Näringsterapeuten Berättar: 5 Sätt Att Få Bukt Med Din PMS

19 jun 2018
Näringsterapeuten Berättar: 5 Sätt Att Få Bukt Med Din PMS

En undersökning av 300 kvinnor, visar att 20-30 % av dessa kvinnor lider mycket av svåra PMS besvär, de andra hade alla så, när på någon enstaka, någon form av PMS. Det ständiga lidandet påverkar deras livskvalité mycket negativt. De undviker sociala kontakter, nöjen och resor när de har PMS. 37% av de med svår PMS måste många gånger sjukskriva sig p.g.a besvären. Majoriteten av dem som har PMS behandlar sina besvär med smärtstillande läkemedel, många får också antidepressiva medel, SSRI-preparat, eftersom de blir djupt deprimerade en till två veckor innan mensen börjar.

Varför har dessa problem ökat?

Sorgligt nog görs inte mycket forskning. Men det man vet hittils kommer vi att ta upp här nedan.

Fett obalans

En viss forskning har skett som påvisar att kvinnor med PMS har obalans av fetter alltså. Omega-6 och för lite Omega-3. Förstadiet till hormoner kallas prostaglandiner och de bildas från fetter därför är balansen mellan Omega-6 och Omega-3 mycket viktig. Dessutom är Omega-3 mycket viktigt för att få in rätt byggmaterial till hormonerna.

Mineral obalans

Även vissa mineralobalanser påverkar PMS negativt, t ex. förhållandet mellan koppar och zink.

Kost obalans

Att äta för mycket socker och snabba kolhydrater är en annan orsak till PMS och hormonproblem.
Varje gång vi äter kolhydrater omvandlas det till socker i kroppen varpå den måste producera insulin. Insulin är nyckeln till att få in glukos (socker från kolhydrater) in i cellen. Äter man för mycket av denna drog (socker i olika former, snabba kolhydrater, även för mycket frukt omvandlas det till socker i kroppen) tvingas bukspottkörteln att producera mer insulin än vad den egentligen orkar med, vilket stressar kroppen och gör den trött.

När blodsockret blir lågt känner många ett sug efter godis, choklad, kakor, mackor m.m. Men ger man efter för sockersuget höjs blodsockret för att sedan sjunka ganska omgående igen. Just då blodsockret sjunker är det många får ångest / depression. Kvinnor har en tendens att öka sockerintag innan mens och får då större svängningar och mår extra dåligt. Alltså kan depression öka när man har PMS på grund av vad man stoppar i munnen.

Stress obalans

Hormoner är känsliga för stress. Stress har inte bara att göra med att du har mycket att göra. Utan stress kan man känna i kroppen om man äter fel (huvudet får inte näring), eller om man tränar för hårt (då kanske du inte får i dig näring i förhållande till vad du behöver) eller om du är trött (det är ofta ett tecken på att något viktigt näringsämne saknas). Visst kan alla bli trötta! Men att vara trött mer eller mindre hela tiden, när du går upp när du skall vara pigg, då är det ett tecken på att du behöver göra en förändring. I min klinik möter jag många stressade föräldrar till tonårsbarn, eller de som tar hand om åldrande föräldrar, har påfrestande arbete eller en icke-fungerande relation och alldeles för lite tid för sig själva.

Progesteron obalans

När mensen slutar ökar östrogennivåerna och när ägglossningen sker skall östrogen gå ner medan progesteron skall öka. Hos de som har PMS finns det för lite progesteron. Det som händer är då att östrogennivån ligger för högt hela tiden. Oro, irritation och t.o.m. raseriutbrott hänger ihop med för låga nivåer av progesteron. Även låga nivåer av GABA och serotonin hör ihop med det (förmodligen är det därför en del kan känna sig lite bättre av SSRI).

26 pms

Vad kan man då göra?

Men man kan komma tillrätta med PMS med att stödja de funktionerna som vi tog upp ovan med hjälp av naturliga medel och livsstilsförändringar.

