Näringsterapeuten om: Komma till rätta med sköldkörtelproblem utan medicinering (del 1)

01 nov 2017
Näringsterapeuten om: Komma till rätta med sköldkörtelproblem utan medicinering (del 1)

I detta inlägg vill jag nu klargöra för vad som händer i kroppen när sköldkörteln inte mår bra och vad man behöver göra för att ta hand om den. Man kan säga att sköldkörteln är VD:n i kroppen som styr över det mesta som händer. Den är med och påverkar nästan alla andra hormoner.

Men sköldkörteln har en överordnad myndighet, nämligen hypofysen som finns i hjärnan. Vi kan kalla den för styrelsen som skickar signaler till sköldkörteln att den skall tillverka T4.

FÖRÖKAD TSH

Lyder inte sköldkörteln hypofysens signaler ökar kroppen TSH (Thyroid-Stimulating Hormone) som ska stimulera sköldkörteln att producera och släppa ut sköldkörtelhormoner till resten av kroppen. Tänk dig att någon står och knackar på en dörr, och trots att personen vet att någon är hemma så öppnar de inte. Då måste man knacka högre och högre så att någon kanske till sist öppnar.

På samma vis är det med TSH; när inte sköldkörteln gör sitt jobb måste den ökas. Men TSH höjs inte alltid och då blir det problem.

Det märkliga med TSH är att nivåerna ibland kan vara inom referensramarna uppsatta inom sjukvården, och ändå uppvisar personen alla tecken på en låg sköldkörtel som: frusenhet, viktuppgång, torr hy, håravfall, höga kolesterolvärden, nedstämdhet och ångest för att bara nämna några få.

Därför säger många experter att det är bättre att titta på den kliniska symptombilden hellre än att stirra sig blind på provsvar.

Sidan 144 i boken sköldkörtelskandalen säger så här:

 ”Vill du inte bli frisk? Patienter i nästan varje patientforum på nätet har kommit fram till att bästa sättet att förbli sjuk är att uppsöka en endokrinolog.
De stirrar sig blinda på TSH-värdet och förlitar sig på tyroxinpreparatens förträfflighet, samtidigt som de avfärdar våra egna erfarenheter.”

KONVERTERINGSPROBLEM

Många har ett problem med konvertering. Det betyder att T4 (ett hormon med 1 tyrosin och 4 jodatomer) skall omvandlas till T3 (1 tyrosin och 3 jodatomer) och det är den senare som används i cellen. [1]Om omvandlingen inte fungerar blir man trött och får en mängd olika problem som de tidigare nämnda. Vad behöver man då göra för att ta hand om sin sköldkörtel?

NÄRINGSNYCKLAR FÖR EN FUNGERANDE SKÖLDKÖRTEL

SELEN

När T4 skall omvandlas till T3 behövs det selen. Utan selen kan ingen konvertering till det aktiva T3 ske. Det är tyvärr mycket vanligt med selenbrist i Sverige på grund av våra allt för selenfattiga marker, och därmed finns också problem med denna omvandling hos många människor. Selen kan du finna i mat som: smör, paranötter och fisk. Vi har även tillskott du kan kika på här

Q10

Ett annat viktigt ämne är Q10 som hjälper citronsyracykeln att göra sitt jobb med att skapa energi i cellen. Q10 blir som en katalysator som gör det möjligt att för mitokondrier att i cellen att producera ATP (=energi).

Citronsyracykeln är energiproduktionen inne i cellen. Eftersom många med sköldkörtelproblem har problem med låg energi kan här finnas ett problem med just energiproduktion i cellen. Om brist på Q10 är problemet kan ett ökat intag således hjälpa energiproduktionen i cellerna. Q10 finns i bland annat kött och ägg av bra kvalitet, fisk, sesamfrön, jordgubbar och broccoli. Man kan givetvis också ta tillskott av Q10.

Binjurestöd

Även kortisol från binjurarna hjälper till med konvertering (binjurar kommer vi att prata om i ett senare blogginlägg). Därför är det viktigt att stödja binjurarna och det finns många preparat som hjälper till med det. Adrenal SupportAdreno Plus, Adrenal, AdrenaCortex, AdrenaWhole (du måste logga in för att få tillgång till AdrenaWhole)  och Thyriod Support, är några av de produkter vi har i vår butik för detta ändamål. Om du önskar få reda på vilket av dem som kan vara till hjälp för just dig erbjuder vi, förutom konsultationer på plats, telefonkonsultationer där vi tillsammans kan komma fram till vilket preparat som passar bäst.

JOD OCH TYROSIN

T4 kräver alltså även att jod och tyrosin finns tillgängligt. Har kroppen för lite av dessa bör du se till att du får det via din mat och kosttillskott. Jod finns förutom i jodberikat salt i grönsaker, men även i fisk, kelp, alger och skaldjur. Tyrosinbrist uppstår vanligen i samband med matsmältning- och tarmproblem, så har du tyrosinbrist betyder det med stor sannolikhet att du inte kan spjälka proteiner, vilket i sin tur leder till att aminosyrorna inte tas upp av din kropp.

