Är det inte det vi alla mer eller mindre vill ha? Ingen vill ha ett komplicerat stressfyllt liv men ett liv i harmoni, enkelhet och lugn tilltalar de allra flesta. Det här är något media och kommersialismen har hakat på genom att sända ut budskap i reklamen som ska få oss att skaffa "ett enklare liv". Allt vi behöver göra är att köpa just deras produkt. Det kanske handlar om en nyare, snabbare och säkrare bil som gör färden med alla barnen i baksätet enklare. Eller färdigpackad mat som löser stressfyllda kvällar eller morgnar som tillsammans med mikrovågsugnen är svaret på vår dröm med att slippa laga mat. Vi behöver inte ens poppa popcorn på spisen eller dammsuga längre.
Men är det det som ett enklare liv går ut på? Att allt ska vara färdigt och klart för oss att bara äta och ta på oss. Behöver vi ha alla tusentals köksprylar för att matlagningen ska gå enklare? Måste vi ha alla kläder som är på modet just nu för att det ska bli roligare för oss att komma på vad vi ska ha på oss på morgnarna? Eller blir livet mycket enklare och mer njutbart när vi har 14 olika kaffekapslar att välja på - alla med olika smak?
Vi ska i denna artikel och kommande i samma serie se på vilka faktorer som verkligen gör att livet blir enklare (och kanske därigenom gör livet lite mindre pressat och stressat.)
Men du kanske undrar, vad har det här med hälsa att göra? Du kom till bloggen för att lära dig mer om hälsa. Jo min vän det här har definitivt med hälsa att göra för allt du omger dig med påverkar hur du mår! Så genom att minska på stressfaktorer minimerar du också risken för följdsjukdomar som kommer av stress.
"Ting tar tid"... och tynger
Det är ett talesätt som jag och min man ofta upprepar för att påminna oss om att vi inte behöver fler saker.
Även om det konsumtionssamhälle vi lever i försöker påverka och projicera in i våra huvuden att vi behöver alla dessa saker för att bli lyckliga och må bra så är det i verkligheten tvärtom. Har vi mat, kläder och tak över huvudet så ska vi vara tacksamma och glada. Det ligger mycket i det.
Under mina resor runt omkring i olika utvecklingsländer så har jag sätt att så fort de grundläggande behoven mat, husrum, kläder och socialt umgänge är tillgodosedda, så mår man bra. Att ha mindre än så är inte bra för en men att ha mer än så leder oftast inte till mer lycka, hälsa eller tid.
Det är värt att tänka på. Även om en pizzagrill kanske skulle underlätta på pizzakvällen ni har en gång om halvåret så fungerar det lika bra med att baka pizzor i ugnen du redan har.
Saker belastar oss, även om vi lyckas gömma undan dem i alla smarta IKEA-gömställen eller slänger in dem förrådet. Föreställ dig något du har inne på förrådet (uppe på vinden, nere i källaren, längst in i garderoben) och att du behöver gå och hämta den. Får du också liksom jag och många andra lite ångest när du ser dig själv behöva gräva dig igenom alla saker för att komma åt den där lilla saken. I så fall kanske du borde göra något åt saken. Det behöver inte vara så!
Varför må dåligt över något som du egentligen inte behöver belasta dig med.
Tänk dig att du måste evakuera huset, en skogsbrand börjar närma sig. Vilka saker är mest värdefulla för dig? Vad skulle du ta med dig? Hur lång tid tar det för dig att packa ner hela ditt hem?
Nu inför hösten, när du kommer spendera mer tid inomhus, är det viktigt att du gör det du kan för att ditt hem ska bli en zon för hela familjen att få återhämtning. Så ta en helg ledig för att skapa en optimal bas för ett enklare liv. Och se om du kan göra något av detta:
Gör en inventering på vad du har hemma. Gå igenom allt: köket, garderoben, förrådet, kontoret, badrummet. Skriv upp alla pryttlar och saker du har och hur mycket du verkligen använder dig av det.
Med listan i handen, fundera sedan på vad det är du verkligen behöver av allt som står där. Markera det som du behöver ha för att kunna ha ett fungerande liv. Efter det markerar du sakerna på listan som du verkligen VILL ha själv, som du tycker om av olika anledningar.
Försök hitta en kompromiss/balans mellan det du behöver och vill ha. De sakerna som du inte har markerat tar du med till nästa steg.
Efter din inventering, ta sen ett rum i taget och sätt en timer på en lämplig tid (vi hade 20 min per rum). Det här kan man göra för att förhindra att man sitter och velar allt för länge över sakerna, kommer på ursäkter till varför allt ska behållas. Men också för att det inte ska ta allt för lång tid det och på så vis bli en börda som du aldrig blir av med. Gå mer på din intution och första känsla när du rensar ut dina saker. Det mesta du slänger kommer du snabbt glömma bort att du haft.
Lägg undan allt i en sälj/släng hög som:
a) du egentligen inte tycker om,
b) använder alldeles för sällan,
c) som du egentligen inte behöver,
d) som är sönder men du aldrig tagit dig tiden att laga.
