Andra skäl till varför du aldrig borde köpt Non-Stick

01 mar 2016
Andra skäl till varför du aldrig borde köpt Non-Stick

Innan vi flyttade hade jag ett stort dilemma. Det var helt omöjligt att få med oss vår stekpanna i gjutjärn (vi har två fina Skeppshult, men bara den ena användes flitigt och har en given plats vårt hem!). Den vägde för mycket helt enkelt. Folk skrattade åt mig för att jag ville ta med mig den och någon hänvisade till mitt blogginlägg om att inte vara fäst vid saker... Men jag hade en oroande magkänsla att det inte skulle bli lätt att hitta något liknande. Jag minns av mina resor till Asien innan och även när jag bodde i Afrika att teflon var det enda som butikerna erbjöd. Men kanske jag har fel. Traditionellt sätt måste det ju vara gjutjärn som de lagar sin mat på. Jag påminde mig om hur jag ser i gatuhörnen de står och lagar omeletter, steker chapati och andra delikatesser. Det måste ju vara gjutjärn och de måste ju ha fått tag på dem någonstans. Det kommer nog lösa sig – försökte jag intala mig själv.

Nu har vi bott här i några månader. Och fortfarande har jag inte hittat vart man kan köpa något som skulle kunna fungera som stekpanna i gjutjärn. Allt jag ser är gjort i teflon eller aluminium. Någonstans såg jag rostfritt stål med en non-stick beläggning. Vårt sug efter pannkakor blir bara starkare och önskan att göra en god gryta växer också. Men jag tänker inte kompromissa! Jag vägrar! (En fördel med det här är att vi steker mindre, vilket har sina hälsofördelar, men i det långa loppet så känns det faktiskt svårt att leva utan en bra stekpanna/gryta!)

Vad Non-Stick pannor är

Pannor av Non-Stick-material, som idag många verkar anse vara det enda sättet att steka sin mat i, innehåller PTFE = polytetrafluoreten (innehåller grundämnena kol och fluor), vilket egentligen ska vara helt säkert – såvida du endast steker i låga temperaturer och så länge din teflonpanna inte är skadad på minsta sätt.

Och bättre har de visst blivit. Man använder inte längre PFOA (cancerframkallande) vid tillverkning av Teflon. (Vad de använder de istället kan man undra. Kanske något ännu sämre som vi om några år blir varse).

Och även om den exakta orsaken till varför kanariefåglar som bor i köket dör av "oförklarlig anledning" inte helt är fastställd (man tror att de förgiftas av de polymergaser som avges från teflonpannan).

Men man kan ju helt enkelt välja att inte ha sina fåglar i köket. Så varför är jag ändå, trots allt, negativt inställd till teflonpannor?

non stick pan

Varför jag är så envis med att inte använda Non-Stick pannor

Även om tillverkarna och teflon-förespråkarna påstår att det inte är några problem för oss människor, väljer jag ändå att se upp och ge en liten diskret varning till dig som lyssnar. Kanske kommer de ämnen som man gör teflon av en dag vara några av de ämnen vi önskar vi aldrig hört talas om, än mindre lagat mat i, då vi kommer kunna se dess baksida.

Men jag är ju ingen fågel

Även om jag inte är en fågel så måste den där gasen ändå bli en extra onödig belastning som vår stackars kropp (främst lever) måste ta hand om! Det säger en hel del att det till och med finns ett myntat begrepp: "Polymer fume fever", för de influensaliknande symptom man kan få när man blivit utsatt för för mycket av teflonpannans gifter. Även om det precis som en influensa går över så kan det inte vara hälsosamt för oss i längden. Eller vad tror du?

Slit och släng-dilemmat

Dessutom går pannor gjorda av teflon lätt sönder. Håller du inte med? Det är som en förbrukningsvara hemma hos många. Det är visserligen bra att man slänger ut en teflonpanna som börjar få repor eftersom det är då läckage av farliga peroflouredade ämnen är som störst och alltså mest skadlig för vår hälsa.

Men, hur mår naturen egentligen av att vi slänger ut teflonpannor med jämna mellanrum? Naturen klarar helt enkelt inte av att bryta ner de perflourerade ämnen som finns i bl.a. teflon.

Men man kan visserligen se till att Non-Stick pannan inte blir repig så lätt och snabbt! Hur då? Jo genom att använda redskap som inte repar den. Vad är det för redskap? Redskap gjorda av plast! Och hur bra är det egentligen för våra kroppar? Plast som värms upp eller kommer i kontakt med högvärme som en stekspade i en teflonpanna gör förorenar maten (vår kropp -> våra celler -> våra gener) genom att dela med sig av gifter som vi definitivt lika bra kan vara utan (och våra kommande generationer likaså!) Så ska du laga mat i känsligare pannor som teflon eller annan Non-Stick, använd hellre redskap av trä.

