Detta har du blivit lurad att tro om hudcancer

22 Maj 2018
Detta har du blivit lurad att tro om hudcancer

Sommaren kom lite tidigare än förväntat och är nu i full blom. Av rädsla för att sommaren kanske inte kommer tillbaka lika storslaget i år passar vi soldyrkande svenskar på att ta och njuta av varje ledig minut i solen.

Visste du att användningen av solskyddskräm ökade med 39% från 2008-2013?
De flesta är nu lika måna om att smörja in sig för att skydda sig för solen som de är att borsta tänderna varje dag. De senaste 4 årtionden har solskyddsmedel varit lika självklart att ta med till stranden som en bra bok. Ingredienserna har varierat något och SPF-faktorn har stigit. 

Men tyvärr blir allt fler rädda för att vistas ute i solen och undviker de starkaste timmarna mitt på dagen.
Det som skrämmer oss är risken för att bli drabbad av den elakartade hudcancern malignt melanom.

Skrämmande nog är mest malignt melanom den cancer som ökar trots att vi spenderar mindre tid i solen och använder mer solskyddskräm. 2,3

Makten i en brunbränd hud

En solbrun hy betraktats som något glamouröst och vackert. Precis tvärtemot från förr i tiden representerar nu en solbrun hy en människa med så pass mycket pengar att hon kan ta ledigt från jobbet för att ligga på stranden, eller ännu bättre, åka på solsemester ofta och länge. Vi ser modeller med perfekt solbränna som poserar i sina små bikini och vi vet innerst inne att tanken att man är snygg om man är brun är baserad på ideal styrda av kommersialism. Trots den kunskapen i bakhuvudet vill de flesta av oss fortsätta sträva efter den där snygga sommarbruna nyansen. Vilket det inte är något fel med. Förutom att risken att få hudcancer ökar. ”Tack och lov att det finns solskydd” – tänker en del.

Eller… Kan det vara så enkelt som de [”experterna”, läkarna, företagen] säger?

Vetenskapsmännen, många gånger kosmetikföretagens egna, understödjer dig med sin lösning: ”Vill du slippa hudcancer? Använd vårt solskyddsmedel - då kan du ligga ännu längre på stranden”. En lösning många läkare också rekommenderar för att förebygga hudcancer.
Solskyddskräm används och rekommenderas främst av 2 anledningar: 1) För att undvika solbränna och 2) För att undvika hudcancer.

Är solskyddskräm verkligen lösningen för att undvika hudcancer?

Nej!

Det är sant att solskyddskrämer kan hjälpa en att undvika solbränna. Men det kan sunt förnuft också göra.

Att solskyddskrämer skyddar mot hudcancer är en stor bluff. Det finns inga bevis för att den gör det. Solbränna - ja. Hudcancer - nej.4 Denna propaganda tjänar företagen (och i slutändan läkemedelsbolagen) givetvis stora pengar på.

The Journal of Clinical Pharmacology and Therapeutics berättar att ”solskydd skyddar mot solbränna, men det finns inget bevis att det skyddar mot basalcellscancer eller melanom. Problemet ligger hos individens beteende som använder solskyddskrämer och är längre ute i solen än vad de skulle kunnat vara annars…Säkerheten med solskydd är oroväckande och solskyddsföretag har oetiskt och oriktigt spelat på våra känslor för att gynna användandet av solskyddsmedel.”5

Lite förvånande har det visat sig att det i högre grad är inomhusarbetare som drabbas av hudcancer. Bland de som arbetar utomhus hela dagarna är cancerrisken mycket lägre.6

Är det då verkligen solen som är problemet?

solskydd2 bz

Solförnuft viktigare än solskyddsmedel 

Det bästa du kan göra för att undvika en eventuell bränna och framtida cancer är att, i stället för att smörja in dig med kemikaliskt solskydd, sola försiktigt och göra det du kan för att undvika att bränna dig.

Det räcker med några få upp till 30 minuter för att få den mängd sol som du klarar av och behöver. Efter det bör du undvika solen genom att klä dig i skyddande bomullskläder, hatt och söka skydd i skuggan.

Särskilt viktigt med solförnuft är det för de som inte varit ute i solen på länge. I de fallen är en försiktig upptrappning av mängden soltid viktigt.

Den paradoxala soltiden

Hur motsägelsefullt det än låter så är det bättre att du solar en kortare stund mitt på dagen 10 än längre stunder morgon och kväll. Det är nämligen mitt på dagen när solen är som högst som vi lättast kan ta till oss av UVB-strålarna som hjälper oss att tillverka D-vitamin. Visserligen är det UVB som enligt den stora massan bär skulden till malignt melanom, men som vi redan lärt oss motverkar D-vitaminen vi får i oss uppkomsten av det maligna melanomet. Under morgon och kväll filtreras UVB bort och kvar är de mer skadliga UVA som går längre ner i huden och orsakar rynkor och solfläckar men också påskyndar all sorts hudcancer inkl. Malignt Melanom. 11,12 UVA finns även konstant under året; när solen är lägre än 50 grader över horisonten är det till största delen UVA som kommer fram till jorden. UVA strålar även igenom moln och fönster.

