
[6] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3775240/
[7] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5793325/
[8] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23226979/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18208600/
Organisationsnr: 559404-7580
Runslingan 20 D • 224 77 Lund
Mejla oss gärna: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Webbsida av Joomlaproffs.se