Har du tänkt på det här?

Hur ligger det till med de andra PTFE-pannorna, alltså andra non-stick varumärken?* Något att ta i beaktande är huruvida de använder PFOA i sin tillverkning. Och någon kommenterar kanske att "PFOA" är förbjuden i EU eller att PFOA finns knappt kvar i slutprodukten. Men var tillverkas produkten? Är det en billigare variant är det sällan inom EU och då kan ämnena förekomma. Och hur mår de som jobbar i fabriken och i fabrikens omgivning? Att vara konsument är så mycket mer än att bara köpa en stekpanna för att grädda sina pannkakor i. Det handlar om våra medmänniskor, om än på andra sidan jorden. 

Pannan i mitt hjärta:

gjutjärn

Gjutjärn

Okej jag vet att det finns en hel del negativa åsikter om stekpannor i gjutjärn. Men jag har också argument tillbaka.

"De väger för mycket!"

Många anser att deras tyngd är något negativt. Men personligen anser jag att det är positivt.

Den åker inte omkring på spisen om man råkar stöta till den med något. Det är inte så lätt att tappa den eller att den glider en ur händerna då man verkligen tänker på vad man gör när man lyfter den. Dessutom är det bara en vardagsträning som jag tycker är en extra bonus! Det enda jag inte orkar/vågar göra är att vända pannkakorna i luften. Men kom igen, det kan jag faktiskt leva utan att kunna.

"De är så svåra att rengöra"

Många som är negativt inställda till gjutjärn skyller även på att det är svårare att göra rent och att maten fastnar så lätt. Jag kan inte riktigt hålla med om det. Jag har då sällan haft problem med att maten fastnar hårt och ifall det fastnar så är den lilla minuten att rengöra inget negativt. Se det som en möjlighet att får lite extra vardagsträning igen, en rejäl skrubbborste (jag använder den här) och varmt vatten gör susen.

(Varför ska allt gå så extremt fort egentligen?? Diskningen är en ypperlig tid att tänka igenom dagen, meditera över positiva saker och stressa ner.)

Låt pannan sedan lufttorka. Använd inte diskmedel, låt den inte ligga i vatten (för då kan den rosta) och använd inte fina diskhanddukar för att torka av den – då blir de svarta!

Bekymra dig inte över att den inte blir helt fri från den oljiga känslan. Det är faktiskt bara bra att den är lite smord – faktum är att du ändå någon gång då och då kan behöva olja in den lite extra.

"Maten fastnar mycket lättare"

Ja, om du jämför med Non-Stick. Och ja, om du inte vet hur du ska göra. Gör så här så ska du se att maten inte fastnar så lätt alls: hetta upp den först, sen häll i oljan/smöret/ghee och efter det när järnet är varmt kommer du inte besväras alltför mycket av fastbränd mat. Till er som är fetträdda och önskar ha en non-stick panna för att kunna undvika fett... Hm.. Hur ska jag säga det här så diplomatiskt som möjligt? Du behöver inte vara rädd för fettet! Bara för fel sorts fett! Läs på!

"Jag kan inte steka tomat i den"

Det stämmer. Det bör man tänka på att med gjutjärn inte tillaga allt för syrarika livsmedel som tomat. Men skulle man hälla i lite tomatkross i köttfärssåsen så är inte det hela världen. Det är mer om man gör sin hemmagjorda ketchup i gjutjärnsgrytan varje dag – mindre bra!

"Man får i sig järn och det är farligt"

En del som förespråkar teflon och andra non-stick material brukar tala om att gjutjärn är farligt för att man kan få i sig för mycket järn. Risken är väldigt liten. Men absolut vet du med dig att du redan har för mycket järn i kroppen så kanske man bör välja ett annat material. För mycket järn är absolut giftigt. Men det är ändå inte så många som lider av järnöverskott att jag ändå känner att jag kan rekommendera gjutjärn till den stora massan. (Faktum är att särskilt tjejer/kvinnor i fertil ålder ofta har järnbrist). Men skulle det vara så att du har för mycket järn eller tungmetaller i kroppen så är det bättre att rekommendera dig att göra något åt grundproblemet i stället för att varna för gjutjärnstekjärn.

"Den går aldrig sönder"

Hm.. Inte för att jag tror någon anser det vara ett problem. Men jag måste ändå ta upp hur extremt hållbar den är, nästan helt omöjlig att ta sönder. Kanske är det egentligen därför Non-Stickförespråkare talar illa om den.. Det finns inga pengar i att folk köper traditionella gjutjärn då de håller i flera generationer. Mina två skeppshultare är båda ärvda och har flitigt används i några decennier och säker många många år till.

