Det är dags att ta ansvar - 3 sätt hur du kan göra din del!

20 okt 2015
Det är dags att ta ansvar - 3 sätt hur du kan göra din del!

Det är dags att ta ansvar.

Det är endast du som kan bestämma hur du och din familj ska må.

Det är dags att inte lägga ansvaret på myndigheter eller företag som bara är penningindrivare.

Det är bara du som bestämmer vad ni ska lägga för mat och produkter i er kundvagn.

Det är bara du som bestämmer vad ni ska servera för mat hemma hos dig, vilka leksaker dina barn får leka med och vilket smink du vill använda.

Det är dags att vara förändringen du vill se.

Jag talar inte om politik, nej nej. Det här handlar bara om kommersialism.

Det må vara dyrare, mindre bekvämt och mindre gott. Men det finns ingen ursäkt att NU i dagens samhälle köpa besprutade frukter som färdats halva jordklotet för att ätas upp av dig och din familj och på köpet inte tillföra något gott varken för din hälsa och vår miljö.

Oj jag kanske låter barsk. Förlåt. Jag är en ganska vänlig person. Men när jag kommer in på sådana här ämnen – ojoj vad det hettar till mellan öronen på mig.

Vi lever just nu på toppen av isberget vi ser inte alls vad som händer undertill eller vilken katastrof vi kanske sitter på.

Vare sig vi vill eller inte är det dags att bli en mer medveten konsument, köpa mer lokalproducerat, mer ekologiskt, börja plastsanera och välja miljövänliga alternativ. Inte gå på så kallad "greenwashing" och kanske köpa saker som vi verkligen inte behöver bara för att de är "gröna". För finns det en förfrågan kommer onödiga saker fortsätta att produceras och då kvittar det om det är av återanvänt plast (eller att du kan slänga den till återvinningen när du är klar med den), själva produktionen med dess farliga utsläpp och fruktansvärda arbetsförhållanden finns kvar. Och allt det för en sak som jag lika väl hade kunnat vara utan!

Men det är inte lätt. Helt klart! Var ska man börja? Och vad ska man prioritera? Och vad ska man göra om man inte har ekonomi till alla dessa förändringar? Du behöver inte kasta ut allt i ditt hem och börja om. Utan börja med dina nyinköp. Vilket är det mest troliga nyinköpet du kommer göra? MATEN. Allt du måste börja med är att helt enkelt välja.

1. Välj bort hel- och halvfabrikat & Välj Råvaror

Det allra första och nästan viktigaste valet du och din familj kan göra är att köpa rena råvaror.

Till en början kan det verka skrämmande då det kanske innebär en viss planering som man inte är van vid. Man behöver tänka om. Börja blötlägga böner och legumer, koka sin egen ketchup, göra sin egen sylt, baka brödet själv. Ja lite som, du har redan hunnit tänka det – förr i tiden.

food-healthy-vegetables-potatoes BZ

Hur ska jag få tid till allt det här?!

Planera min vän! Det här är först och främst bland det bästa du kan göra för din familj. Ta dig tid till att laga mat från grunden, konservera som din mormor gjorde och frysa in så du har under året och till snabblagade middagar – det är värt ansträgningen.

Det kan svida lite i plånboken till en början. Det är billigt att köpa en hamburgare för 10 kr. Men du kommer snart hitta ett sätt som fungerar för dig och du kommer märka att det inte är så mycket dyrare – tvärtom! Och du kommer också hitta ditt sätt. Du kanske inte känner för att sylta och safta (det har jag ingen lust till i alla fall), men att göra din egen majonnäs är verkligen inte för mycket begärt...

2. Välj närodlat

Och då menar jag så nära det går. Kanske så nära som din trädgård eller balkong. Möjligheter och omständigheter varierar sig mellan oss alla. Men troligen kan du nog odla något litet. Sallad är enkelt, lättodlat och blir så mycket billigare i längden. Du vet exakt vad grönsakerna har gått igenom och du behöver inte oroa dig för att dina barn har fått i sig kemikalier som de inte borde. Man kan odla oerhört mycket på bara en liten yta och det behöver inte vara så tidskrävande. Efter ett litet tag kommer man in i det.

Du kanske inte ens har en balkong. Men en fönsterbräda är bättre än inget. Du kan odla örter, physalis, tomater, chili och framförallt kan du grodda!

foodiesfeed.com basil-in-bucket2 BZ

Allt går visserligen inte att odla hemma. Men lär känna småbönderna i din omgivning. Lär dina barn vart maten kommer från. Det är så mycket mer njutbart att äta när du vet vem som har tagit hand om maten, hur den har växt och lagrats. Det här anser jag är särskilt viktigt när det kommer till kött, om man är allätare. Att köpa kött från gårdar i närheten, där djuren har haft ett bra liv och inte har behövts transportera långt för att sen stressa ihjäl sig på ett slakteri är en av de viktigaste saker en allätare behöver tänka på. Det kostar kanske mer, men tänk vilken tjänst du gör både för dig och din familj, djuren, naturen och bönderna i din närhet. Är inte de värda de extra slantarna? Dessutom kan det bli till en motivation att äta kött i lite mindre skala, vilket bara är till fördel för mångas ekonomi, hälsa och för vår miljö.