Progesteronbalans

En mycket bra hjälp för många har visat sig är att ta bioidentiskt progesteronkräm, som tas från ägglossningen till dess mensen börjar. Alltså den fas man kallar för PMS fasen. Du tar en ärtstor storlek morgon och kväll. Under denna fas kan även ta 5HTP som höjer dina serotoninnivåer. Förstadie till GABA är L-tenanin.

För en mer harmonisk menscykel, gör ditt yttersta för att få ordning på din hormoner! Jag har lång erfarenhet av att hjälpa kvinnor med olika besvär som uppkommer av obalanser i endokrina systemet och jag hjälper dig gärna. Jag erbjuder laboratorietester för att tydligt se exakt vilka obalanser du har. Boka gärna en tid för konsultation med mig.

Stressbalans

B-relax har också en lugnande effekt och innehåller både B-vitamin och tenain som hjälpt många. För att minska stressen försök skapa lite egentid varje dag, eller göra något som du känner är bra för dig, yoga, andningsövningar, simning eller mindfulhetsträning. Vissa saker kan man göra på väg till jobbet tex medveten andning. Många andas inte med magen. För att arbeta på andningen kan man använda en smart liten andningsapparat.

Eller du kan lyssna på vacker musik som också är läkande. Eller lägga sig i ett bad med härliga eteriska oljor och ljus på kanten och med vacker musik. Det är i alla fall något som jag uppskattar. Men du kan säkert komma på vad du behöver.

Kostbalans

Undvik socker! Kan inte nog betonas. Med socker betyder allt raffinerat socker. Vissa behöver även undvikda socker från frukter och mer naturliga källor. Testa och se hur du mår genom skära ner ordentligt på allt socker intag. Ersätt snabba kolhydrater med långsamma kolhydrater (de kallas långsamma eftersom de bryts ner långsamt i systemet och inte ger blodsockersvackor): grönsaker, råris, fullkornsprodukter, bönor och linser och liknande. Tillför hälsosamma fetter som kallpressad oliv-, raps- och kokosolja. Sist men inte minst ät bra proteiner. Proteiner och fetter stannar kvar längre i magen och ökar mättnadskänslan vilket gör att inte blodsockret sjunker så fort.

Mineralbalans

För att ta reda på hur ens mineraler är i kroppen kan man gör en hårmineralanalys. Då får du reda på vad du behöver äta mer eller mindre av och vilket mineraltillskott som du behöver för att rätta till obalansen.

Fettbalans

Förutom att tillföra hälsosamma fetter i kosten så är Omega-3 och EFA tillskott oerhört viktiga. Du kan ta tillskott iform av Fiskolja, Krillolja, Algolja och Linfröolja.

Detta var en kort genomgång om de vanligaste orsakerna och naturliga åtgärderna vid PMS. Det finns givetvis mycket mer kan grotta ner sig i. Skulle du vilja att vi tog upp mer om detta ämne kommentera i sådana fall vad du tyckte var intressant här nere i kommentarerna. Nu till dig: Lider eller har du lidit av PMS? Vad har du gjort för att få bukt med PMS? 

Varma hälsningar
Christina Sjöqvist

*Även kvinnor som är i ickefertil ålder kan må bra av progesteronkräm och några tankar om detta kan vara att om man har klimakteriesvettningar och extra mycket känningar av hormonobalanser runt 50 årsåldern kan det vara så att det är höga östrogennivåer i förhållande till progesteron. Man kan ha bra nytta av att testa detta genom att göra en hormonanalys.

Dela artikel:

Christina Sjöqvist

Kontakt

  • Organisationsnr: 559404-7580

  • Runslingan 20 D • 224 77 Lund

  • Mejla oss gärna: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

  • Vi svarar inom 48 h

Mer hos Må Bra Naturligt

Missa ingenting & få 10% rabatt!

Få 10% rabatt på ditt nästa köp när du börjar prenumerera på våra nyhetsbrev! Håll koll på alla våra erbjudanden och ta del av särskilda erbjudande bara för de som får vårt nyhetsbrev.


Fri frakt över 500

Snabba leveranser

Trygg betalning

Kunnig personal

  • Köpvillkor
  • Bra Länkar
  • Fyndhörna
  • Logga in / Skapa konto
  • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Webbsida av Joomlaproffs.se