Den här månaden är det en alldeles särskild intervju som skett. Det är nog min absoluta favorit av alla inspiratörer vi haft hittills. Det är nämligen min mamma. Min kära mamma som inte bara gav liv till mig utan också som gav mig livskvalité genom att fortsätta kämpa för mig när det verkade hopplöst. Hon berättar mer om det i intervjun.
Men förutom att hjälpa mig har hon även hjälp hundratals andra med att komma till rätta med sina olika hälsoproblem. Det kan vara alltifrån hjärt-kärl-problematik och utbrändhet till barnlöshet, värk och magproblem (det sistnämnda är nog den allra vanligaste orsaken till att folk kommer till henne). Hon delar gärna med sig av sin enorma kunskap om människans biologi och jag har lärt mig mycket av henne. Men hur hon orkar det förstår jag inte, att hela tiden ge och ge av sig själv till andra. Men jag har på första parkett sett hur hennes starka kärlek till sina medmänniskor är det som driver henne varenda dag att göra allt hon kan för andra. Så jag är mycket stolt över att få presentera min mamma: Christina Sjöqvist som driver Må Bra Kliniken och även är VD för Måbra Naturligt.
Christina: Kort sagt: därför att sjukvården inte hjälpte oss när vår dotter var sjuk.
Men den längre förklaringen är denna:. Jag utbildade mig till massageterapeut 1995 och fick då lära mig mycket om kroppen. Jag var ute på olika företag och masserade personalen. Personerna jag masserade kände sig bättre men jag upplevde att det var rätt så kortsiktigt. De hade lika ont igen efter några dagar. I den vevan gick jag på olika föredrag om hälsa som Helhetshälsa höll. Jag blev mer och mer intresserad av det som händer inne i kroppen – den inre biokemin, och jag gick sedan några heldagarsutbildningar som handlade om mineraler och vitaminer. Då började jag rekommendera en del av de kunder som jag masserade och som jämt hade ont i kroppen att ta bl a magnesium, och efter några veckor kändes deras kroppar annorlunda – mjukare muskler och de hade mindre ont. Effekten av massagen höll också längre.
Men beslutet att utbilda mig kom när min dotter blev jättedålig i magen. Hon hade varit dålig i ca 3 år och vi hade inte fått någon hjälp inom sjukvården, trots besök hos minst 10 läkare, varav en del av dem var specialister inom mage och tarm (Trelleborg, Lund och Malmö). Men när de inte hittade felet så trodde de att det berodde på psyket, att hon var mobbad i skolan, eller problem hemma. Detta stämde inte.
Det gjorde att jag slutligen beslöt mig för att utbilda mig till närings- och fytoterapeut. Jag kommer ihåg hur jag frågade alla mina lärare på skolan vad de trodde kunde vara fel på min dotter. Men de kunde inte säga det eftersom de inte hade träffat henne. Men de rekommenderade oss att skicka ett avföringstest till ett laboratorium i USA. Så det gjorde vi fastän hon lämnat avföringstest i Malmö till MAS, där de inte hade sett något. Men i svaret från USA visade det sig att hon hade amöbor, parasiter och 4 potentiellt patogena bakterier. Detta var en chock för mig, jag glömmer det aldrig! Vi gick tillbaka till en av läkarna vi tidigare hade träffat för att visa provet och vad man hade kommit fram till i USA. Han började ifrågasätta detta laboratorium och frågade vad de hade för kompetens. Vi behövde att han skulle skriva ut ett läkemedel för amöba men det satt hårt inne. Till slut fick vi ändå med oss ett recept, Amanda fick läkemedlet och amöborna dog. Parasiter och bakterierna gav vi örter för att få bort. Det tog ca 4 månader för att hon skulle bli bättre och ytterligare lite längre tid innan hon var stark. Hela årskurs 8 gjorde hon från sängen.
Jag är glad att jag lärt mig detta arbete annars vet man inte vad som hänt med min dotter. Förmodligen hade det blivit en inflammerad tarm och en påse på magen efter några år.
Christina: När de ändrar kosten blir det ofta en stor förändring. Det kan vara allt från att sluta med mjölk och gluten till att inte äta så mycket färdiglagad mat, eller att sluta äta godis och annat med socker. Det är ofta så att om de börjar med en förändring så kommer ofta en förståelse att det är inte så svårt. Mår de då bättre har de mer ork att ta tag i nästa förändring. Men om någon kommer till mig och tror man skall få ett piller för sina problem utan att göra något annat fungerar oftast inte behandlingen lika bra.
Jag ser det som att en viktig del i mitt jobb består i att försöka att inspirera människor att göra livsstilsförändringar. Det behöver inte bara vara maten utan det kan handla om att röra på sig mer, ägna sig lite åt någon hobby eller annat som gör att man kan bli gladare.
Christina: "Jag äter en bra kost och jag får i mig det jag behöver av vitaminer och mineraler." En del som är sjuka säger ibland att "jag har testat allt." När man då frågar dem om de har testat att ändra sina matvanor, har de ofta inte gjort det. En del har hört att läkare säger att det är "farligt" att blanda skolmedicin med vitaminer och mineraler vilket är helt fel; ibland ökar behovet av just vitaminer och mineraler då många mediciner tär på kroppens mineraldepåer. Mediciner gör också att kroppen blir försurad och med det uppkommer en hel del andra problem. Vi som jobbar med näringsterapi är utbildade på just vitaminer och mineraler – läkare är inte det.
