Har ni hört talas om Nillas Kitchen? Inte? Då har ni minsann missat något. Det var min man som tipsade mig om henne för något år sedan när vi fortfarande var i uppförsbacken med att lära oss laga gott utan gluten, mjölk och socker. Snabbt blev hennes hemsida en favorit och är det fortfarande. Även om jag nu oftast komponerar ihop egna recept, så orkar inte hjärnan tänka ibland och då är det så skönt att luta sig tillbaka på andras fantasi och njuta av deras kreationer - helt med gott samvete. Jag kan varmt rekommendera bl.a. hennes havrefrallor, midsommartårtan och nya kreationen bananlakrits.
Så vi är väldigt glada att Nilla, som är en personlig inspiratör till oss, ställde upp på en intervju och delade med sig av sin kunskap, erfarenhet och kloka råd.
Nilla: Mitt matintresse har jag med mig hemifrån, att man ska äta bra, rejäl mat lagad hemma på bra råvaror. Vi åt aldrig halvfabrikat och nästan aldrig snabbmat när jag växte upp. Men trots det så upplevde jag sedan tidig tonår smärtor i kroppen, humörsvängningar och ADD-liknande symtom. Det var något jag levde med, som jag trodde var normalt, och det var först när symtomen förvärrades runt 30-strecket som jag var tvungen att börja söka efter svar på varför jag mådde som jag gjorde. Smärtorna i musklerna blev helt enkelt för påtagliga. Jag gick i sjukgymnastik 30 år gammal och kände mig som 90 i kroppen.
Jag gjorde flera förändringar som ledde till att jag mådde bättre, jag slutade röka, dricka alkohol, jag tränade yoga 3-4 ggr i veckan under flera år, men det var först när jag ändrade kosten som det vände för mig på riktigt. Jag uteslöt mjölkprodukter, vetemjöl och vitt socker och på tre veckor var jag som en annan människa.
Att jag lever som jag gör har att göra med att jag mår bra nu! Absolut inga smärtor i kroppen alls, min ämnesomsättning är normal, jag känner mig klar och fokuserad, mitt humör är stabilt. Att jag mår bra av de val jag gör i min vardag nu är anledningen till att jag forsätter och att det är lätt att göra det!
Min matfilosofi: God mat har alltid varit en passion för mig och helhetsupplevelsen av hur vi njuter av tillvaron, vilka val vi gör för att må bra. Min bestämda uppfattning är att hälsosamt också ska smaka gott! Om den inte gör det, om vi tvingar i oss maten för att vi tror att vi måste, så kan det inte vara helt och hållet hälsosamt enligt mig.
Eftersom jag själv är känslig för vete, mejeriprodukter och raffinerat socker och samtidigt har smak för bakverk och desserter så vill jag skapa recept som kan avnjutas av alla för smaken och upplevelsens skull, inte bara för de hälsosamma ingredienserna.
Nilla: Min dag på en tallrik är varierad! Jag har lärt mig att lyssna på min kropp så mina dagar kan matmässigt se väldigt olika ut. Jag äter verkligen oerhört varierat. Mycket mer varierat än de flesta "normal-kostare" enligt min uppfattning generellt sett.
Ibland äter jag helt veganskt och ibland mer åt Paleo-hållet. Det som är specifikt för nästan alla mina måltider är att de ofta är baserade på grönsaker eller frukt och bär om det gäller frukost och dessert. Jag tror det sättet att äta börjar kallas Peagan i USA. Men det är bara ibland. Jag undviker t.ex. inte quinoa eller råris. Jag bakar ju ganska ofta med bovete, durra och andra näringsrika glutenfria mjöler.
Nilla: Jag tar för tillfället inga kosttillskott. Jag har tidigare ätit terapeutiska doser av flera kosttillskott enligt en plan jag fick från en näringsterapeut. Det hjälpte mig att genomgå den snabba förändring som jag upplevde när jag samtidigt lade om kosten.
Under en läkande period eller en återhämtningsfas kan det vara väldigt bra med kosttillskott. När man har återvunnit en stabil grundhälsa är det viktigt att man låter kroppen själv utvinna det den behöver i den mat man erbjuder den. Målet anser jag är (när man upplever en stabil grundhälsa) att äta varierat och med medvetenhet och undvika att äta kosttillskott.
Vilka kosttillskott man ska äta tycker jag att man ska ta råd om i en individuell konsultation. Vi sätter ofta i oss en massa kosttillskott under flera år utan att veta vad vi håller på med. Det är för det mesta inte skadligt på något sätt utan det kanske till och med har med sig flera positiva effekter, men har man inte "botat" sina besvär eller mår bättre så behöver man söka vidare hjälp och inte bara fortsätta att stoppa i sig piller. Även om pillren i sig är ganska harmlösa så påvisar det ett beteende att försöka lösa sina problem med en quick-fix snarare än genom större genomgripande förändringar.
