Att få obalans i sina hormoner är vanligt förekommande. I detta och kommande blogginlägg ska vi reda ut lite hur det fungerar i kroppen. En del som kommer till kliniken vill ha hjälp med sina hormoner. Många tror det är fel på sköldkörteln, och så kan det vara, men det finns många andra hormoner och alla hormoner samarbetar. Det är viktigt att förstå sammanhanget i kroppen, för allt hänger ihop.
Jag har i tidigare blogginlägg pratat om mineralerna. Om de är i obalans påverkar det hormonerna. Mineralerna leder signaler och blir byggstenar till hormoner. Allt styrs från VDn, sköldkörteln, som skickar ut signaler till olika andra körtlar. En del har för låga sköldkörtelvärden och signalerna fungerar inte, vilket kan bero på låga nivåer av mineralerna jod och selen som båda är viktiga för sköldkörteln. Vi i Sverige har ofta svårt att få i oss tillräckligt med dessa mineraler via maten.
Genom en hårmineralanalys kan man se hur det är med koppar/zink-balansen som också påverkar hormonnivåerna. Ett högt koppar i förhållande till zink kan indikera ett högt östrogen i förhållande till progesteron. Genom att jobba med att få balans på mineralerna kan vissa hormonella besvär lösas. Det man jobbar med då är så kallade hårmineralanalysprodukter samt eventuell rening för levern. Ett för högt koppar lagras nämligen i levern. Det är även lämpligt att jobba med Progesteronkräm, ett naturligt tillskott av ett annat könshormon, progesteron.
Om man är stressad eller stressar, genom att inte lyssna på kroppen som behöver vila utan kör på, påverkar det både våra binjurar och sköldkörteln. Binjurarna är små körtlar som sitter ovanpå njuren som kan bli överaktiva eller underaktiva. Om de är överaktiva p.g.a. för mycket stress skickas det ut massor med kortisol, adrenalin och noradrenalin. I binjuren bildas bl. a. kortikosteroider, som delas upp i mineralkortikoider som reglerar natrium- och kaliumnivåer, samt glukokortikoider som kortisol vars uppgift är att reglera ämnesomsättningen och glukosnivåerna i blodet. Även androgener, alltså könshormoner som DHEA produceras i binjurarna. Om man är stressad och binjurarna skickar ut massor med stresshormoner som kortisol och adrenalin stör det balansen och kan trycka ner andra viktiga funktioner som t.ex. bildandet av könshormoner.
Balansen mellan östrogen och progesteron är mycket viktig. Det är viktigt att förstå att östrogendominans inte alltid betyder att det är för mycket östrogen utan det är snarare så att det finns för mycket östrogen i förhållande till progesteron. En del tänker att det räcker att ta ProgesterAll-kräm och det kan räcka för vissa, men för de med östrogendominans behövs mer än så. Många gifter i vår miljö som tungmetaller, kemikalier, plaster och bekämpningsmedel kallas för Xenoöstrogener. Det är främmande ämnen som härmar och liknar östrogener och binder sig till östrogenreceptorerna. Dessa ämnen är särskilt störande för våra egna hormoner. Hos män stör det spermakvaliteten och hos kvinnor skapar det andra stora problem bl.a. infertilitet. Många par är ledsna för att de inte får det barn de längtar efter och det finns massor av fertilitetskliniker. Synd att man inte jobbar med orsaken till problemet tycker jag. Det kan man göra genom att hjälpa kroppen att avgifta sig från ovälkomna ämnen, plastbanta och undvika mat som förvärrar problemen, för att nämna några.
Östrogendominans påverkar alltså även sköldkörteln! Det ökar det sköldkörtelbindandet proteinet i blodet, vilket innebär att T4 och T3 blir för lågt, och minskar alltså den totala mängden som kommer in i cellen. Många känner till att östrogen stimulerar tillväxt och celldelning och kan öka risken för cancer i livmoder och bröst. Östrogen bildas tiden mellan mens och ägglossning, follikelfasen. Progesteron behövs i den luteala fasen från ägglossning till mensen börjar. Vill man veta exakt hur balansen är erbjuder vi hormontester från LABRIX som mäter dem.
I vissa fall kan det vara det, t.ex. äldre som får väldigt torra slemhinnor och får den ena urinvägsinfektionen efter den andra. Men det är viktigt att östrogenet är kroppseget eller bioidentisk. Det finns också salvor som är hormonfria som heter Vagi vital, eller Wild yam vaginal kräm. Wild Yam finns även som kapslar. Det finns också isoflavoner som är fytoöstrogen som kan vara bra att ta, men även en hel del örter hjälper kroppen med balansen. Kom att det finns hopp! Du kan få ordning på dina hormoner. Din hälsa är i dina händer!
Må Bra
Chrisitna Sjöqvist
Näringsterapeut på MåBra Kliniken
Organisationsnr: 559404-7580
Runslingan 20 D • 224 77 Lund
Mejla oss gärna: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Webbsida av Joomlaproffs.se