Bli medlem tillsammans med tusentals av nöjda kunder 🤗 och få 10% rabatt på din första beställning 🤫. Missa inte det🥳! (Endast för nya prenumeranter)

Skillnaden mellan tvål och tvål

11 jan 2018
Skillnaden mellan tvål och tvål

Jag vet inte när min tvålkärlek uppstod. Kanske när jag läst Katarina Janssons bok ”Badskumt” och insåg vilken enkel kemi som låg bakom tvål.
Jag vet att jag läste på en hel del i samband med att den nya kärleken kommit in i mitt liv. Slutsatsen jag kom till var att tvål och såpa [1] är bland de bästa uppfinningarna i människans historia – enligt mig. (Ja menar de kan ju faktiskt rädda liv!)

Vad är Tvål?

Tvål är helt enkelt inget annat än fett som fått ”förtvåla” med hjälp av lut. Vilken sorts fett som helst kan användas resterna från din hemmafrityr, slakteriavfall, palmolja, kokosolja, olivolja.
Ja oljorna som används i tvålen är också det som kommer att avgöra priset.

Luten försvinner i själva förtvålningsprocessen och bildar istället glycerin som har en återfuktande effekt på huden.

Det här gäller fasta tvålar. Flytande eller s.k. pumptvålar är det en helt annan femma med.

 

Pumptvål

Egentligen är ordet tvål helt fel. För oftast är det bara flytande kemiskt framställda tensider och vatten. Dessa tensider är dessutom irriterande därför behöver de tillsätta återfuktare och på grund av det innehållande vattnet behövs det konserveringsmedel [2] för att inte bakterierna ska få övergreppet.

Men pumptvålar kan ha sin plats i samhället som på offentliga toaletter, då en fast tvål behöver torka mellan varje användning. Till en hemma toalett är en pumptvål bara pengar i sjön då en fast tvål är oerhört mycket mer dryg.

Jag vill minnas en väninna som berättade om en situation hon varit i då hon inte ens hade haft pengar nog till att ”köpa en pumptvål”. Jag kom ihåg hur jag bet mig i tungan för att inte göra en föreläsning om flytande tvålar, och att en fast tvål är både bättre för henne, miljön och plånboken.

Det finns dock bättre pumptvålar av bättre kvalité, så är du en inbiten ”pumptvålare” har vi även sådana i butiken.
Även om jag personligen tycker att fast tvål är ”the real thing” så tänker jag inte försöka konvertera över alla till det.

washing

Hur man hittar en bra tvål!

Tvål är en sådan viktig och grundläggande del av vårt liv. Hur många gånger per dag använder vi inte vår tvål egentligen? Det är för mig lika självklart som det är att köpa bra kvalitativa kosttillskott att vi letar efter tvålar av samma höga kvalitet. 

Alla fasta tvålar är inte automatiskt bra och fritt fram att använda utan att ha läst det finstilta. Nej först vill du ta reda på vad för olja den är gjord av så du inte betalar för mycket för en lågkvalitativ olja eller stödjer palmskogskövlingar på Borneo.
Men sen kan även fasta tvålar innehålla dåliga tensider som natriumlaurylsulfat. EDTA som är en miljöbov går ofta att återfinna i fasta tvålar.
Och låt dig inte luras av blommor och blad och att de ser naturtrogna ut. För att de ska kunna hålla sig och för att bladen inte ska färga av sig i tvålen så tillsätts ofta BHT som är oerhört miljöovänligt då den misstänks orsaka cancer hos djur när den kommer ut i naturen.

Välj därför tvålar med korta INCI listor och från tillverkare som du känner förtroende för.
Tvålmakeri är ett fint hantverk som vi verkligen önskar behålla och vill inte ersätta med de hemska syntetiska fabrikstvålarna.

Vi har valt ett flertal tvålar som vi verkligen kan rekommendera och som lever upp till våra höga krav och fler kommer vi ta in.

Multipurpose

Det vi särskilt gillar med dem vi valt ut är att många av dem kan användas till fler saker än att tvätta kropp och händer.
Flera av dem fungerar även utmärkt som schampo [3] och som ansiktsrengöring.
Ju färre saker man behöver köpa och tänka på desto bättre är det – eller hur? Det tycker jag är vardagslyx!

Då tvål är alkaliskt och både hud och hår bör ha ett surt pH-värde är det viktigt att komma ihåg att efter en ansikts- eller hårtvätt med tvål av bra kvalitet [4] bör man alltid skölja håret med något som gör det surt igen, utspädd äppelcidervinäger, hibiskusavkok eller liknande.

Med kärlek
Amanda M

 [1] Skillnaden mellan tvål och såpa är att till såpa använder man sig av kaliumhydroxid istället för naturiumhydroxid – båda ämnena går dock under namnet lut.

 [2] Konserveringsmedel kan vara miljöfarliga, allergiframkallande och ställa till det för våra hormoner.

 [3] Schampotvålar (eller tvål överhuvudtaget) fungerar bäst i mjuka vatten. Bor du i ett kalkrikt område är kanske inte schampotvål det allra bästa.

 [4] Jag rekommenderar inte att man tvättar håret eller ansiktet med vilken tvål som helst. Men med de flesta som vi säljer i butiken går det bra samt även med olivoljetvålar som aleppo och savon de marseille.

Dela artikel:

Amanda Majava

Kontakt

  • Organisationsnr: 559404-7580

  • Runslingan 20 D • 224 77 Lund

  • Mejla oss gärna: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

  • Vi svarar inom 48 h

Mer hos Må Bra Naturligt

Missa ingenting & få 10% rabatt!

Få 10% rabatt på ditt nästa köp när du börjar prenumerera på våra nyhetsbrev! Håll koll på alla våra erbjudanden och ta del av särskilda erbjudande bara för de som får vårt nyhetsbrev.


Fri frakt över 500

Snabba leveranser

Trygg betalning

Kunnig personal

  • Köpvillkor
  • Bra Länkar
  • Fyndhörna
  • Logga in / Skapa konto
  • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Webbsida av Joomlaproffs.se