Att köpa mat som är mer lokalproducerat betyder inte att vi inte kan unna oss saker. Tänk på hur det var för våra föräldrar när de var yngre. Utbudet av importerad mat var mycket mer begränsad, av exotiska frukter fanns det kanske bara apelsin och banan, så de kanske inte köpte det lika ofta men när de väl unnade sig en apelsin - åh som de njöt!

Det gör inget om importerade frukter kostar något, de har de alltid gjort. Det som är det snikna i det hela är när de är billigare än våra lokala frukter. Är inte det något som är riktigt skrämmande så säg? Det leder in mig på nästa punkt:

3. Välj ekologiskt

Det är få människor som har ekonomiska resurser att kunna köpa allt ekologiskt. Det går helt enkelt inte ihop det för dem allra flesta.

Vad vi gör i vår familj är att välja att köpa "värstingarna" av frukt och grönt ekologiskt. Det finns en enkel lista som kallas för "Dirty Dozen" och "Clean Fifteen". Med de 12 "smutsigaste grönsaker/frukterna", alltså de där man upptäckt att de innehåller värst bekämpningsmedel. De 15 "renare" är kanske lika besprutade med själva grönsaken eller frukten har inte tagit upp bekämpningsmedlen på samma sätt utan det sitter mer kvar i skalet.

Något som inte är med på "Dirty Dozen" listan men som är minst lika viktigt att köpa ekologiskt är Kaffe och Bananer. Det är inte främst för att grödan i sig innehåller gifter utan för arbetarna som odlar och skördar grödan. Kaffe och bananer är bland de som besprutas mest, och arbetarna får fruktansvärda men av gifterna – bl.a. kan det göra dem infertila och orsaka nervskador. Förutom det skadar gifterna djuren och naturen runt omkring plantagerna.

Visst, ekologiskt är kanske dyrare. Men det ger också mer pengar till bonden! Det är han (eller hon) värd, likaså är hans (eller hennes) barn det!

Men egentligen. Se tillbaka på matkostnaderna de senaste decennierna. Är det så dyrt med ekologisk mat? Eller är de den andra maten som är för billig? Ärligt talat?

foodiesfeed.com farmers-market-vegetables BZ

"Fast jag har läst att ekologisk mat inte är nyttigare." Det har du helt rätt i om man ser det ur ett näringsperspektiv. Näringsämnena försvinner inte i konventionell odlad mat bara för att de är besprutade. Den ökade näringsbristen i maten beror på annat. Men ser jag det ur ett giftperspektiv är valet självklart. Visst regleras det titt som tätt med vilka bekämpningsmedel man får och inte får använda och kraven skärps och det är så pass lite som vi får i oss av det vi äter. Okej! Helt klart! Men hur är det med resten? "Resten?" Ja alla de andra gifterna, de som vi städar med, som vi har på huden, i vårt smink, i vår luft, i våra möbler och kläder? Hur är det när våra kroppar får allt det att hantera samtidigt? Vi vet inte! Den så kallade cocktaileffekten är än så länge som ett svart hål – bara att vänta ut och se vad som kommer hända, vad vi kommer drabbas av. Forskare jobbar på för fullt inom de här områdena och kommer med flera olika teorier vad bekämpningsmedel, konstgödsel och liknande orsakar eller inte orsakar. Som jag skrev innan är det bara toppen av isberget, vi vet inte vad som är undertill.

Men vi borde lära av historien och inte bli så övermodiga att vi tänker: "oj så bra det här medlet är", för att senare upptäcka vilka enorma skador som de orsakat. (DDT, Agent Orange m.fl.) Jag skulle inte bli förvånad om vi snart önskar vi aldrig hört talas om RoundUp också.

Vi kan inte lura oss själva och tänka att detta inte handlar om mig, vi påverkas och drabbas alla av det i slutändan. Vi sätter fyr på vår egen svans. Men om du ändå insisterar på att det här är inget du behöver bry dig om, så gör det då inte för din skull utan bry dig då om det för våra vänners skull, de som odlar maten vi äter, så att de ska få ett lite bättre liv med mindre risker.

Känslan av att göra det man bör

Det är inte meningen att livet ska kännas jobbigare och tuffare, att nu kommer allt kosta mer, ta längre tid och nu-kommer-jag-aldrig-mer-kunna-äta-choklad-eller-njuta-av-ett-glas-vin. Nej tvärtom. Tänk på tiden du får tillsammans med din familj när matlagning blir till en del av er gemensamma vardag, att du vet exakt vad dina barn får i dig och inte låter en industri mata dina barn med ämnen du inte har någon som helst aning om var de kommer ifrån. Tänk på allt det positiva det bidrar med för bönderna du handlar av, både de som bor i närheten av din stad men också de som bor på annan kontinent.

