Put that bread down

16 mar 2014
Put that bread down

Förra måndagen var vi på en spännande föreläsning om gluten med dr. Tom O’Bryan som hölls i regi av Alpha-Plus. När vi kom in i den magnifika föreläsningssalen på Grand Hotel i Lund stod det med stor och tydligt text på bildspelet ”Put that bread down”. Dr. O'Bryan höll han en mycket intressant föreläsning (med många humoristiska inslag) om skadorna med gluten vid glutenintolerans, införstått skadligheterna med gluten för alla. Det var mycket fakta som serverades helt gratis till allmänheten. Vilket välgörande! Kanske var ni där?

dr tom

Han började föreläsningen med konstatera att symptom på glutenöverkänslighet långt ifrån alla gånger har med magen att göra. Många människor får symptom på andra ställen, njurar, lever, leder, hjärnan etc. Var som helst kan det sätta sig, det är helt beroende av vad ens genetiska eller miljöpåverkade svaghet, "vår akilleshäl", är. Den funktion i kroppen som då redan är skör mår ännu sämre av att vi får i oss det här skadliga ämnet.

Svårigheterna och farligheterna med att ha celiaki i det här glutenpåverkade samhället var även en faktor som togs upp. Så många som 1 av 100 har celiaki, en sjukdom som dessutom tragiskt nog blir allt vanligare. Det är ingen lätt sjukdom att leva med och överallt finns glutenfiender. Många hud-, hår- och sminkprodukter innehåller gluten, vilket även påverkar den känsliga individen negativt (och i det långa loppet – alla).

Har man en inflammation i tarmen samtidigt som man har en oupptäckt glutenöverkänslighet och fortsätter äta gluten är det 70% större risk att dö för tidigt. Han visade intressant statistik om riskerna med att ha olika sjukdomar samtidigt som man har en glutenöverkänslighet. Mycket tragiska siffror, med tanke på hur många som dessutom har inflammation i sin kropp utan att veta om det. Ju mer gluten (och annat skräp) som kommer ner i tarmen, desto mer "pop-poppar" inflammationen. Han beskrev det som att täcka en stor fotbollsplan med musfällor. Och på varje musfälla är det en pingisboll fastspänd. Kastar du sedan ut en pingisboll börjar först en att flyga, sen två och sen fyra och sen åtta. Ja i den takten fortsätter en inflammation att sprida sig i kroppen om man fortsätter att hälla mer kol på elden genom att nära den med mat som innehåller gluten. "Stäng av kranen istället för att moppa golvet när vattnet forsar över" illustrerade vikten att gå till grundorsaken med ett problem i stället för att bara dämpa symptomen. 

Han var mycket bestämd om att till och med ”lite” gluten är skadligt för den känsliga. Det går inte att ”unna” sig någon gång i månaden. Kanske låter tragiskt för en del, men det är vad forskningen visar på. Mer information om detta finner ni på hans hemsida. Och det är inte "synd" om oss som vill äta glutenfritt. Vi mår bättre, ser bättre ut, koncentrerar oss bättre och har mer ork än när vi tidigare åt livsmedel med gluten. Dessutom finns det hur mycket fantastiskt som helst man kan äta som är helt glutenfritt. Kolla till exempel in det här brödet!

Durrabaguette

Hur vet man då om man är känslig? Han var tvungen att vara mycket diplotmatisk och säga att det här inte var riktat till alla. Bara de som är glutenöverkänsliga bör vara mycket noggranna. Men han rekommenderade ALLA att åtminstone kolla upp sig. Och manade till att göra ett riktigt allergitest ett som är lite mer avancerat än det som erbjuds av vården i Sverige. Att göra ett test som inte bara mäter nivåerna av IgE-antikroppar mot ett visst ämne utan också IgG-antikropparna, eller till och med ett test som mer noggrannt testar vilka specifika peptider i gluten som man inte tål. Vi på 5code håller med honom om detta. Efter att dessutom ha blivit uppmärksammade på riskerna med att ha en oupptäckt överkänslighet, med alla dess konsekvenser, önskar vi, precis som dr O'Bryan, att alla kollar upp sig för detta. Det var dr. O'Bryans nu avlidna gudmor som fick honom att lova att han skulle göra allt han kunde för att så många som möjligt skulle nås av denna viktiga kunskap. Därför har han alltid en gratis föreläsning för allmänheten var han än är. Fantastiskt!

I den här introduktionsfilmen på hans hemsida ger han en kort sammanfattning.

Vad har ni haft för erfarenhet av att sluta upp med gluten? Har ni funderat att sluta med gluten men har frågor om det? Skriv en kommentar här nedanför och var med i diskussionen. 

 Vad har ni haft för erfarenhet av att sluta upp med gluten?

All glutenfri kärlek till er

Amanda

Dela artikel:

Amanda Majava

Kontakt

  • Organisationsnr: 559404-7580

  • Runslingan 20 D • 224 77 Lund

  • Mejla oss gärna: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

  • Vi svarar inom 48 h

Mer hos Må Bra Naturligt

Missa ingenting & få 10% rabatt!

Få 10% rabatt på ditt nästa köp när du börjar prenumerera på våra nyhetsbrev! Håll koll på alla våra erbjudanden och ta del av särskilda erbjudande bara för de som får vårt nyhetsbrev.


Fri frakt över 500

Snabba leveranser

Trygg betalning

Kunnig personal

  • Köpvillkor
  • Bra Länkar
  • Fyndhörna
  • Logga in / Skapa konto
  • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Webbsida av Joomlaproffs.se