Det går inte en vecka utan att någon kommenterar mina tänder!

10 aug 2015
Det går inte en vecka utan att någon kommenterar mina tänder!

Första gången var på Zanzibar med ett gäng kompisar. Vi hade varit i Uganda i flera månader för volontärarbete och unnade oss en Safari/Beach-resa till Tanzania. Det var en helt magisk vistelse på Zanzibar – den perfekta resan på många sätt, enbart chill och relax!

DSC 0656

En kväll satt jag och mina vänner och pratade om allt möjligt mellan himmel och jord och till slut bara avbröt en av mina vänner samtalet: "Asså jag bara måste fråga?! HUR I ALL SINA DAR ÄR DINA TÄNDER SÅ VITA?" Han berättade att han under de senaste 4 månaderna funderat på det ett flertal gånger. Jag blev helt chockad och visste inte riktigt vad jag skulle svara honom. 3 månader senare på en reunion med kompisarna ställde han mig samma fråga igen.

Men det var bara i början. Nu har jag vant mig. För jag tror inte jag överdriver om jag säger att någon kommenterar mina tänder en gång i veckan, åtminstone varannan. Ibland är det irriterande då jag kan stå och tala om något och efter ett tag måste personen stilla sin nyfikenhet, avbryta mig och fråga hur jag får mina tänder så vita. I samma stund inser jag att de inte har lyssnat alls på vad jag sagt utan väntat på att flika in sin fråga i nästa lucka mellan två meningar. Personligen anser jag inte mina tänder vara något särskilt.

Varför sådan besatthet av att ha snygga tänder?

Jag tror att en stor del är media som bombarderar oss med bilder på fotomodeller med smickrande vit-tandrad så förknippar vi det med skönhet.

Personligen anser jag att ett alltför bländande, kritvitt leende tycker jag ser märkligt ut på människor – särskilt om det inte passar in på resten av deras utseende utan bara tydligt skriker "TANDBLEKNING" om det.

Det som jag tror är det attraktiva med vita tänder är när det är harmoni med resten av kroppen och att det utstrålar hälsa! Inte gula och inte kritvita utan mer naturligt vita – det är det vi borde eftersträva om vi nu ska eftersträva något; NATURLIGHET.

Har mina tänder alltid varit så här uppseendeväckande?

Ja faktiskt! Men inte åt det positiva, vita och fina hållet. Jag ärvde tyvärr min pappas käk- och tandgener vilket innebar utstående tänder, glugg och ett mycket grovt överbett. "Åh" vad jag är tacksam för att jag hade tandställning när jag var i tonåren, trots att det var obekvämt, jobbigt och fult på alla sätt och vis. Och även om mina tänder har blivit lite sneda sen dess så är jag ändå oerhört tacksam för tandställningsåren! När det kommer till färgen var de som de flesta andra sockerätande tonåringars – ljust gula.

"HUR I ALL SINA DAR ÄR DINA TÄNDER SÅ VITA?"

Okej Wille, nu ska jag berätta för dig, mitt stora avslöjande. När jag var 17 åkte jag och min kompis till USA (landet med de vita tänderna) för att hälsa på min moster. Där hittade vi tandblekningsplåster (inget jag rekommenderar) som vi provade några kvällar. Vi tyckte absolut att vi såg en förbättring. Om det är orsaken till att jag alla dessa år senare har vita tänder vet jag inte, jag tror inte det... Men nu har jag lättat på mitt hjärta. Däremot kommer jag aldrig använda sådana igen. Det är säkert inte alls särskilt hälsosamt.

iStock 000022368039BZ

Vad kan man göra som är hälsosamt för att få en naturligt vit tandrad och fräsch mun?

1. Borsta tänderna

Revolutionerande eller hur?

Att man gör det, det är det viktigaste.

Men hur gör man det?

Ja det finns många idéer om HUR man ska borsta tänderna men jag är ingen tandläkare så jag ska inte ha någon detaljerad föreläsning i det. Det viktiga är att man faktiskt gör det och gnuggar noggrant utan att för den skull skrubba för hårt.

Personligen väljer jag tandborstar som skonar miljön. (Fast tänderna påverkas inte av det, bara mitt samvete!) Dock använder jag fortfarande en elektrisk tandborste (som handlades innan vårt plastsanerande), den är bra för den liksom polerar tänderna. Jag tycker mig skymta en liten extra lyster kring tänderna efteråt. Många tandläkare rekommenderar dem vet jag. Men jag tror att noggrann mekanisk tandborstning går minst lika bra om man vill skona miljön och inte köpa en, men använd den för all del om du redan har en sådan liggandes där hemma någonstans. Fördelar med den elektriska är att den har lång hållbarhet om inget annat.