"Det kanske fungerade bra i förr i tiden när man lagade mat över öppen eld - men inte lever jag på stenåldern inte."

Det går utmärkt att använda gjutjärnspannor på vanliga spishällar, glashällar och moderna induktionshällar, men det går också bra att ha den över eld om du skulle vilja det, eller i ugnen (så vida den inte har ett trähandtag som våra har).

Jag tycker att fördelarna definitivt överväger de negativa sidorna. Dessutom tycker jag att maten smakar bättre, men det kanske är inbillning för att jag älskar den traditionella känslan av gjutjärn!

Ja ni förstår att jag saknar min älskade stekpanna i järn där hemma i sverige...

Alternativ för den kräsne är emaljerat gjutjärn, med en dyrare prislapp, men de ska vara enklare att rengöra, rostar inte, maten fastnar inte lika enkelt och man kan använda tomat och andra livsmedel rika på syra.

Något som ska vara minst lika bra men också dyrare är kolstål. Jag har själv ingen erfarenhet av det, men vad jag har lyckats läsa mig till på nätet ska den ha ungefär samma egenskaper som gjutjärn. Den är ännu svårare att ta sönder och den väger mindre än den tunga gjutjärnen. Men om jag har förstått rätt så hör kvalitén på kolstålen ihop med tjockleken. Ju tunnare, desto sämre och därmed billigare.

Om jag ändå bara kunde hitta något liknande här. Om jag inte gör det får jag fortsätta leta efter de två näst bästa alternativen:

Keramisk beläggning:

Verkar poppa upp i varje modernt lite mer medvetet kök. De har ingen plastbeläggning i form av PFTE och klarar av mycket högre temperaturer än vad teflonliknande pannor kan.

Värmefördelningen verkar vara olika från märke till märke, så där får du göra din egen research.

Den kräver en liten mer noggrann hantering än gjutjärn om man vill att den ska hålla i längden och det rekommenderas inte heller att använda hårda köksredskap tillsammans med dem - helst träredskap.

Men vad pannan är gjord av mer än emalj är väldigt olika från märke till märke och var den är gjord...

Rostfritt stål:

Det som är bra med rostfritt stål är att de klarar höga temperaturer och läcker minimalt med kemikalier i maten. Men som stekpanna sägs de vara sämre på många områden: värmefördelningen, stekningen, mat fastnar lättare och svårare att rengöra. Ja, jag har ju råkat bränna popcorn i kastrullen, de är inte kul att rengöra... Så rostfritt stål föredrar jag att ha till mina kastruller eller till mina bakformar där värmefördelningen är mindre viktig. Skulle det i slutändan vara det enda jag hittar i stekpanneväg får jag nöja mig med det.

Det finns en annan typ av stekpanna som inte får så mycket uppmärksamhet:

Titanstekpanna:

Informationen om dem är däremot inte lätt att få tag på. Många hävdar att det är det absolut bästa som finns på denna jord, men det är svårt att få en tydlig klarhet i varför. Andra hävdar att det bara är en legering, åter andra hävdar att de är en keramisk legering ovanför titanet. Åter andra har blivit mycket missnöjda med sin efter att den slutat fungera efter några års och andra påstår att den fungerat finfint i 10 år. Min slutsats är att det är en stekpanna som verkar vara värd att kolla upp om du skulle vara ute efter något nytt. Men troligen är det olika kvalité, kostnad och material i de olika varumärkena som använder titan.

Det är nog ändå inget jag kommer kunna hitta i den här delen av världen, så jag kommer fortsätta att leta efter mitt älskade gjutjärn. Kan hända att jag någon gång skulle kunna tänka mig att köpa en liten nätt och lätt titanstekpanna som skulle kunna vara en bra reservpanna att ta med på resor runt om i världen. Men det är ett långt senare projekt!

Bättre utan

Visst är de här alternativen dyrare i jämförelse med en aluminium- eller teflonpanna! Men om det är så att man inte har råd att köpa dem så skulle jag vilja påstå att det är bättre att vara utan. Det går att vara utan, det kanske bara är positivt för dig. Utmana kreativiteten och lära dig mer om hur du kan laga mat på andra sätt. Till exempel kanske du kan ugnsbaka mer. En dag har du kanske råd att investera i en stekpanna av bra kvalité. Tar du då hand om den kan till och med dina barnbarn glädjas över den decennier framöver. Väl värt slantarna med andra ord.

Tålamodsprövande

Så jag väntar tills jag verkligen hittar en panna som fyller mina kriterier - om det så ska betyda att jag kommer springa på varenda marknad, söka mig långt in i byarna eller behöva frakta från vår nästa vistelse i grannlandet när vi förnyar vårt visum^.

Hur gör du?

Hur har ni gjort i er familj? Vilket material använder ni när ni lagar mat? Tycker ni det är överdrivet att kasta ut teflonpannan?

