Hur gör man för att välja hud- och hårvårdsprodukter? Det finns många produkter som är marknadsförda som ”gröna” och ”naturliga”. Men hur vet man att de verkligen är det och inte bara en marknadsföringsploj för att sälja mer? För vem vill egentligen köpa en produkt där det står ”full med kemikalier”, ”kan orsaka cancer”, ”dödar fiskarna i havet”? Hur många hade köpt en sådan produkt?
- Läs mer: "Så kommer du igång med en naturlig hudvårdsrutin"
Man kanske tror att produkterna är testade och anses vara ofarliga för människor, djur och naturen. Men faktiskt är det bara ett fåtal produkter som är testade. Sammanlagt finns det ca 7000 ämnen i kosmetik och hudvårdsprodukter. Det är helt omöjligt att lära sig varenda en av de här 7000 ämnena, vilka som är bra, helt ok, sämre och rent ut sagt farliga?
- Läs mer: "Därför är en 'naken' hudvårdsrutin den bästa för dig"
Man behöver bli lite av en detektiv. En bra detektiv har olika redskap för att kunna dra slutsatser. Och här kommer några tips som kan bli till dina redskap att använda när du granskar en produkt och ska försöka fatta ett beslut om du ska köpa den eller inte.
Köp aldrig en produkt utan en innehållslista (en INCI). Då vet du verkligen inte vad du får. Detta är extra viktigt när du handlar över internet eller utomlands.
Kolla efter hur många ingredienser som finns på listan.Genom att titta efter hur många ingredienser det är i en produkt kan du få en ledtråd på hur bra kvalitet det är på råvarorna. För tänk efter. Om de har använt bra råvaror från naturen som har rengörande, återfuktande och reparerande så ska det inte behövas 20-30 fler ingredienser, eller hur? Men på grund av att de väljer billigare och sämre råvaror och starka tensider (det där som löddrar) så behöver de fylla upp produkten med en massa andra ämnen så att de kan få den utlovade effekten av produkten.
Det är lite som med mat. Tänkt dig att du vill köpa yoghurt. I din ena hand har du en yoghurt som innehåller mjölk och yoghurtkultur, men i andra handen har du en yoghurt som innehåller förutom mjölk och yoghurtkultur även socker, extra mjölkprotein, majsstärkelse, ”naturlig arom” (om det är vaniljsmak kan detta innebära bäveranal..) och extra tillsatta vitaminer. Vilken skulle du välja? Fler ingredienser betyder inte alltid att det är bättre, oftast tvärtom. Äkta mat innehåller bara några få ingredienser. Medan mat som gör oss sjuka innehåller en mängd av tillsatser, sötning, smakförstärkare och konserveringsmedel.
När det kommer till mat tänker vi förmodligen så automatiskt. Men tänker vi så även med det vi sätter på huden? I en bra kräm behövs inte extra tillsatta vitaminer för det ska finnas i oljorna som krämen är baserad på. Även om alla ingredienserna var för sig verkligen är naturliga och harmlösa, vem har studerat effekten de har när de är tillsammans? Kan det bli en cocktaileffekt av allt man sätter på sig?
Står Aqua överst? Det är vanligt att vissa produkter som schampon och krämer innehåller upp mot 80% av vatten. (Även dyra produkter kan alltså till största del bestå av vatten…). En produkt med mycket vatten behöver också mycket konserveringsmedel för att kunna hålla.
Allra viktigaste är de första 4-8 ingredienserna, då det är mest av dem i produkten och det kan ge dig en ledtråd ifall basen är naturlig eller syntetisk. Tyvärr står oftast inte mängderna utskrivna men även här kan du få en ledtråd genom att memorera: Phenoxyethanol får bara utgöra 1% av en produkt. Så beroende om ett ämne står före eller efter Phenoxyethanol är de mer eller mindre än 1%...
Ofta är ord som är lättare att uttala bättre alternativ (finns undantag, men oftast är det så). Växter skrivs alltid ut på latin i INCI listan, medan kemiska substanser skrivs oftast på engelska. Det kan också ge dig en liten hint.
Miljömärkta och certifierade produkter är oftast ett lite bättre alternativ än produkter utan någon som helst märkning.
Mindre burkar och förpackningar är bättre än stora. Därför det tar längre tid att använda upp produkten från en stor förpackning vilket kan leda till att de lockas sätta i fler konserveringsmedel. Men de tillverkare som tillverkar produkter av högre kvalitet vet att riktiga oljor härsknar och använder sig av mindre storlekar för att inte produkten ska bli dålig lika snabbt.
- Läs mer: Skillnaden mellan tvål och tvål
Analysera ditt badrumsskåp. Behöver du verkligen alla dessa produkter? Visst har vi alla lite olika behov, precis som när det kommer till kosttillskott. Men ”Less is More” är oftast en bra måttstock (och om ”less” är av bättre kvalitet så stämmer uttrycket verkligen!). Prova om du till vardags skulle kunna klarar dig med basprodukter som schampo (eller tvål - eller prova ”NoPoo-metoden”), balsam (använder du ett schampo med milda tensider borde du inte behöva balsam), tvål (eller hälsosåpa), body lotion (eller kroppsolja), deodorant, ansiktsrengöring, ansiktskräm (eller ansiktsolja) och ansiktsvatten.
- Läs mer: 5 misstag du gör när du undviker schampo!
Bli inte lurad av alla smarta marknadsföringstrix. Oftast betalar man mer för varumärket, designen och förpackningen än för ingredienserna. En bra produkt kan faktiskt komma i oansenliga burkar också.
Här på MåBraNaturligt har vi handplockat varumärken som vi verkligen tror på. Produkter vi personligen kan tänka oss använda. Vi hoppas att du genom att övergå till en naturligare kroppsvårdsrutin inte bara kommer att må bättre och hjälpa miljön utan också spara pengar genom att köpa färre men bättre produkter.
- Läs mer: "10 saker kvinnor med vacker hy gör varje dag!"
Nu över till dig: Berätta i kommentarerna nedan hur du gör för att hitta bra hudvårdsprodukter.
Må Bra
Amanda Majava
Organisationsnr: 559404-7580
Runslingan 20 D • 224 77 Lund
Mejla oss gärna: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Webbsida av Joomlaproffs.se