Det är det man tror är skälet till att det är fler inomhusarbetare som drabbas av malignt melanom. De exponeras nästan enbart av de skadliga UVA strålarna på väg från och till jobbet, och under arbetstid när strålarna tar sig in genom deras kontorsfönster. Dessutom missar de ofta att få komma ut och suga i sig lite av UVB strålarnas D-vitamin mitt på dagen. Och när de väl åker på utomlandssemester mitt i vintern kanske de pressar sig i solen för att bli bruna, samtidigt som de smörjer in sig med massor av solskyddskräm för att kunna sola längre utan att bli brännskadade. 13

En viktig upptäckt är att de patienter som ofta vistats utomhus innan de fick diagnosen malignt melanom vanligtvis har en mindre aggressiv tumör och större överlevnadschans. Likaså har de upptäckt att patienter som fått malignt melanom kunnat minska den genom att vara ute i solen i stället för att gömma sig inomhus. 14

Och nej, det räcker tyvärr inte med att bara visa dina händer och ditt ansikte för solen för att få tillräckligt med D-vitamin. Man behöver exponera större delar av kroppen för att snabbt och säkert kunna få del av det skyddande D-vitaminet.

 solskydd2

Det är bra att sakta trappa upp mängden soltid, då huden lättare blir bränd när man inte har solat på länge.

Hudcancer startar som en inflammation

När man blir solbränd sätter kroppen igång en reparationsprocess som vi i dagligt tal kallar för inflammation. En tillfällig inflammation behöver inte vara något att oroa sig för och läker ofta av sig själv. Vi alla har nog blivit solbrända och vet hur ont det gör i några dagar men hur det sedan går över utan att vi behöver tänka så mycket på det.

Men för att kroppen ska kunna hantera inflammationen så den inte löper amok, utan läker som den ska, är det viktigt kroppen har tillräckligt med rätt resurser - näring. 
När kroppen inte får den hjälp den behöver för att kunna hantera inflammationen blir den kronisk. Det är den sortens inflammation vi vill undvika, då den kan ligga till grunden för flera olika cancerformer 7,8 däribland hudcancer. 9

Vilken sorts näring är det vi behöver för att undvika inflammation, och i långa loppet hudcancer? Och finns det något solskyddsmedel som faktiskt fungerar? Och vad har vi för tips för att få en snygg och säker solbränna? 
Det kan du läsa om i "10 steg till en säker och snygg solbränna"

All Kärlek
Amanda Majava

Källor:
 1. https://www.stralsakerhetsmyndigheten.se/Global/Bildarkiv/Ovrigt/Statistik_br%C3%A4nna%20sig%20och%20solskydd_2013-08-02.pdf
 2. https://www.socialstyrelsen.se/Lists/Artikelkatalog/Attachments/20008/2015-12-26.pd
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20109391
 3. Aceituno-Madera P, Buendia-Eisman A, Arias-Santiago S, Serrano-Ortega S. 2010 Jan-Feb; Changes in the incidence of skin cancer between 1978 and 2002. Res 101(1):39-46.
 4. Berwick M. The good, the bad and the ugly of sunscreens. Clinical Pharmacology and Therapeutics 2011;89(1):31-33
   Autier P, Dore JF, Schifflers E, Cesarini JP, Bollaerts A, Koelmel KF, et al. 1995. Melanoma and use of sunscreens: an EORTC case-control study in Germany, Belgium and France. The EORTC Melanoma Cooperative Group. Int J Cancer 61:749-55.
 5. Berwick M. The good, the bad and the ugly of sunscreens. Clinical Pharmacology and Therapeutics 2011;89(1):31-33
 6. Volkovova K, Bilanicova D, Bartonova A, Leasiová S, Dusinska M. 2012 Jun. Associations between environmetal factors and incidence of cutaneous melanoma. Review. Environ Health. 2012; 11(Suppl 1): S12.
 7. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1994795/
 8. http://scienceblog.cancerresearchuk.org/2013/02/01/feeling-the-heat-the-link-between-inflammation-and-cancer/
 9. Maru GB, Gandhi K, Ramchandani A, Kumar G. 2014 The role of inflammation in skin cancer. Adv Exp Med Biol. 2014;816:437-69. doi: 10.1007/978-3-0348-0837-8_17.
 10. Moan J, Dahlback A, Poronjnicu Ac. At what timo should one go out in the sun? Adv Exp Med Biol. 2008;624:86-8. doi: 10.1007/978-0-387-77574-6_7.
 11. Lucas RM, Repacholi MH, McMichael AJ. 2006. Is the current public health message on UV exposure correct? Bull World Health Organ 84(6): 485-91.
 12. Wang SQ, Setlow R, Berwick M, Polsky D, Marghoob AA, Kopf AW, et al. 2001. Ultraviolet A and melanoma: a review. J Am Acad Dermatol 44(5): 837-46.
 13. http://www.medical-hypotheses.com/article/S0306-9877%2808%2900599-9/abstract
 14. The Lancet, Volume 363, Issue 9410, Pages 728 - 730, 28 February 2004
Dela artikel:

Amanda Majava

Kontakt

 • Organisationsnr: 559404-7580

 • Runslingan 20 D • 224 77 Lund

 • Mejla oss gärna: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 • Vi svarar inom 48 h

Mer hos Må Bra Naturligt

Missa ingenting & få 10% rabatt!

Få 10% rabatt på ditt nästa köp när du börjar prenumerera på våra nyhetsbrev! Håll koll på alla våra erbjudanden och ta del av särskilda erbjudande bara för de som får vårt nyhetsbrev.


Fri frakt över 500

Snabba leveranser

Trygg betalning

Kunnig personal

 • Köpvillkor
 • Bra Länkar
 • Fyndhörna
 • Logga in / Skapa konto
 • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Webbsida av Joomlaproffs.se