Ett enklare, mer bekymmersfritt liv startar med att se över vad du tar in i ditt liv och vad du redan samlat på dig. Det här handlar om tankar, vänner, uppgifter/projekt men även saker och ting.
Det första och viktigaste steget till ett enklare liv är att Vägra! Vägra vara som alla andra som bara samlar och samlar, vägra bli påverkad av överkonsumtionen i vårt samhälle och vägra ta in saker i ditt liv som du verkligen inte behöver.
Genom att VÄGRA köpa mer saker än du behöver kommer du se att många bäckar små blir en stor å av pengar du förr inte trodde du hade. Så innan du köper något, fråga dig alltid: Behöver jag verkligen den här? Kan jag leva utan den? Kan jag låna, byta, göra den eller köpa den begagnad åtminstone?
Tänk bara på plastpåsarna vid kassan - 2 kr / st. Kanske många i snitt köper 10 sådana i månaden; det är 20 kr, och på ett år 240 kr. För de pengarna hade du kunnat äta ute eller gå på bio för två personer. Eller läkerolaskar, pingvinstången, sköljmedlet, reablusen eller annat som man så lätt köper utan att tänka till. Och du kommer känna dig full med makt genom att bara bli mer kritisk till dina inköp.
En bonus med ett enklare liv är att miljön mår bättre av att vi konsumerar och slänger mindre, både för den energi produktionen kräver och de utsläpp den orsakar, men också på grund av den energi som krävs för att återvinna (mer om det längre fram...) Det innebär att fler träd som kan hjälpa till med föroreningarna, motverka översvämningar och globala uppvärmningen får stå kvar. Det i sin tur ger renare hav... ja, alla kan själva föreställa sig de positiva scenarion i slutändan.
Mycket av det där "onödiga" vi tar in i vårt liv är oftast sådant som är sämre för vår hälsa, som ovannämnda halstabletter, choklad, godis, snacks, hel- och halvfabrikat. DU KAN LEVA UTAN DET, vi lovar! Det för inget positivt till sig varken för din hälsa, ditt välmående eller för miljön och din omgivning. Så genom att leva ett enklare liv och VÄGRA att ta in onödiga saker i ditt liv som du egentligen inte behöver kommer du även att märka en förbättring i ditt utseende och din och din familjs hälsa.
Det här kommer nog gå på ett ut, beroende på hur väl man planerat. Att köpa hämtmat tar lika lång tid som att laga mat hemma. Men att göra egen ketchup tar ju visserligen mer tid än att köpa en själv. Men sen går det nästan på ett ut med tanke på att man inte lika ofta behöver åka till återvinningscentralen med sopor. Sen efter ett tag när man insett hur mycket prylar man inte behöver så kommer du snart inse hur mycket tid du sparar på att slippa springa omkring på köpcentrum, varuhus o.s.v. När du väl kommer att handla kommer du veta vart du ska åka och det sparar mycket tid.
Genom att inte ta in mer saker och annat tidsslukande i ditt liv kommer du snart att återfå lite av den forna energin som du kanske mist lite grann. Hur? Ja genom de övriga punkterna du precis läst igenom. Med mindre utgifter, bättre hälsa, bättre miljö i ditt hem, vetskapen att du gör din del för naturen samt att du lägger ner tid på det som verkligen betyder något – allt det tar bort mycket av den stress, bekymmer och sådant som tar din energi.
om du inte vill förstås. Utan för oss allra flesta handlar det om att bli mer medveten och att ta kontrollen över ditt liv. Men jag får en kicka av sådana här utmaningar och skulle gladeligen vilja vara 100% ZeroWaste. Men vi har kommit fram till att för tillfället så är 80% ZeroWaste (leva utan avfall och sopor) ett bra mål för oss. Kanske det även du känner att 80% skulle vara rimligt för dig? Men det går bara genom att faktiskt börja vägra lite mer, vägra de saker du inte behöver eller de saker du tror att du behöver!
Köp endast sådant som du och din familj verkligen har ett behov av och som inte tynger ner er, varken hälsomässigt eller tidsmässigt (för man ska lära sig hur den fungerar, sen krånglar den, sen ska den repareras o.s.v), så att tiden till viktigare saker (som familjen, kreativitet, din hälsa och dig själv) blir lidande.