Har du inte använt ett klädesplagg de senaste året, kommer du verkligen använda det nästa år? Eller när det kommer till kläder som du inte ens gillar. Det finns inget skäl att behålla dem! Inget! Försök inte komma på några ursäkter.
Förvänta dig inte heller att du ska passa i kläder du hade för 10 år sedan. Kroppen förändras. Om du planerar att gå ner i vikt (eller upp) – se då det som en möjlighet att få köpa nytt - om du lyckas att nå ditt mål.
Om du vill ta det hela ett steg längre och utmana dig själv minska då garderoben till ett absolut minimum. Kanske kan du sätta upp en gräns på hur många plagg du får ha.
Jag har en gräns på runt 35 +/-. Det inkluderar byxor, kjolar, klänningar, linnen, blusar... ja du förstår (men det exkluderar underkläder, smycken, träningskläder, pyjamas, väskor och 2 särskilda högtidsklänningar).
Sen behöver man inte slänga ut allt. Är det kläder du känner dig osäker på om du vill behålla eller inte lägg undan dem tillsammans med kläder som inte är i säsong de närmsta 3 månaderna. Och efter de tre månader tar du fram, byter ut, lägger till och tar ifrån (och kanske märker du om det är några av de osäkra plaggen du verkligen saknat eller ej). Men se till att hålla dig till antalet kläder som du bestämt dig för, 1 in 1 ut. Givetvis ska man inte behöva bli fanatisk, men det finns mycket att lära sig av minimalister, som t.e.x capsule wardrobe och project 333.
När det kommer till minnessaker är det kanske ett undantag för de är inte direkt saker man använder ofta. Hur ska man tänka där?
Minnessaker är värdefullt att behålla. Men gå igenom vad som verkligen är minnen för dig. Mycket av det som ligger i kartongerna är kanske inte alltid positiva minnen eller ens minnen du minns. Mycket kan man också fota och sedan slänga. Bestäm er för att kanske låta alla i familjen få ha 1-2 kartonger med minnen och inte mer. Då kanske det blir oftare man går igenom dem, minns och skrattar.
Ett sätt att minimera plotter och onödiga saker är att gå tillbaka till grunden. Det här kan man särskilt tänka på i badrummet:
Gå igenom alla prylar och produkter och fråga dig vad du verkligen behöver och använder. Man behöver inte ha 10 olika sorters ansiktsmasker, peelingkrämer och parfymer. Välj ut favoriten. Eller ännu hellre: Go Back to Basics genom att bara ha produkter som är bra för dig och miljön, och använd "basvaror" som honung, avokado och olivolja som gör att du kan skapa din egen hudvård. Det blir roligare, mer inspirerande, miljövänligare, billigare och därmed känns livet enklare och lättare.
Man kan också tänka "Back to Basics" i garderoben som vi berörde tidigare men också i köket.
Vad är det man verkligen behöver för att kunna laga god och hälsosam mat? En bra kockkniv, skärbräda och gryta. Nu behöver man inte vara så extrem. Men att ha en massa olika maskiner för allt möjligt är bara slöseri med plats, tid och pengar. Säkert har du någon favoritmaskin. Behåll den då om den förtjänar platsen som just vad den är! Det handlar inte om att missunna sig saker utan helt enkelt att förenkla och minimera sitt liv från sådant som belastar. Till exempel har vi vår köksassistent som vi använder flitigt flera gånger om dagen. Vår mixer och juicer är också nära vårt hjärta. Men i övrigt så hade vi kunnat vara utan resten utan att fälla några tårar. Hur är det med dig?
Har man ett särskilt intresse finns det självklart ett skäl till att ha många olika sorter av en sak. Till exempel glas: Har du ett intresse som gör att du ofta behöver olika sorters glas, vit- och rödvin, whiskey-, martini-, champagne-, cognac-, snaps-, öl- och longdrinksglas. Men majoriteten av alla Svensson-hem har kanske inte det intresset och där gäller back to basics igen. Vad är det du egentligen behöver: Dricka. Men bestäm dig då för att ha en, två eller max tre sorters användbara dricksglas. Livet kommer inte kännas mer komplett genom att ha allt! Så är det bara.
Det här är inte nerskrivet för att sätta upp regler och krav och det är inte fel att ha pengar så man kan unna sig saker. Utan för att befria dig, från samhällets krav. Det är HELT OKEJ att leva enkelt!
Genom att reducera antalet saker du äger och minska konsumtionen av nya saker och prylar bidrar du helt enkelt till ett mer stressfritt och harmoniskt liv (att sen också miljön och hälsan mår bättre är också starka skäl, men det går vi inte in på nu...)
I vårt samhälle har de flesta av oss redan allt vi behöver och mer därtill. Så fundera istället på om det finns andra i din närhet som behöver sakerna/kläderna mer än du.
För genom flytta fokus från oss själva till vår medmänniska blir vi lyckligare.
Berätta gärna för oss i kommentarerna nedanför hur du gjort för att kunna leva enklare.
Tack för att ni läste och delade med er av er tankar.
Ha nu en fortsatt härlig och harmonisk vecka
Amanda M
Organisationsnr: 559404-7580
Runslingan 20 D • 224 77 Lund
Mejla oss gärna: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Webbsida av Joomlaproffs.se