Näringsterapeutens tankar om tänder & amalgamsanering

23 jul 2019
Näringsterapeutens tankar om tänder & amalgamsanering

i är glada att vi har tänder, för utan dem är skulle det vara svårt att tugga maten, vilket såklart är viktigt för att vi skall kunna smälta den. Så man kan säga att matsmältning börjar i munnen genom tuggning.  Många har bråttom när de äter och tuggar inte maten väl. Man skall tugga så maten blir till soppa. Man säger att varje tugga behöver bearbetas med minst 30 tuggor. Handen på hjärtat: Gör du det?

Jag har i min mottagning i Trelleborg träffat många kunder som lider väldigt mycket av sin hälsa, och en del förstår inte att deras problem kanske har med tänderna att göra. Vill poängtera att jag inte är någon expert på tänder men jag har läst och upplevt hur klienter blivit bättre när de sanerat sina tänder från amalgam.

Det finns olika hälsoproblem man kan ha och ibland kan man se en koppling till tänder, rotfyllningar m.m. som det är inlägget kommer att behandla. I slutet av artiklen kommer jag berätta mer för dig om hur du kan förebygga och hålla tänder i gott skick.

Problemet med Amalgam

När jag var ung på 60- och 70-talen gjorde man det enorma misstaget att borra upp nästan friska tänder och sätta in amalgam. Amalgam i tandfyllningar innehåller 50% metalliskt kvicksilver. Kvicksilver är ett av de giftigaste ämnena på jorden. Legeringar mellan kvicksilver och andra metaller, som silver, tenn, koppar och ibland zink, kallas amalgam. Dessa nitiska tandläkare menade att man förebyggde framtida problem, men gjorde livet till en pest för många. Att sätta in amalgam i tänderna fick oerhörda konsekvenser.

En del problem som kan komma från amalgam och kvicksilver är:

 • Led och muskelvärk
 • Trötthet och yrsel
 • Tryck bakom ögonen, dimsyn, dubbelsyn
 • Sveda och sår i munnen
 • Oroligt hjärta, ojämnt blodtryck
 • Tand och käkvärk
 • Magtarmbesvär
 • Oror nervositet
 • Sömnproblem och ångest
 • Metallsmak i munnen
 • Darrningar ryckningar domningar
 • Avmagring
 • Allergier
 • Underlivsbesvär
 • Talsvårigheter
 • Depression och koncentrationssvårigheter
 • Håravfall

Naturligtvis får inte alla människor med amalgam alla symptom på listan men det räcker med en eller två för att man skall lida av det.

Vad händer i kroppen vid amalgamförgiftning?

Amalgam/kvicksilver frisätter fria radikaler i kroppen. Fria radikaler kan jämföras med gerillasoldater (som krigar i det egna landet), precis som fria radikaler förstör i den egna kroppen. Men det finns som väl är soldater som skyddar kroppen – antioxidanter. Dessa finns i frukt och grönsaker, och det är i synnerhet i de färgrika skalen som innehåller antioxidanter. Men man kan behöva stora mängder i samband med sanering och även efteråt, kanske hela livet. Då är det bra att ta det i form av kosttillskott.

Amalgamsanering

Många har alltså fått lida av olika besvär som kommer till följd av detta gift i munnen, men i Sverige har man inte erkänt att amalgam i tänder skulle ha något med olika hälsoproblem att göra. Hade man erkänt det skulle staten varit tvungen att betala dyra skadestånd. Staten tillsatte en grupp för att göra utredningar som man kan läsa i ”Blir man sjuk av amalgam?” (SoS 1994:21). Då slogs det fast att det inte kunde påvisas att kvicksilver från amalgam kunde påverka hälsan, utöver eventuella, sällsynta fall av allergiska reaktioner.

I stället har man själv fått bekosta (och alla vet ju hur höga tandläkarkostnaderna är i Sverige). Men som väl är har många blivit mycket bättre.

En del tandläkare är inte heller insatta i hur man skall sanera tänderna för att inte göra skadan värre. Men det finns tandläkare har specialiserat sig på att hjälpa amalgamskadade att sanera tänderna. Läs gärna mer om det på tandvårdsskadeförbundet http://www.tf.nu/

Stärk kroppen innan sanering

För att stärka kroppens immunförsvar och avgiftningsförmåga så behövs tillskott av antioxidanter - INNAN amalgamsanering. Precis före tandläkarbesöket är det klokt att ta aktivt kol, chorella eller något annat som binder det kvicksilver som hamnar i tarmen.