40580-8071935-shopw-30c15e

Ibland använder jag en enbindelsborste, en sådan där lång-small tandborste, för att verkligen nå tänderna längst in och längst upp och borstar noggrant. Det är viktigt att få det rent överallt. Tyvärr är den också i plast och när den har gjort sitt en vacker dag och jag inte mer kan använda den - ja då ska jag försöka hitta ett alternativ eller eventuellt se om jag kan leva utan den. :)

2. "Flossa"

(Flossa är ett Svengelskt verb för tandtrådsanvändning.)

Varje gång jag är hos tandläkaren så påminner de om att jag måste använda tandtråd oftare eftersom jag lätt får tandsten. Så det är något jag försöker påminna mig att göra, om inte varje kväll så i alla fall flera kvällar i veckan.

Eftersom jag vill minska på plastanvändning och engångsartiklar i vårt hem försöker vi använda upp de tandtrådar vi har på lager i olika format för att sedan övergå till ett bättre miljövänligare alternativ. Vet inte riktigt vad än så länge, har ni några förslag?

3. En lugn och fin mage

Tro det eller ej: men din munhälsa, plack, tandsten, tungbeläggningar och andedräkt är en återspegling av hur din mage och tarm mår.

Genom att förbättra matsmältningen med enzymer och/eller bitterörter, eventuellt även försöka basa ph-värdet i tarmen genom basiska mineraler/greens och undvika sådant som din kropp inte mår bra av kommer din mun- och maghälsa förbättras avsevärt och ditt leende blir både större och vackrare. Ibland kan vita tungbeläggningar vara ett tecken på överväxt av candidasvamp och då kan det vara bra att åtgärda grundproblemet.

Dessutom, hur många gånger har man inte fått höra att socker är dåligt för tänderna? Hur urtjatat argumentet än är så är det sant, men socker är inte bara dåligt för tänderna utan för HELA kroppen, din mage-tarm, hormoner, hjärnan, huden osv..

Och när vi ändå pratar om socker så kan man väl inte annat än att tillägga hur oerhört skadligt läsk och saft är. Det borde verkligen förbjudas. Vet ni, jag tänker inte gå in så mycket på det utan spar det till en kommande artikel istället. Men kortfattat kan man ändå säga att via läsk får man i sig enorma mängder socker, förutom alla möjliga sorters kemikalier som belastar kroppen något ofattbart.

Jag har inte druckit läsk på många herrans år. Kan mina vita tänder bero på det? Kanske.

Dessutom dricker jag aldrig koffeinhaltiga drycker (som kaffe, svart te, energidrycker m.m.), främst för att jag inte mår bra av det, men en bonus är att mina tänder hålls vita och fina. Jag säger inte att alla måste undvika koffein men vill man ha vitare tänder kanske man ska se över sitt kaffedrickande och dra ner på det (jag brukar aldrig rekommendera någon mer än 1 kopp kaffe om dagen).

Även för mycket vindrickande sätter sina spår. Vin har ju sina hälsofördelar men även många nackdelar när det används för ofta. Vill du bli av med dina missfärgningar kan vin (både rött och vitt) vara bra att undvika ett tag och se om du får någon förbättring.

Fluor eller fluorfri tandkräm???

Nu för tiden är det allt fler som försöker hitta fluorfri tandkräm. Personligen är jag en av dem och tänker så förbli, då jag anser att fördelarna med fluor är minimala i jämförelse med dess nackdelar.

Men det finns absolut både för- och nackdelar med att leva fluorfritt. Så det viktigaste är att du läser på och gör ett medvetet och informerat val helt för dig själv. Inte bör du sluta med fluor bara för att det är trendigt just nu. Men å andra sidan inte heller hålla fast vid fluor för att det är vad du blivit indoktrinerad till att man bör använda. Läs på och besluta dig sen för hur du ska göra.

Det är också viktigt att väga in ens livsstil för övrigt i sitt val. Äter du en medelsvensk kost med en hel del "undantag" med socker, godis, söta drycker, kakor och annat med socker i? Då kan du också behöva fluor som karies-bortjagare. Det är däremot verkligen viktigt att inte svälja ner fluortandkrämen (eller fluorsköljet). Var särskilt uppmärksam när dina barn borstar tänderna med fluor.

Men äter du en växtbaserad kost och har uteslutit godis och sötsaker mer eller mindre för gott finns det heller inget större behov av tillsatt fluor i form av tandkräm eller munskölj mer än det du får naturligt via maten (till exempel grönt te, solrosfrön, räkor, sardiner, makrill m.m.) och via vattnet du dricker.

Vi alla behöver fluor – det finns naturligt i naturen och i våra kroppar. Men som med allt annat kan för mycket bli giftigt och gränsen för när fluor blir giftigt är väldigt snäv. Redan vid 5-10 mg per dag under en längre tid kan vara nog för att negativa reaktioner ska visas och kan vara dödligt för ett spädbarn.