Personligen kommer jag fortsätta att njuta av ett glas gott ekologiskt vin, kakao och andra s.k. superfruits som kommit långt härifrån - samtidigt som jag vill stödja mina lokala producenter med att köpa ägg, getost, tomater, sallad, honung o.s.v. Och vissa saker lagar jag alltid från grunden medan vissa saker "unnar" jag mig, som mörk choklad och glutenfri bönpasta... Man får helt enkelt hitta en viss balans man själv och familjen känner sig nöjd med.

Men en sak som är oerhört viktigt att komma ihåg är att vi OFTAST inte behöver precis allt det som vi tror vi behöver (inte lika ofta i alla fall). Vi kan helt enkelt dra ner på vissa saker och njuta av dem mycket mer när vi väl har möjlighet att äta av dem. Som till exempel så är jag helt galen i vindruvor!!! Totalt! Alltså jag menar allvar! Det är sjukt så mycket jag älskar vindruvor (och russin)... Men sen min mer medvetna liv startade med min mans intågande i mitt liv så får aldrig o-ekologiska vindruvor komma över vår tröskel. Men det är så dyrt kan man tänka? Ja det är lite dyrare, men inte när de är i säsong. Så när det är säsong* för ekologiska vindruvor passar vi på att äta lite extra av det och jag njuter desto mer nu än när jag kunde äta vindruvor när jag som helst ville och behagade. Och så är det nu med alla säsonger. Det finns alltid något gott att se fram emot och då njuter man lite extra. Så var det ju för mormorsmor. De fick helt enkelt vänta till hösten för att äta äpplen :)

MP900407045 BZ

*Alla de här 3 punkterna: att köpa mindre hel- och halvfabrikat, äta mer lokalproducerat och mer ekologiskt gör att man automatisk köper mer säsongsbetonad mat. En annan viktig del som jag aldrig riktigt kom in på i den här artikeln men som också är både viktig för din plånbok, din hälsa och vår miljö: Maten blir dessutom mer varierad och smakar bättre. 

När man behöver välja mellan lokalproducerat och ekologiskt.

Det är jättesvårt. Och det är helt beroende på vilken expert man frågar, alla tycker olika i den frågan.

Helst skulle man vilja ha både ock, men det går inte alltid. Du får helt enkelt gå på magkänslan tills det lokala utbudet blivit bättre. Men kan man kalla en gröda närproducerad när dess bekämpningsmedel, konstgödsel och annat kommer långt ifrån. Eller köttet, är det lokalproducerat om de fått foder i form av soja som i sin tur orsakat skövling regnskogar i Brasilien? Svårt att säga. När något är ekologiskt så är det oftare mycket högre krav på producenten än när något är lokalproducerat. Men samtidigt finns det många småbönder som är ekologiska men inte har råd att få en certifiering. Så frågan är mycket svår att svara på. Vad tycker du?

Läs mer:

http://www.naturskyddsforeningen.se/vad-vi-gor/jordbruk/eko/8-satt-att-doda-myter-om-ekologiskt
http://www.naturskyddsforeningen.se/nyheter/ekologisk-ananas-starker-ugandas-bonder
http://www.naturskyddsforeningen.se/vad-vi-gor/jordbruk/eko/ekologiskt-raddar-liv
http://www.naturskyddsforeningen.se/vad-vi-gor/jordbruk/eko/3-ackliga-amnen
http://www.naturskyddsforeningen.se/vad-vi-gor/jordbruk/eko/ekologiskt-nobbar-gifterna
http://blogg.naturskyddsforeningen.se/blog/2011/08/03/lasarfraga-ar-ekologiskt-alltid-battre-an-narproducerat/
http://www.krav.se/ekologiskt-och-narproducerat
http://www.dn.se/nyheter/varlden/ny-studie-ekologisk-mat-inte-nyttigare/
http://www.svt.se/nyheter/val2014/forskare-om-ekomat-eko-och-narproducerat-bor-inte-blandas-ihop

http://www.bananalink.org.uk/
http://www.naturalnews.com/032794_Dole_bananas.html
http://www.diabetesandenvironment.org/home/contam/pesticides
http://www.beyondpesticides.org/resources/pesticide-induced-diseases-database/diabetes
http://norden.diva-portal.org/smash/get/diva2:702829/FULLTEXT01.pdf

 

Dela artikel:

Amanda Majava

Taggar:

Kontakt

  • Organisationsnr: 559404-7580

  • Runslingan 20 D • 224 77 Lund

  • Mejla oss gärna: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

  • Vi svarar inom 48 h

Mer hos Må Bra Naturligt

Missa ingenting & få 10% rabatt!

Få 10% rabatt på ditt nästa köp när du börjar prenumerera på våra nyhetsbrev! Håll koll på alla våra erbjudanden och ta del av särskilda erbjudande bara för de som får vårt nyhetsbrev.


Fri frakt över 500

Snabba leveranser

Trygg betalning

Kunnig personal

  • Köpvillkor
  • Bra Länkar
  • Fyndhörna
  • Logga in / Skapa konto
  • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Webbsida av Joomlaproffs.se