Kom ihåg att kroppen behöver tid för återhämtning - så ta aldrig ut mer än en amalgamfyllning åt taget inom en 6-veckorsperiod. (I endel andra europeiska länder, fast inte Sverige, är det möjligt att få C-vitamindropp under själva saneringen och då kan en kvadrant i taget avverkas vid samma tillfälle).

Var säker på att tandläkaren du går till har kunskaper om amalgamsanering (kontakta Tandvårdsskadeförbundet). 

Varför ta kosttillskott vid en amalgamsanering

Kvicksilver och andra giftiga metaller ökar bildningen av fria radikaler och de omhändertas och oskadliggörs av antioxidanter av olika slag.

Även om man tar många kosttillskott är det angeläget att se över sina egna matvanor och öka intaget av grönsaker. Se därför över kosten och öka intaget av vissa viktiga vitaminer, mineraler, proteiner och fettsyror. Se också till att äta och leva så giftfritt som möjligt under saneringen och en tid därefter.

Om man skall sanera sina tänder rekommenderas följande:
 • Vattenlösliga vitaminer:
  C-vitamin 2-4 gram per dag (ska ej tas samtidigt som selen). Om man är sjuk kan det vara lämpligt att börja med 1 g och sen öka dosering. Ta det helst i askorbatform eftersom C vitamin i askorbinform kan vara för starkt för magen. Esterformen är skonsam mot magen.
  B-vitaminer (komplex ca 100 mg av varje)
  B12-vitamin extra tillskott på ca 1000 mikrogram
  Folsyra i form av metylfolat (problem med MTHFR-genen)
 • Fettlösliga vitaminer:
  A-vitamin 2000-3000 IU
  E-vitamin 400 mg
  D-vitamin 2000-4000 IU 
 • Mineraler:
  Selen 200-400 mikrogram (tas ej samtidigt med C-vitamin)
  Magnesium 400 - 600 mg (citrat)
  Zink 25-60 mg
 • Fettsyror:
  Omega-3-fettsyror 1000 mg
 • Chlorella eller alger
 • Antioxidantkomplex

(Källa: Tandvårdsskadeförbundet)

Vissa personer kan ha genetiska problem att bilda eller omsätta vissa ämnen och då kan extra tillskott behövas för att normalisera kroppen. De ovan nämnda kosttillskotten tillhör dem som tandvårds- och amalgamskadade ofta mår bättre av.

Oralgalvanism

Det finns också något som kallas oralgalvanism. Detta händer när man blandar olika metaller i munnen, till exempel skruvar av mässing, guld- eller amalalgamkronor, eller andra kronor av porslin eller keramik. Då skapas en elektronström, elektricitet, som också har påverkan på hälsan. Inte heller detta är något man har erkänt.

Rotfyllningar

Rotfyllningar är en något tandläkare använder sig av som även det kan påverka hälsan. Rötterna i munnen är kopplade till meridianer, osynliga och för läkarvetenskapen obegripligt hur det kan ha ett samband. Men i den traditionella kinesiska medicinen har man kunnat se att det finns 12 meridianpar och alla meridianer är kopplade till organ och energier i kroppen. Om man sätter in en rotfyllning kan detta påverka meridianer som är kopplade till den tanden. Karin Öckert som är tandläkare (numera pensionär) har skrivit mycket om detta. *

Att förebygga problem med tänderna.

Med tanke på allt som kan hända förstår vi att förebygga måste vara av största vikt för att inte få problem.

Rätt PH-värde

Saliven ska ha rätt pH-värde! Och saliven påverkas beroende av vad man har ätit. Äter man mycket söta saker som godis, kakor eller läsk kan det påverka pH i munnen och saliven blir då för surt. Låt det gå ca 2 timmar efter du har ätit tills du mäter pH i munnen. Det finns speciella pH-remsor med vilka man kan testa saliven. Det är bra om pH i munnen är ligger på runt 7,0 .

Basa kroppen

Att basa kroppen gör man genom att äta en basisk kost och även tillsätta basiska mineraler. Finns det mycket syror i kroppen kan det ta lite tid att få kroppen basisk.