Det är viktigt att se till att man har tillräckligt av både jod och tyrosin då dessa behöver varandra för att bilda sköldkörtelhormon.

Vad händer i kroppen med syntetiska mediciner som höjer T3?

Höjer man T3 med syntetiska mediciner (vilket många läkare är emot att skriva ut) stoppas produktionen av T4 och TSH. Så det bästa är om man kommer till rätta med konverteringsproblematiken med naturliga preparat.

DÄRFÖR ÄR INTE LEVAXIN LÖSNINGEN

Normalt inom sjukvården höjer man T4 med hjälp av steroidhormonet tyroxin (som återfinns i det populära läkemedlet Levaxin). Till en början kan det verka gå bra, men på längre sikt kan det få negativa konsekvenser. En del blir i det närmaste förgiftade av Levaxin, när doserna ökas. Ett flertal av de som kommer till mig har råkat ut för just det.

Att bara ta Levaxin verkar inte vara lösningen, då många som tar Levaxin ändå mår dåligt och känner sig låga, drabbas av viktökning, fryser, känner sig trötta, har håravfall, torr hud, förstoppning mm. [2]

Det kan vara så att kroppen har svårt att ta upp T4 i den syntetiska form som Levaxin innehåller. Det är bättre med ett preparat som i stället innehåller just det som vår sköldkörtel tillverkar. De preparat som jag rekommenderar kommer från gräsbetande nötkreatur. Deras sköldkörtlar frystorkas och stoppas i kapslar som enkelt tas som kosttillskott.

Dessa preparats effektivitet beror på stor del på att kroppen känner igen bioidentiska preparat och föredrar det framför syntetiskt framställda mediciner. Många som går över tar först en låg dos och samtidigt försiktigt trappar ner Levaxinet. Efter ett tag man så kan man försiktigt öka Thyrotillskottet medan man fortsätter att trappa ner på Levaxinet. När man helt har lyckats sluta med Levaxin är det ofta lämpligt att använda högsta dosen av det bioidentiska preparatet. Jag använder mig av Thyro tillskott från Holistic som finns i 3 styrkor, 32 mg, 65 mg och 130 mg.
(Numera förbjuden av läkemedelsverket, men tillskottet T140 kan fortfarande beställas.)

Däremot är det aldrig bra att självmedicinera eller trappa ner på mediciner utan vägledning från någon som är kunnig inom området. Därför rekommenderar jag dig att ta kontakt med en näringsterapeut eller en integrerad och öppensinnad läkare för att få bästa hjälpen. [4]

Stort lycka till,

Christina Sjöqvist
Certifierad näringsterapeut

PS Det finns många fler orsaker till för låga nivåer av T3, bland annat glutenintolerans, candidainfektion, B12-brist, ferritin-/järnbrist samt kortisolrubbningar. För att få bästa möjliga hjälp rekommenderar jag dig att ta kontakt med en näringsterapeut som kan hjälpa dig att finna orsaken till ditt problem och utifrån det ge dig rätt hjälp och näringsrekommendationer. [3]

[1] T3 mäts inte i sjukvården (på samma sätt som man gör med TSH och T4) då man inte tycker det är så viktigt. Vilket enligt mig är besynnerligt.

[2] Levaxin kan även orsaka jodbrist vilket kan vara bra att tänka på om man går på Levaxin. Levaxin rekommenderas inte att ta om man har problem med binjurar (se FASS, under Levaxin) Binjurarna kollas dock oftast inte alls inom sjukvården.

[3] Det finns mycket mer att säga om saken. Jag rekommenderar boken: ”Sköldkörtelskandalen” för fördjupning.

[4] Vill du börja med att få en telefonkonsultation kan du boka in en med mig, eller så kan du komma på besök för en mer genomgående konsultering.

Dela artikel:

Christina Sjöqvist

Kontakt

  • Organisationsnr: 559404-7580

  • Runslingan 20 D • 224 77 Lund

  • Mejla oss gärna: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

  • Vi svarar inom 48 h

Mer hos Må Bra Naturligt

Missa ingenting & få 10% rabatt!

Få 10% rabatt på ditt nästa köp när du börjar prenumerera på våra nyhetsbrev! Håll koll på alla våra erbjudanden och ta del av särskilda erbjudande bara för de som får vårt nyhetsbrev.


Fri frakt över 500

Snabba leveranser

Trygg betalning

Kunnig personal

  • Köpvillkor
  • Bra Länkar
  • Fyndhörna
  • Logga in / Skapa konto
  • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Webbsida av Joomlaproffs.se