Christina: Jag försöker fasta 1-2 ggr per år för att rensa systemet. Jag känner mig ofta så mycket piggare efter en sådan vecka. Har jag inte möjlighet att helfasta tar jag några veckor med halvfasta, då jag dricker något för att rena kroppen och äter under de veckorna mer grönsaker, sallader och soppor.
Mat skall vara god, enkel att göra och nyttig. Den filosofin försöker jag att leva efter. Mat som jag lagar dagligen får inte ta lång tid, ca 10-30 min. (ev. koktid eller ugnstid ej medräknat.) Men festmat eller mat i helgerna får ta längre tid att göra. I mitt hushåll har vi inget mjöl av vete, korn och råg, inget vitt socker eller mjölk. Den mjölkprodukt jag ibland använder är laktosfri yoghurt, smör som vi gör ghee av och ibland någon vällagrad ost. Vi försöker att äta vegetariskt ett par dagar per vecka. Jag är inte vegetarian men äter varken fläsk eller kyckling. När jag äter kött vill jag helst att det ska vara naturkött eller viltkött.
Christina: I så fall, vilka anser du är viktiga för dig att regelbundet ta? Ja trots att man skulle önska att man kan få allt man behöver i maten vi äter, så vet vi att våra jordar är utarmade. Vi får inte i oss det vi behöver. Personligen tar jag ett kombinationstillskott med D- och K-vitamin. K-vitamin är bra då det rensar blodkärlen. Jag tar nästan alltid magnesium/kalcium och ibland Q10. Om jag känner mig stressad och uppe i varv tar jag en extra magnesiumtablett. Ibland tar jag SuperGreens, ett näringspulver som jag blandar i vatten och dricker – den innehåller massor med bra mineraler, och så stödjer jag kroppen med Omega-3. Sen kan det hända att jag tar en kur då och då för något speciellt som jag känner att kroppen behöver.
Christina: Jag tycker det är bra att göra storkok och att frysa in. Har man inte tid att laga mat någon kväll finns det alltid något man kan ta fram på morgonen för att det skall tina upp. (Naturligtvis har jag ingen mikro). Har jag ändå inte hunnit ta fram något har jag alltid några grönsaker i frysen som lätt går att göra en soppa eller gryta på. Det är sånt som inte får ta för lång tid.
Ett exempel från igår: Soppa på lök, kål, sötpotatis. Lite tomatkross i. Det blev en jättegod soppa den räckte i 2 dagar och tog inte lång tid att göra.
Christina: Jag tar alltid D-vitaminer, det är ju solvitaminet. Jag känner att man är mycket piggare då. Jag försöker också att ta någon extra promenad – det är så lätt hänt att man bara hamnar framför TVn. Men som väl är har vi en hund som tvingar ut oss.
Christina: Bra produkter som man kommer långt med är: Såpa, ättika, bikarbonat och mikrofiberduk. Jag har så lite kemikalier som det går i mitt hem. En sprayflaska med en blandning av såpa och ättika till badrummet rengör väggar och vask. Såpa går bra att ha till de flesta golv. Bikarbonat är också användbart till toastolen eller andra ställen som behöver skrubbas.
Christina:
Christina: Jag tycker det är kul att baka! Här är ett recept som det blir 2 goda limpor av:
Ingredienser:
4 dl bovetemjöl*
4 dl teffmjöl grovt eller fint, går med vilket som*
2 dl linsmjöl*
2 dl Glutenfria havregryn
2 dl solrosfrön
2 dl potatismjöl
4 tsk salt
1 dl psylliumfröskal eller husk
4 msk pofiber
100 gr jäst
12 dl vatten
2 msk rapsolja
1 dl oprocessad agavesirap eller honung (det går bra att ta mindre)
2 äggvitor (detta har jag missat ibland och det blir ingen större skillnad)
Gör så här:
Blanda alla torra ingredienser i degblandare.
Blanda in jästen med lite ljummet vatten, häll sedan ner rapsolja och äggvita i vattnet och tillsätt det till de torra ingredienserna.
Det är bra om man bearbetar degen en stund, ca 5 min i maskinen.
Flytta över degen till brödform ca 1,5 liter. Tryck till med en våt hand, strö över lite solrosfrön och låt jäsa i 20 min under bakduk.
Sätt ugn på 230 grader och ställ en tom plåt nederst och sätt lite vatten på den.
Sätt in brödet i övre delen på ugnen. Dra ner värmen till 200 grader och grädda brödet i 1 timme.
Sen får det stå och kallna i en dag under bakduk.
Jag skär alltid upp hela brödet för att sen bara ta fram från frysen det som behövs.
Jättegott och saftigt bröd.
*Det går bra att ta andra mjölsorter som rismjöl och durramjöl, bara man behåller mängderna.
Till 2 bröd har jag då haft 4 dl rismjöl och 6 dl durramjöl istället för bovete, teff och linsmjöl.
Tack så mycket Mamma för att du ställde upp på den här intervjun.
Vill ni läsa mer om hennes verksamhet, kika då in på mabra.se
Du kan även följa henne på facebook.
Nu över till dig: Vem är din största hälsoinspiratör? Har du någon som hjälper dig att hålla motivationen uppe när du är nere? Någon som ser hur du mår och hjälper dig? Har du gått till en näringsterapeut eller liknande? Vilken sorts hjälp är du tacksam för att du fått?
All kärlek till er alla
Amanda M
Organisationsnr: 559404-7580
Runslingan 20 D • 224 77 Lund
Mejla oss gärna: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Webbsida av Joomlaproffs.se