Det är verkligen sorgligt att så många blir sängliggande i influensa och förkylningar, i synnerhet på vintern. Och inte bara en gång. Hos vissa avlöser virusen varandra och man snörvlar och snyter sig hela vägen genom det kallare halvåret, med mängder av sjukfrånvaro från jobb och skola. Arbetsplatser, dagis, skolor, äldre som umgås med sina barnbarn – alla drabbas.
Är bakterier starkare idag som vissa säger? Måste man verkligen bli sjuk? Kan man göra något för att förebygga det?
Vi har ett förunderligt och fantastiskt skydd i kroppen, de vita blodkropparna, våra soldater. De skall mota ut och skydda oss från virus och bakterier. Huden och våra slemhinnor, ögon och näsan med luftrör är ställen som kan släppa in virus och bakterier och när de väl är inne i kroppen står vårt hopp till de vita blodkropparna. Skyddet är beroende av att det finns näring som hjälper de vita blodkropparna att göra sitt jobb. Om vårt immunförsvar är dåligt, kan det bero på att vår mat är näringsfattig, att vi har för mycket stress runt oss eller får för lite sol. Jag vill även tillägga att det kan bero på för lite glädje i livet.
Visste du att 70-80% av vårt försvar sitter i tarmarna? De som har många långa och återkommande förkylningar har ofta dålig bakterieflora i tarmarna. Är det då bara att käka goda bakterier? Ja, för några är det en lösning. Men för allra flesta behöver man först rensa bort det som är dåligt. Finns det candida, parasiter eller annat? Kanske har man en IgG-överkänslighet mot något eller några födoämnen. Ta reda på det. Först efter att man blivit av med det dåliga det kan man stödja försvaret genom att tillsätta goda bakterier.
Socker har en negativ effekt på tarmfloran samtidigt som det höjer insulinet som ökar inflammation i kroppen, och sänker därmed immunförsvaret rejält. För många som ligger hemma sjuka slutar det ofta med att man äter något i stil med nyponsoppa, juice, flingor, choklad eller annan bekväm mat som är näst intill, om inte helt, näringslös och full av socker. Även om det alltid är fördelaktigt att alltid undvika socker så är det, när du är sjuk eller är på väg att bli sjuk, extra viktigt att behålla ditt immunförsvar starkt genom att få i dig näringsrik mat.
Hur är det med mjölkprodukter? Gillar du det och får i dig det varje dag? Visste du det att mjölk är slembildande? Så hosta, slem, snor och annat trivs då väldigt bra i din kropp. Och bakterier trivs i en sådan miljö.
Gluten då? Ja vi har ju talat om det i tidigare blogginlägg så jag skall inte gå in på det mer, men det är en av de saker som kan förhindra ett bra näringsupptag. Vill du ha lim i tarmen? Visste du att om du blandar vetemjöl och vatten och sätter den på en yta och sen ett papper på det fastnar pappret. Det är alltså bra att ha till tapetklister, men inte till föda då det kommer göra det svårt för goda bakterier att verka i tarmarna.
Det finns massor att säga om det, men jag skall inte tråka ut er med det. Men med tanke på hur dåligt många äter och lever stressade liv m.m. kan jag i alla fall inte tro att det är bakterierna som är starkare, utan snarare kropparna som blivit svagare.
Jag förstår att när man får den ena förkylningen efter den andra blir man bara så trött och man tar första bästa smärtstillande läkemedel eller antibiotika för att komma på benen igen och komma iväg på jobbet. Men det bästa att göra då är att bygga upp sitt immunförsvar och då måste man tänka mer långsiktigt. Det går! Och det är väl värt ansträngningen.
-> Läs mer: Zink och C-vitamin - superkombon ditt immunsystem kommer tacka dig för
-> Läs mer: Näringsterapeuten om: Stärk immunförsvaret naturligt utan mediciner
Unders mars och april börjar de flesta nordbors D-vitaminlager ta slut och influensasäsongen når sin kulmen samtidigt som fenomenet ”vårdepression” eskalerar. En slump? Att åka till solen är ju populärt för många svenskar som gör att man kanske klarar sig igenom hela vintern med det D-vitamin kvar i depåerna. Men vi kan faktiskt få i oss solvitaminet genom hela det mörka halvåret i form av en kapsel. Nästan alla svenskar ligger lågt på D-vitamin så att få alla dessa att ta tillskott hade hjälpt vårt land till mycket bättre hälsa och massa sparade pengar genom minskad sjukfrånvaro*. (Googla på Mats Humble, en läkare som har forskat på detta.) Så med andra ord fyll på med D-vitamin under hela vintern, minst!
-> Läs mer: Detta bör du veta innan du äter D-vitamin tillskott
Det finns en mängd olika huskurer och knep man kan ta till när man håller på att bli eller har blivit dålig. Lök på nattduksbordet hjälper andningsvägarna skall hålla sig öppna. Sätt då huvudändan på sängen lite högre. Vitlök, ingefära, honungsvatten är några saker som hjälper. Vitlök i örat på en liten gasbinda drar ut det onda. Ett naturligt antibiotika har det kallats. Men man kan även mota förkylningen med många av de homoepatiska preparaten vi har på webshopen.
Vi får ju inte påstå att något läker, lindrar eller botar (för då är det ett läkemedel). Men jag skall berätta en personlig erfarenhet som vi hade. Vår dotter Amanda skulle gifta sig på lördagen och på tisdagen innan blir min man liggande med influensa och hög feber. Jag blev jätteledsen och tänkte det är ju bara det allra sämsta tillfället att bli liggande att inte få vara med på vår enda dotters bröllop. Detta är vad jag gav honom (och han kunde vara med på bröllopet på lördagen):
C-vitamin 4 ggr under dagen
Silver som jag sprayade i hans mun och gav honom att dricka utspätt med vatten
Quentakehl D5 dr - som jobbar mot virus
Zell Oxygen Immunkomplex- stärker kroppen, och den fick han även i efterbehandling 3 veckor efteråt. Det är så att kroppen är ofta trött och slut ett tag efter en influensa. Detta kan hjälpa till att göra så man blir pigg fortare.
-> Läs mer: 10 snabba huskurer för att stoppa förkylningen
Vill du ha personlig hjälp att få ordning på ditt immunförsvar? Då rekommenderar jag att du antingen bokar en tid och kommer hit till min mottagning. Jag kan då se i levande blod hur är det med dina vita blodkroppar: om de behöver bli starkare eller fler. Bor du långt ifrån erbjuder vi även hjälp per telefon eller Skype.
Givetvis finns många fler saker du kan göra för att stärka ditt immunförsvar, som sömn och motion. Dina inre virus-/bakteriesoldater kommer att belöna dig med att hålla dig mer frisk och hälsosam, hela året runt.
Jag önskar dig allt gott och att du skall få vara glad och stark, även på vintern. Då blir livet roligare!
Hälsningar
Christina S
*Statistik från Previa visar att arbetsgivarnas kostnader för sjukfrånvaro, VAB inräknat, under 2012 uppgick till 21 miljarder kronor. http://www.previa.se/Om-Previa/Pressrum/Pressmeddelanden/Arbetsgivarnas-kostnader-for-sjukfranvaro-okade-med-en-miljard-/
Pills and thermometer - flu
Organisationsnr: 559404-7580
Runslingan 20 D • 224 77 Lund
Mejla oss gärna: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Webbsida av Joomlaproffs.se