Upplever man fysiska obalanser så kan det vara så att något man gör eller ett tillstånd hämmar näringsupptaget. Då har kosttillskotten ingen verkan. Man kan då gå till en näringsterapeut eller kostrådgivare som kan analysera situationen.
Nilla: Daglig lätt motion! Jag antingen promenerar 1-2 timmar per dag (sammanlagt) eller cyklar ca 1-2 timmar per dag. Då och då gör jag ett kortare yogapass hemma. Tidigare har jag tränat yoga intensivt och det är möjligt att jag kör igång med det någon gång i framtiden igen. Men det är om jag känner lust till det. Det viktigaste för en stabil grundhälsa är att använda kroppen varje dag på ett naturligt sätt och att den aktiviteten känns avkopplande och belönande.
Jag rekommenderar alla att träna på det sättet. När man gör det blir intensiv hårdträning för många ganska överflödig faktiskt. Det kan röra sig om 30 minuters daglig promenad om man börjar från noll eller 1-2 timmars cykling beroende på person och utgångsläge. Men det viktigaste är faktiskt att motionen känns avkopplande. Om du rör på dig varje dag och utför någon typ av stretchande aktivitet lite då och då så kommer du i kontakt med din kropp, dina celler syresätts, ditt humör höjs och kroppen kommer igång och förändras.
Nilla: Att det är svårt och komplicerat att äta rätt och att leva hälsosamt. Jag tror faktiskt de allra flesta egentligen har en väldigt bra uppfattning om vad som är hälsosamt och vad som är bra för våra kroppar. Men det är inte särskilt många som väljer att lyssna på sina egna signaler. Det kan kännas lättare att hoppa på en ny diet som lovar revolutionerande resultat eller en strikt kosthållning som är helt ny. Att lyssna på sin kropp och intuition kräver ofta mod och att kanske innebär att man går emot strömmen under en period och vad den senaste forskningen eller människor i ens närhet säger.
Nilla: När jag upplever stress är det extra viktigt att jag äter rätt. Det första jag gör när jag upplever stress är att jag ser till att reducera stressen till varje pris. Det är så viktigt att inte gå in i ett stressat beteende och börja se det som normalt. Stress är ett oerhört extremt tillstånd för kroppen och har alldeles för många negativa konsekvenser för att det ska vara värt det.
Numera känner jag igen signalerna att jag börjar gå upp i varv och jag börjar slarva med det som får mig att må bra, det som centrerar mig. Då försöker jag se på det som en period som jag själv sätter ett datum för när det ska vara slut. Har jag en intensiv jobb-period så bokar jag in dagar direkt efter då jag har egentid och plats för återhämtning.
Under en stressad period undviker jag eller drar ned på sådant som är extra stimulerande så som alkohol, kaffe, choklad och sötsaker. Det kan kännas som vi behöver dessa för att orka men det är tvärt om, de matar stressen och gör att vi kör slut på oss fortare. Istället är grönsaksjuicer och smooties med högt näringsinnehåll uppiggande och närande för kroppen.
Nilla: Det som är hälsosamt för våra kroppar är ofta det som är hälsosamt för naturen. Att göra etiska val i butiken genom att handla ekologiskt och närodlat är helt enkelt rent egoistiskt. Det är det som är bäst även för mig!
Jag ser till att min kyl och skafferi är välfyllt. Det gör att det alltid finns något att laga till utifrån det som finns hemma.
Jag handlar på olika sätt faktiskt, bara för att jag storhandlar så betyder inte det att jag inte handlar det som jag vill ha färskt i närbutiker. Dessutom beställer jag en hel del på nätet trots att jag har tillgång till allt jag behöver i butiker runt om där jag bor eller jobbar på söder i stockholm. Det gör jag för att det är bekvämt.
Viktigt att nämna är att jag lägger mycket tid på mat! Jag tror inte att det finns några genvägar där faktiskt. Det är något som vi behöver omfamna, att maten och planerandet runt omkring den måste få ta tid.
Nilla: Gärna! Boken heter "Baka Glutenfritt – matbröd, kakor och desserter" och jag och min medförfattare Susanne Hovenäs har jobbat med den sedan sommaren 2014 så det har gått snabbt att få den färdig. Vi har hela tiden känt av ett riktigt flow i processen. Alla bitarna har fallit på plats liksom av sig själv. Det känns verkligen som att det här är bok som många har väntat på.
Vår vision med boken, som jag verkligen tycker att vi lyckats med att förverkliga, är att den skulle vara bred, den skulle tilltala många och den skulle kommunicera att det är lätt att baka glutenfritt. Den skulle också förmedla det sensuella och lustfyllda med att baka och tillfredsställelsen med att presentera riktigt goda bakverk som man har gjort själv!
