Rödbeta för bättre uthållighet

19 jan 2014
Rödbeta för bättre uthållighet

Innan jag och min man ger oss ut och cyklar på morgonen dricker vi båda ett glas vatten med citronjuice, sedan ett glas vatten med greens. Jag har även tillsatt rödbetspulver i mitt glas. För jag kände jag märkte stor skillnad på orken i backarna när jag cyklade, att jag var mindre andfådd och framförallt att jag inte var lika utmattad när jag kom hem tvärtom började jag orka med att träna när jag kom hem från cyklingen. Först var min man lite skeptisk. Inte för att det inte skulle fungera, men kanske bara för de på elitnivå som verkligen behöver pressa på ordentligt. Men så en dag tog han också ett glas med rödbestjuice innan cykelturen, det råkade infalla sig att den morgonen skulle han efter cyklingen åka och spela tennis och på vägen hem bad han vår vän släppa av honom så han kunde springa sista biten hem. Våra vänner var helt förbluffade, var fick han all denna energi från? För mig var det tydligt - rödbetsjuicen. Nu har han i sig mycket energi och har bra stamina. Men även han var mycket positivt överraskad på denna extra boost av energi och uthållighet (kan lägga till att det var mycket varmt väder dessutom). 

Den här lilla ny förälskelsen på rödbetan fick mig att bli inspirerad att gå ner lite mer på djupet på vad det är som gör att rödbetan har en så bra effekt på vår uthållighet och prestationsförmåga.

   - Läs mer: "10 motiverande skäl till att börja träna - idag"

rodbeta

Rödbeta ökar uthålligheten

Nu förtiden studerar man en hel del kring nitraterna som finns i både rödbeta och spenat hur de påverkar mitokondrierna (muskelcellernas energistationer) till att arbeta mer effektivt och förbättra syreupptagningsförmågan. Man har sett resultat efter både 6 dagars användning, 4 dagars användning och även direkt innan träningsstart i olika studier av rödbetsjuice.

I kroppen ombildas nitrat till kväveoxid som påverkar blodtryck, föryngrar blodkärlen, immunförsvar och cellernas ämnesomsättning. 

wylie beet dose response 2

Fler och fler studier pekar på att nitraterna i rödbetan ökar vår uthållighet*. En studie visade att uthålligheten ökades med 16% för de som drack rödbetsjuice innan träning. 1 Bilden ovanför är hämtad från en studie och visar på en tydlig skillnad mellan de som fick placebo och de som fick rödbetsjuice innan de skulle cykla. De svarta stolparna visar på placebofallen hur länge de orkade i cykeltestet till skillnad från de som fått Rödbetsjuice i den angivna mängden. 2

En studie från 2017 visade också tydligt att rödbeta förbättrar ens prestation och andningen under träning, men att det inte är bra att ta rödbetsjuice tillsammans med kaffe. Allra bäst effekt fick, konstaterade de, är om man dricker Rödbetsjuicepulver 90 min innan ens träning och att effekten håller i sig 2-3 timmar.3

Det har visat sig att rödbetsjuice har en positiv inverkan på det systoliska blodtrycket för de som tränade. 4 

    - Läs mer: "Misstaget många kvinnor gör med sin träning och livsstil"

Betain

Nitraterna verkar dock inte vara de enda som förbättrar uthålligheten. Rödbetor innehåller även ett ämne som kallas för betain, det är den som gör att rödbetan har en sådan vacker röd färg. I en studie tog man bort nitratet och sockret ur rödbetsjuicen så att det mer eller mindre bara fanns betain kvar. Även i det här fallet märkte man en tydlig förbättring av atleternas uthållighet och deras musklers återhämtningsförmåga i jämförelse med placebogruppen. 5

   - Läs mer: "Färgerna i grönsakerna som gör oss friska"

Rödbeta ger mycket energi med färre kolhydrater

En annan faktor till att man orkar mer vid intag av rödbeta kan vara det höga sockerinnehållet som snabbt ger gott om energi, precis som många tycker om att ta till banan eller torkad frukt innan träning för att få energi. Men till skillnad från de sistnämnda så har rödbeta är det radikalt mycket mindre kolhydrater och kalorier och mycket mer fibrer.