Du kan, förutom att äta basande mat, dricka greens varje morgon.  Ta antingen ett sammansatt greens eller vetegräs, korngräs eller annat separat som ett komplement till en för övrigt bra kost.Att dricka ett glas direkt på morgonen kan göra susen för hälsan.

Om du undrar hur din mineralbalans är i kroppen går det bra att skicka in en hårmineralanalys för att där mäta vilka behov du har.

Genom att se till att kroppen får det den behöver kan du slippa många bekymmer med både tänder och hälsan för övrigt.

- Läs mer: "Vad alla borde veta om sin syra-bas balans"

Fluor

De flesta tandläkare säger att det är viktigt med fluor i tandkräm, men faktum är att fluor förhindrar kroppen från att ta upp jod. Jod och fluor ligger vid sidan om varandra i det periodiska systemet, och får man i sig fluor kan detta förhindra kroppens upptag av jod. Jod är en mineral som är svår att få i sig och är nödvändigt för sköldkörteln ska fungera optimalt. Får du inte tillräckligt med jod kan kroppen tro att fluor är jod och detta stör då eller lurar sköldkörteln.

Så håll dina tänder rena utan fluor – det finns många bra tandkrämer som håller dina tänder rena. Eller varför inte göra din egen tandkräm med bikarbonat, kokosolja och eterisk olja. Att dricka lite vatten efter man har ätit är också bra, eller rentav borsta tänderna om man har mycket problem.

Vill du använda fluor i tandkrämen kan du använda det en gång om dagen, och välj då en SLS-fri tandkräm.

Oil Pulling

En del gör oil pulling, sköljer munnen direkt efter man vaknat på morgonen i minst 10 minuter med kokosolja, som renar tänderna och tar bort bakterier som finns i munnen. Eftersom oljan innehåller mycket bakterier ska den inte sväljas.

Visste du att dina tänder även kan blekas av att du gör oil pulling. Gula tänder blir vitare och vita tänder behålls vita.

Tandblekning med kokosolja är numera en populär naturlig metod för att göra gula tänder vita. Det kanske inte låter så kul att ta olja i munnen men det är ett mycket bättre sätt än att bleka tänderna med än med kemiska blekmedel.

Men kan kokosolja verkligen göra tänderna vitare? Ja, testa så får du se. Kokosoljan innehåller laurinsyra som har antiinflammatoriska och antibakteriella egenskaper. Den rensar bort plack och bakterier på både tänder och tandkött och håller även din andedräkt fräsch, utan några kemikalier. Visst låter det bra och utan några kemikalier!

Kolloidalt Silver

En annan bra produkt att ha hemma är kolloidalt silver som också är antibakteriellt. Så att ha detta hemma om man får sår är det bra att spraya med. Det gäller även för sår i munnen / halsen, och om du känner att en förkylning är på väg kan du förhindra att den får fäste. För det. Du kan om du vill få veta mer om silver genom att gå in på Facebook-gruppen kolloidalt silver 2.0.

Flossa

Sen finns det ju bra tandtråd och annat som rekommenderas att användas för att rensa mellan tänderna, där man kan ha matrester som ligger kvar och  skapar en bra grogrund för bakterier. Dessa hittar du på apoteket eller mataffären.

Du som har problem, jobba med din hälsa och vet att du kan bli bättre. Det finns många berättelser om detta. 

Håll dina tänder friska och le mot världen.

Christina Sjöqvist
Cert. Fyto- och Näringsterapeut på MåBra Kliniken i Trelleborg

Läs mer:

 

 

Dela artikel:

Christina Sjöqvist

Kontakt

 • Organisationsnr: 559404-7580

 • Runslingan 20 D • 224 77 Lund

 • Mejla oss gärna: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 • Vi svarar inom 48 h

Mer hos Må Bra Naturligt

Missa ingenting & få 10% rabatt!

Få 10% rabatt på ditt nästa köp när du börjar prenumerera på våra nyhetsbrev! Håll koll på alla våra erbjudanden och ta del av särskilda erbjudande bara för de som får vårt nyhetsbrev.


Fri frakt över 500

Snabba leveranser

Trygg betalning

Kunnig personal

 • Köpvillkor
 • Bra Länkar
 • Fyndhörna
 • Logga in / Skapa konto
 • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Webbsida av Joomlaproffs.se