Det finns några recept i boken som kan räknas som low-carb men vi har tänkt mer att bakverken ska kunna ingå i en kost för bra blodsockerbalans och ha högt näringsinnehåll.
Det finns alla typer av recept för alla tillfällen. Det finns riktigt fiberrika och näringsspäckade surdegslimpor, hållbara hamburgerbröd för barnfamiljen, paleo-inspirarad chokladtårta, rawfood-cheescake såväl som frasiga croissanter. Och allt däremellan!
Syre/andning – med det menar jag syresättningen av kroppen som är den primära förutsättningen för cellerna att återuppbygga sig på det sätt som de behöver. Många av oss behöver lära om hur man andas, den naturliga andningen med hela magen och överkroppen. Att djupandas varje dag kommer av sig själv med avkopplande vardagsmotion som jag nämnde ovan. Även rejäl avslappning är en bra andningsövning eftersom att vi då djupandas och slutar "panikandas" högt uppe i bröstkorgen.
Vatten - Med bra vätskebalans kan kroppen rena sig själv och "detoxa" för att fungera optimalt. Tänk en flodfåra med en tunn, brun ström i mitten under en torrperiod och jämför med när flodfåran fylls av forsande smältvatten på våren. Utan tillräckligt flöde stannar en massa skräp och orenheter kvar, med ett ordentligt flöde rensas allt slagg bort.
Rörelse/motion - Rörelse skapar flöde så att cellerna syresätts, blodet transporterar runt näringsämnen och alla funktioner i kroppen kommunicerar. Rörelse möjliggör förändring, när något är stilla händer inget – det säger ju sig själv. Som jag nämnde ovan krävs inte så mycket träning som vi kanske tror. Att röra på sig varje dag är viktigare.
Reducerad stress - Långvarig stress är oerhört skadlig för en mängd funktioner i kroppen och utarmar den. Stress är en kraftfull antagonist till alla åtgärder man kan ta till för att skapa balans. Hitta vilka metoder som helst som reducerar din stress och välj dem! Prioritera dem!
Grönsaksbaserad och ren kost - En kost baserad på grönsaker (till stor del färska, råa grönsaker) ger kroppen alla byggstenar, fibrer, enzymer och näringsämnen den behöver för att fungera optimalt. Att grönsakerna utgör basen för kosten gäller för alla oavsett om man sedan väljer att även äta kött och fisk, vegetariskt med getost och ägg eller strikt veganskt.
Nilla: När man äter mjölkfritt, oavsett anledning så saknar många yoghurt. Yoghurt bidrar med goda bakterier för tarmen som man behöver se till att få i sig på annat sätt om man slutat äta yoghurt. Eller så syrar man enkelt sin egen cashewyoghurt! Du behöver cashewnötter och probiotikakapslar, det är allt.
Att tänka på är att chasewyoghurten är väldigt mättande. Man behöver alltså en mindre mängd per portion. Jag serverar den tillsammans med en hel tärnad frukt eller ett par dl tinade eller färska bär.
Mixa 1 dl av den färdiga yoghurten med 1 dl tinade eller färska blåbär, strö med lite chiafrön eller linfrön för en mättande toppenfrukost för maghälsa!
Grundrecept cashewyoghurt (ca 6 port)
• 4 dl cashewnötter
• 3 dl ljummet vatten (ca 40°C)
• 4 kapslar probiotika
• en knivsudd salt
• ev någon sötning, t.ex. 1-2 tsk honung eller agave (för vegan)
Gör så här:
Blötlägg cashewnötterna i minst 2 timmar i rumstemperatur.
Häll av vattnet och mixa nötterna med nytt, tempererat vatten i ca 5 minuter.
Tillsätt salt, probiotika (öppna kapslarna och strö i pulvret) och annan smaksättning om du vill. Anpassa konsistansen med mer vatten om du tycker att det behövs. Mixa ihop.
Häll cashewyoghurten i en skål och täck med plastfolie. Låt den stå framme i ca 12 timmar i rumstemperatur. Servera med frukt eller bär. Yoghurten håller sig i ca 3 dagar och går bra att frysa.
5code: Tack så jätte mycket Nilla för att du ställde upp på en intervju. Vi ser fram emot att se vad du kommer att ta för dig av i framtiden och fortsätta njuta av dina härliga recept. Lycka till med framtida planer och lanseringen av din bok.
Har ni inte hunnit beställa boken än finns den att köpa på bl.a. Adlibris. Om ni undrar vart ni ska vända er för att köpa probiotika till receptet så kan jag rekommendera den här. Och kom ihåg att kika in på NillasKitchen.com
Önskar er en fortsatt hälsosam och härlig vecka
All kärlek
Amanda
Organisationsnr: 559404-7580
Runslingan 20 D • 224 77 Lund
Mejla oss gärna: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Webbsida av Joomlaproffs.se