5 sätt att få ett hälsosammare hem

31 mar 2015
5 sätt att få ett hälsosammare hem

Hur mycket vi än gör för att öka vår hälsa med rätt kost och motion så kommer vi till en återvändsgränd om vi inte ser till vår hemomgivning. Vi kan inte göra så mycket åt samhällets utveckling som enskilda individer. Men med små medel kan vi göra underverk för att må bättre hemma vilket kan påverka fler att ta till samma handlingar. Det är egentligen inte så krångligt – snarare mycket logiskt. Men ändå behöver vi bli påminda om dessa grundläggande punkter för ett renare, mer giftfritt hem:

1. Grönt är skönt

Vi människor mår bra av mycket gröna växter runt omkring oss, både av färgen och av deras funktion. De producerar syre och har en mängd andra funktioner som sanerar din hemmaluft från elektroniksmog och kemikalier m.m. Så innan du springer i väg och köper luftreningsmaskiner och annat som drar el, bullrar och är fula, införskaffa och ställ fram krukväxter på strategiska ställen i hemmet. De är vackra att se på, ökar trivseln och fräschar upp luften. (De tycker om att bli ompysslade, men det mår vi människor faktiskt också bra av).

2. Städa i städskåpet

Har de blomdoftande reklamfilmerna övertalat dig att köpa varje städprodukt som står i de närmast oändliga hyllan i butiken; en för golvet, en för badkaret, en för toaletten, en för- köket... ja för varje del av hemmet? Ditt hem kommer sannolikt att dofta bättre (då ditt luktsinne inte belastas av kemikalier i den hallonröda golvrengöringsvätskan) om du håller dig till ett par enstaka naturliga produkter som såpa, ättika, väteperoxid och annat, som du dessutom kan blanda för önskad effekt. Blomdoften erhålls genom att ställa fram en bukett liljor i en vas till din livskamrat. Eller införskaffa en aromalampa där du kan anpassa de eteriska oljorna helt efter dagsläget!

eteriska oljor

3. Tänk: Hållbarhet.

Nya textilier som kläder, möbler och gardiner består ofta lika mycket av giftiga flamskyddsmedel som besprutad bomull. Så vill du ha ett renare hem bör du i stället söka på annat håll. Investera i ekologiska kläder eller secondhand. Behöver du en soffa - leta efter en begagnad som har fått "ånga av" sig de värsta gifterna. Har du köpt en ny dator, monitor eller annan elektronisk pryl? Försök hålla fingrarna borta de första veckorna och låt den stå på ett ställe där ingen vistas och se till att luften med de cancerogena ämnena ventileras bort dit någon slipper andas in den. Är prylen du vill ha tillverkad i plast, fråga dig själv om det finns alternativ som kan ersätta prylen men med mindre plast? Exempelvis kan matlådor i plast ersättas med matlådor i rostfrittstål, likaså vattenflaskor. Tandborstar kan ersättas med sådana tillverkade i bambu och klädnypor kan köpas gjorda i trä. Dessutom kan man återanvända glasburkar man köper i matvarubutiken bättre om man köper sina oliver (eller vad det nu kan vara i en glasburk) istället för plast. Tänk framförallt på barnen när det kommer till det här. Köp gummi, trä och tyg mycket hellre än plastleksaker till barnen.
Men innan du köper något alls, fråga dig själv: "Är det ett behov eller ett begär?"

4. Ren inifrån och ut

Du skulle kunna städa köket varje dag, men så länge dess innehåll – det som till slut hamnar i din kropp – inte är rent kommer du inte märka någon nytta med att följa de andra punkterna. Så köp mat som inte belastar din kropp, såsom processad och besprutad mat, gluten och socker, för att bara nämna några. Ät efter säsong och ekologiskt så mycket som möjligt. Allra helst, om möjligt, odla själv rena grönsaker, frukter och bär.

5. Hälsosamma relationer

Ingen inomhusmiljö i världen kan göras helt ren om människorna som vistas där inte håller sams. Visst är det svårt att alltid vara överens, men försök att ha som vana att så ofta som möjligt tala till varandra med en varm och vänlig ton. Försök att spendera tid med varandra, äta mat tillsammans, prata och göra sådant som ni tycker är roligt. När det är mycket glädje och kärlek i ett hem kommer du och hela familjen må bättre och då är det verkligen ett hem där man kan finna återhämtning.


Vill du ha mer information om olika miljögifter, kemikalier, dess påverkan på oss och hur vi kan undvika dem? Läs gärna mer i boken "Kanariefåglarna ryter", skriven av Ingrid Franzon. Den kan fungera som ett uppslagsverk i djungeln av konstiga ord, e-nummer och annat som vi ställs inför dagligen.

Nu till dig: Vad har du för förslag för att förbättra hemmiljön? Vilken av dessa 5 punkter vill du sätta igång med redan idag att införliva? Eller är det något du redan gjort och sett ett resultat av? Är det något av detta du inte håller med om? Dela gärna med dig av dina tankar och funderingar i kommentarerna nedanför.

För att sammanfatta de fem punkterna: Genom att göra en liten ansträngning kan ditt hem ännu mer bli den oas du behöver för att ladda om batterierna och klara av vardagen lättare och med mer energi.

 

Dela artikel:

Amanda Majava

Kontakt

  • Organisationsnr: 559404-7580

  • Runslingan 20 D • 224 77 Lund

  • Mejla oss gärna: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

  • Vi svarar inom 48 h

Mer hos Må Bra Naturligt

Missa ingenting & få 10% rabatt!

Få 10% rabatt på ditt nästa köp när du börjar prenumerera på våra nyhetsbrev! Håll koll på alla våra erbjudanden och ta del av särskilda erbjudande bara för de som får vårt nyhetsbrev.


Fri frakt över 500

Snabba leveranser

Trygg betalning

Kunnig personal

  • Köpvillkor
  • Bra Länkar
  • Fyndhörna
  • Logga in / Skapa konto
  • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Webbsida av Joomlaproffs.se