PS. När det kommer det till bakplåtspappar, bakformar, muffinsformar, våffeljärn etc.. Hur gör man där?? Ja hos oss är valet enkelt... Inget med Non-Stick. Papper, rostfritt-stål, extra fett i långpannan och i framtiden (ifall vi flyttar hem till sverige) skulle jag kunna tänka mig ett gammalt våffeljärn i gjutjärn. Till dess kan vi klara oss utan våfflor. Men alla gör som de själva vill och känner är rätt. Men inför alla eventuella nyköp så kommer det inte bli något med Non-Stick.

 

Lycka till med din hälsosamma matlagning

Amanda M

#Aluminium är ett annat material som också är ett billigare och populärt material till matlagning. Men de har visat sig ofta läcka ut i maten vid hög uppvärmning. Jag vill inte få för mycket aluminium i mig. Så därför undviker jag stekpannor och andra köksprylar gjorda av det.

*Här tar jag bara upp teflon, som är ett av alla varumärken som finns. Är det ett annat varumärke som man vill undersöka så får man göra det på egen hand.

^ Uppdatering: Vi blev "gjutjärn-stekpanne-ägare" igen efter vår senaste visumförnyelse. Äntligen! :)

Läsvärt:

http://www.treehugger.com/corporate-responsibility/consumer-reports-debunks-the-teflon-panpfoa-exposure-myth.html

http://www.treehugger.com/green-home/happy-teflon-day-stick-around-and-find-out-if-it-safe.html

http://www.kemi.se/om-kemikalieinspektionen/verksamhet/handlingsplan-for-en-giftfri-vardag/hogfluorerade-amnen

http://www.naturalnews.com/029676_PFOA_non-stick_cookware.html#

http://kemikaliekollen.blogspot.com/2013/01/kemikaliebanta-koket.html

http://kemikaliekollen.blogspot.com/2013/01/pfoapfos-enligt-kemi.html

http://static.ewg.org/reports/2015/poisoned_legacy/EWG_Guide_to_PFCs.pdf?_ga=1.265863631.1701477717.1450679575

http://www.ewg.org/research/pfc-dictionary

http://www.ewg.org/research/canaries-kitchen

http://www.theguardian.com/lifeandstyle/2015/jan/25/are-my-non-stick-pans-a-health-hazard-teflon

http://www.naturskyddsforeningen.se/sveriges-natur/2013-1/giftspridare

http://www.naturskyddsforeningen.se/vad-du-kan-gora/gron-guide/atta-satt-att-detoxa-koket

http://groovygreenlivin.com/2011/01/how-to-choose-healthy-pots-and-pans/

http://kemikaliedetektiven.se/wordpress/2013/07/31/stekpanna-i-vit-keramik/

http://m2.thorsell.info/wp-content/uploads/2012/09/Glas_Porslin_5115.pdf

http://www.svt.se/nyheter/inrikes/varning-for-grillgaller-av-teflon

http://www.lagamera.se/om-stekpannor

http://blog.listentoyourgut.com/alternatives-to-teflon-frying-pans/

http://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/tillagning-hygien-forpackningar/forpackningar/svarta-koksredskap/

http://www.medicalnewstoday.com/releases/4716.php

http://www.asons.co.uk/personal-injury/hazardous-substance-claim/exposure-teflon-polymer-fume-fever-fluoropolymer-fever/

http://www.rightdiagnosis.com/p/polymer_fume_fever/intro.htm

http://foodal.com/best-of-foodal/better-cast-iron-carbon-steel-skillets/

http://www.heathernicholds.com/planning/healthy-cookware

http://kemikaliedetektiven.se/wordpress/2012/09/17/keramisk-stekpanna/

http://www.naturalnews.com/036029_cookware_non-stick_chemicals.html

http://www.livestrong.com/article/158539-healthy-types-of-metal-for-cookware/

http://www.ehow.com/info_8034440_dangers-titanium-cookware.html

Dela artikel:

Amanda Majava

Kontakt

  • Organisationsnr: 559404-7580

  • Runslingan 20 D • 224 77 Lund

  • Mejla oss gärna: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

  • Vi svarar inom 48 h

Mer hos Må Bra Naturligt

Missa ingenting & få 10% rabatt!

Få 10% rabatt på ditt nästa köp när du börjar prenumerera på våra nyhetsbrev! Håll koll på alla våra erbjudanden och ta del av särskilda erbjudande bara för de som får vårt nyhetsbrev.


Fri frakt över 500

Snabba leveranser

Trygg betalning

Kunnig personal

  • Köpvillkor
  • Bra Länkar
  • Fyndhörna
  • Logga in / Skapa konto
  • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Webbsida av Joomlaproffs.se