Sverige har världens bästa avfall- och sophantering (vilket jag helt håller med om). Och vissa påstår att vi borde lägga energin där och inte bli av med våra sopor. Men detta som jag skriver om i klartext är det Sveriges avfallshantering också försöker sträva mot. Avfall Sverige uttrycker sig bra på sin hemsida: Att förebygga avfall är högst upp i avfallshierarkin och den nivå som bör eftersträvas att nå ur miljösynpunkt. Ett problem är att ansvaret och möjligheterna för detta i de flesta fall inte ligger hos dem som arbetar med avfall. Vem är det det ligger hos? Jo konsumenten! Så att förebygga sopor (det och minska köttkonsumtionen) är ett av det allra bästa man kan göra för naturen.
Genom att VÄGRA köpa sådant som du inte behöver.
Det behöver inte betyda att du måste gå så långt som att köpa begagnade underkläder eller sluta torka dig med toapapper! Det är i vilket fall inte mitt mål, men det finns alltid något vi kan göra för att dra ner på vad vi förbrukar.
Kolla igenom dina soptunnor. Vad är det du slänger egentligen?
Börja med ett rum i taget. Här kommer några få exempel som kan få dig att börja fundera.
Tops -> de tillför varken något bra för dig eller miljön, bara något vi är intutade med att vi skulle behöva
Tamponger och bindor -> Tygbindor och menskopp! (Jag är supernöjd med min menskopp!)
Rakhyvlar - > Safety Razor
Flytande tvål -> Fast tvål är drygare, renare naturligt och det går att hitta förpackningsfria. Dessutom är det billigare.
Plastkassar -> Byt ut mot tygkassar som du återanvänder varje gång du handlar.
Plastfolie -> Folie gjord av handduk och bivax, finns färdiga att köpa eller varför inte prova och gör själv.
Bakplåtspapper -> Silikonmattor som du kan använda om och om eller bara smöra in formen ordentligt, så gör jag!
Hushållspapper och Servetter -> Gör servetter av gamla lakan och handdukar som du inte använder (eller köp seconhand). Dessa går då att tvätta och använda gång på gång.
Plastflaskor -> Byt ut mot en flaska i rostfrittstål eller glas. Det finns ingen ursäkt att köpa vatten i plastflaskor när vi har så bra drickbart vatten!
Prioritera att köpa hem oförpackad och oprocessad mat. Om maten är i glasförpackningar - rengör och spara glasförpackningen = snygg förvaring!
- Boka in två-tre dagar per år (ex vår, höst och/eller vinter) som du helt ägnar åt shopping och undvik att däremellan spontan-, impuls- eller småshoppa. Du kommer att märka att de dagarna gör att du köper sådant som du verkligen vill ha, sådant som du kanske planerat och längtat efter. Det kommer kanske även visa sig i minskad ekonomisk utgift (om du lägger ihop 3 dagars shopping med alla utströsslade shoppingtillfällen på ett helt år.) Dessutom tänk på all tid du sparar. När suget att gå och shoppa slår in och det inte är den inbokade dagen, använd den tiden till något annat, umgås med familj, vänner, gå ut i naturen, baka, måla eller sy... Prova så ska du se hur givande det kommer kännas.
- Låna böcker på biblioteket, hyr filmer, byt kläder med dina vänner – det låter kanske gammeldags men du får ut lika mycket nöje och glädje av det som att köpa nytt. Samt att du slipper belasta ditt liv med fler saker och du slipper belasta miljön med att slänga dem när du inte vill ha dem mer.
Så VÄGRA låta dig luras i att tro du behöver allting och VÅGA leva lite enklare för att få mer tid och ro till det som är viktigare i livet.
Välkommen till ditt enklare liv.
Men nu undrar jag, hur har du gjort i din familj för att skära ner på onödig belastning? Har du försökt dig på en ZeroWaste utmaning eller känner du att det är för extremt? Berätta dina tankar i kommentarerna nedanför!
Amanda M
Organisationsnr: 559404-7580
Runslingan 20 D • 224 77 Lund
Mejla oss gärna: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Webbsida av Joomlaproffs.se