Rödbeta

Kolhydrat: 8,5 g per 100 g
Kalorier på 45 kcal per 100 g

Banan

Kolhydrater:22 g per 100 g
Kalorier: 101 kcal per 100 g

Russin

Kolhydrater: 69,4 g per 100 g
Kalorier: 318 kcal per 100 g

Så blodsockret svänger inte på samma sätt när man intar rödbeta trots att den innehåller mycket socker.

Rödbetor innehåller antioxidanter

Dessutom innehåller rödbetor C-vitamin som är en oerhörd viktig antioxidant som behövs bland annat vid träning för att ta bort de fria radikaler som bildas och ger ett bra stöd till immunsystemet.

   - Läs mer: "Nytt år nya träningstag"

Andra hälsoeffekter av rödbetor

 • Kan minska inflammation
 • Lever- och blodrenande egenskaper
 • Kan förbättra maghälsan
 • Kan förbättra hjärnhälsan
 • Kan ha vissa cancerdödande egenskaper
 • Kan vara bra för viktminskning

   - Läs mer: "10 livsmedel som naturligt renar levern"

rodbetsjuice

Äta eller dricka rödbetor?

Att rödbeta, på så många vis, är bra har vi förstått. Men nu till frågan, ska man äta eller dricka rödbetor? 

Vill du ha högst andel av nitrater och betain för din uthållighet och träning så är rödbetsjuice det allra bästa. Detta är för värmen för att tillaga rödbetor tar bort mycket av dessa två bra näringsämnen. 6

Dock får du i dig mer fibrer när du äter rödbetorna hela istället för att juica dem. Så det har också sina fördelar. 

Personligen dricker jag rödbetsjuice på morgonen (och jag använder pulver som jag lätt blandar ut i vatten för det är smidigt och tidseffektivt), men ser till att även få i mig rårivna rödbetor och ugnsbakade rödbetor i min kost lite då och då.

   - Läs mer: "Den bästa snabbmaten"

Tillskott med rödbeta som vi rekommenderar

När man bör vara försiktig med rödbetor

Rödbetor är rika på oxalater vilket kan, vid överdriven konsumtion, bidra till ökad risk för njursten. 

På grund av dess leverrenande effekt är det bra att först trappa upp och inte chocka kroppen med att ta för mycket på en gång.

Nu över till dig: Har du provat rödbetsjuice? Har du märkt effekt av det eller inte?

MåBra
Amanda Majava

*Det finns vissa studier som visat att på en del fungerar inte rödbetsjuice som utlovat. De vet inte än varför det skiljer sig, det kan vara för att de studier har gjorts på elitidrottare medan för vardagsmotionären märks förbättringen av mycket tydligare. Det kan också vara så att vi har olika förutsättningar för hur det fungerar i kroppen. Men om du är nyfiken, skadar det inte att prova lite försiktigt. Även om du inte skulle få den effekt som många andra känt av har du ändå fått i dig många viktiga näringsämnen och gett din lever lite extra stöd och vård. 

Referenser:

[1] https://www.sciencedaily.com/releases/2009/08/090806141520.htm
[2] https://www.runnersworld.com/nutrition-weight-loss/a20806337/beet-juice-how-much-and-when/
[3] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5295087/ 
[4] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21071588/
[5] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28121183/
[
6] https://www.webmd.com/food-recipes/features/truth-about-beetroot-juice

Dela artikel:

Amanda Majava

Kontakt

 • Organisationsnr: 559404-7580

 • Runslingan 20 D • 224 77 Lund

 • Mejla oss gärna: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 • Vi svarar inom 48 h

Mer hos Må Bra Naturligt

Missa ingenting & få 10% rabatt!

Få 10% rabatt på ditt nästa köp när du börjar prenumerera på våra nyhetsbrev! Håll koll på alla våra erbjudanden och ta del av särskilda erbjudande bara för de som får vårt nyhetsbrev.


Fri frakt över 500

Snabba leveranser

Trygg betalning

Kunnig personal

 • Köpvillkor
 • Bra Länkar
 • Fyndhörna
 • Logga in / Skapa konto
 • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Webbsida av Joomlaproffs.se