Så med denna cocktail av fluor från maten, dricksvatten (ja även i sverige), teflonstekpanna/-kastrull, tandkräm och munvatten får man i sig en hel del. Hur mycket får du i dig? Kanske är det MER än tillräckligt?

toothpaste bz

Du kanske bestämmer dig för, efter att ha undersökt fakta, att fluor i tandkrämen är viktigt för dig. Andra vill ha fluor i tandkrämen lite då och då och andra kanske utesluter det helt. Det är helt upp till var och en. Men det finns andra skadliga ämnen som man bör se upp med (som både de med och utan fluor kan innehålla).

Hur säker är din tandkräm?

Allra farligast är Triclosan. Hittar du triclosan i tandkrämen bör du sky det som pesten (om inte din tandläkare uttryckligen sagt att du bör ha det, då får du fatta ett beslut efter det)!

Sen är det tensider som natrium lauryl sulfat/sodium lauryl sulfat (SLS) och liknande man bör se upp med. En billig och skadlig ingrediens man till och med tillsätter i barntandkräm.

Visst, man får stå ut med att det löddrar mindre i munnen utan dessa tensider, men det är det värt. Många tror att det är löddret som gör det rent, men det är helt galet fel. Det är det du gör: ditt mekaniska gnuggande som gör det rent. Dessutom vänjer man sig snabbt vid bristen på lödder och när man sedan använder SLS-tandkräm är det den som känns ovan och konstig. Du kan till och med borsta tänderna med bara salt som man gjorde förr i tiden och du kommer kunna ha en fräsch och fin mun.

Sen kan det även finnas färgämnen, sötningsmedel, konserveringsmedel som parabener och annat strunt.

Vad finns i din tandkräm?

Så vad ska man göra? Än en gång, det är helt upp till dig.

I butiken erbjuder vi flera fina tandkrämer eller varför inte göra din egen tandkräm? Det är betydligt enklare än man kan tro. 

Små naturliga skafferikurer för vita tänder och fräsch mun:*

 • Jordgubbar, äpple och salviablad sägs vara bra för att få vita tänder.

 • Vissa använder sig av utspädd 3% Väteperoxid som de sprayar på tandborsten och sen gnuggar på tänderna för ett vitare leende.

 • Vill man fräscha upp munnen kan man i stället för tuggummi suga på en nejlika eller tugga på pepparmyntsblad. Väljer man att tugga tuggummi (vilket inte är en höjdare av många orsaker men något man kanske man vill unna sig gång ibland), välj då ett tuggummi av bättre kvalité, sötad med xylitol, som den här.

 • En del anser att Oil pulling har varit betydelsefull för deras munhygien och tänder. Då svischar man runt exempelvis kokosolja (som man eventuellt tillsatt någon droppe eterisk olja, som pepparmynta, i) i munnen i ca 15 min det första man gör när man vaknat på morgonen, innan man hunnit äta eller dricka.

 • Att spraya/gurgla munnen med lite silver efter att man borstat tänderna kan också hjälpa till med att mota bort oinbjudna bakterier.

*Görs på eget bevåg.

Den stora hemligheten

Den stora hemligheten med att få ett vackert och frisk leende är att må bra.

Ta hand om din kropp, din hälsa. Ge den mat som den mår bra av!

Behandla din kropp som det värdefulla hem du är och med så lite bekostnad på miljön som möjligt. 

Se till att skratta mycket och le åt så många som möjligt. För leenden och glädje smittar av sig och vi vill ha en leende värld inte sant.
Egentligen kvittar det hur sneda tänder vi har, gluggar, över- eller underbett. Vår inre person är mycket viktigare och därför vill vi le så mycket vi bara kan!

Nu över till dig!

Vad har du för hälsosamma och miljövänliga rutiner för att ta hand om ditt vackra leende?

 

Dela artikel:

Amanda Majava

Taggar:

Kontakt

 • Organisationsnr: 559404-7580

 • Runslingan 20 D • 224 77 Lund

 • Mejla oss gärna: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 • Vi svarar inom 48 h

Mer hos Må Bra Naturligt

Missa ingenting & få 10% rabatt!

Få 10% rabatt på ditt nästa köp när du börjar prenumerera på våra nyhetsbrev! Håll koll på alla våra erbjudanden och ta del av särskilda erbjudande bara för de som får vårt nyhetsbrev.


Fri frakt över 500

Snabba leveranser

Trygg betalning

Kunnig personal

 • Köpvillkor
 • Bra Länkar
 • Fyndhörna
 • Logga in / Skapa konto
 • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Webbsida av Joomlaproffs.se