Därför har så många människor pollenallergi nu för tiden

11 jun 2019
Därför har så många människor pollenallergi nu för tiden

För många är det jobbigt att man bara nämner ordet pollen, det känns som om det redan börjar klia i näsa och hals fastän säsongen inte riktigt har börjat. Men tyvärr är den snart här. Det kan vara bra att redan nu börja planera och förbereda sig mentalt. Kanske även se över lite nya rön på hur man kan på ett naturligt sätt bekämpa sin allergi. 

Som jag ser det verkar det som det skett en ökning med pollenallergiker. Pollen har alltid funnits och tidigare har människor klarat av det rätt så bra. Men det känns som att det, de sista 20 åren, har ökat hos både barn och vuxna. Vad är orsaken?

Det som skett med våra kroppar de senaste århundrandet

Om man går tillbaka 150 år i tiden så var det något nästan helt okänt. Men runt den tiden så började sockerkonsumtionen sakteligen stiga och man har sett tydliga tecken med att ju mer vår matkvalité har försämrats, i takt med det ökade sockerintaget hos mänskligheten helt generellt och i samband med den kraftigt ökade mängden av kemikalier inom jordbruket så har även allergierna mot pollen, mögel, damm och liknande stigit radikalt. 

Peter Wilhelmsson skrev i sin bok "Besegra din allergi" att: "Hösnuva har sin grundorsak i att folk under längre tid konsumerat mjölkprodukter, fet mat, stekt mat, raffinerad kost, mjölmat, socker och godis".

Det går inte att förneka att den ökade produktionen och konsumptionen av sämre matvaror går hand i hand med den ökade mängden av allergier, inflammatoriska sjukdomar och infektioner av olika slag. 

Grundorsaken är relativt enkel: stress och dålig mat, vilket leder till för lite näring och försämrat immunsystem och motståndskraft mot även naturligt förekommande ting som pollen.

Sämre immunförsvar - därför

Allt handlar om immunförsvaret. För det är ju inget fel på pollen!

Men varför reagerar kroppen så starkt på pollen?

Därför att vi allt mer får i oss en mängd toxiner och ämnen som kroppen inte är van vid och inte riktigt kan hantera. Det blir helt enkelt för mycket för immunförsvaret. 

Överbelastat av toxiner

Toxiner som kommer både från luften, tillsatser i maten, bekämpningsmedel på grönsaker och frukter, vaccinationer, mediciner och toxiner som bildats av för mycket inflammationsframkallande mat osv…

Allt detta måste kroppen kämpa med att avgifta. Men om gifter samlas i kroppen och ens avgiftningsorgan blir överbelastade kan man likna det vid en soptunna som aldrig blir tömd och till slut rinner det över.

Mage och Tarm

Många med pollenallergier har inte en bra mag-tarmfunktion.

Hur är det med din tarm? Sväller din mage upp efter mat? Är den lugn? Eller är den bullrig? Behöver du springa på toa eller går du knappt alls? Blir du trött efter du ätit?

Om du får reaktioner kan det finnas en överkänslighet mot mat. Ett matinolerans test visar vad du är överkänslig mot och skall undvika för att läka tarmen.

- Läs mer: Läk din läckande tarm snabbt med dessa 5 knep

70% av ditt immunförsvar sitter i tarmen och det är därför mycket viktigt att du har en bra tarmhälsa för att bli av med pollenallergi.
Genom att se till att det är fullt med goda bakterier i tarmen hjälper du den att må bra.

- Läs mer: Därför bör du ta probiotikatillskott

Korsreaktioner

Sen är det så att man kan behöva vara noga med att undvika vissa ämnen som kan korsreagera med pollen, i alla fall om du har svåra besvär. Det blir för jobbigt för kroppen om man får i sig ämnen som korsreagerar med de pollen som du är allergisk med. 

- Läs mer: Mildra pollenchocken genom att tänka på korsreaktioner

Kolla gärna in vår intervju med Timo om hur han lyckades bli av med sin besvärliga pollenallergi

 timo

Hjälp din kropp med naturliga medel

Mata dina bakterier med naturliga och bra ämnen som grönsaker, gärna färgrika grönsaker för i färgerna finns det olika antioxidanter och antioxidanter skyddar kroppen bland annat genom att motverka fria radikaler.

Ät naturliga fetter som innehåller mycket omega-3. Alla cellmembran i kroppen består av fetter och har du bra cellmembran kan kroppen lättare få in mineraler och vitaminer i cellen, vilket i sin tur kommer hjälpa din kropp att få ett bättre stöd.

Naturliga Antihistaminer

Det finns näringsämnen som fungerar som naturliga antihistaminer, t.ex Quercetin, bromelain, papain, c-vitamin som du hittar i bl.a. Alpha Plus Pollazym och Holistics Pollenzym. Dessa tas mellan måltiderna då den hjälper till att rena blodet och dämpa den inflammatoriska reaktionen. Du kan dosera den från 2 per dag till fler beroende på hur din allergi är. Svårare allergi högre doser och lägre doser när det känns bättre.

En annan produkt PollenOptimal är också bra men har en annan uppsättning av ämne som Nigella stativa, MSM, havtorn, ingefära, isoqucetin och bromelain. Denna produkt tar du till maten, 1-2 kapslar 1-2 gånger per dag, doseringen är högre om du har mer besvär och lägre om den känns bättre.

Homeopatiska medel vid pollenallergi

De homeopatiska medel kan lätt kompletteras till någon av ovanstående.

 • Ruberkehl som minskar histaminfrisättningen och ökar lymfflödet. Andas in 2-3 dr per näsborre 2 -3 gånger per dag eller så kan du sätta det i lymfan vid armbågen, då sätter du 2 dr/armbåge 2-3 gånger per dag.
 • Sanukehl prot tätar slemhinnan och är bra för det göra att det inte passerar in i blodbanan toxiska ämnen. Ta 8 dr i mun varje morgon innan frukost.
 • Basotabs liknar histamintablett utan att ha de biverkningarna dosering är 1-2 tabletter som läggs i varmt vatten 3 ggr dagligen eller vid behov.
 • Recarcin tar du om du är extremt svullen i näsans slemhinnor. Du kan ta 2 dr som snusas upp i näsan 3 ggr dagligen. Det har en avsvällande effekt.
 • R183 Komplexläkemedel från Dr. Reckewegs används också vid pollenallergi.

Om du har frågor kom ihåg vi finns här för dig.
Skriv till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Eller boka ett besök för att få ordning på din tarm och allergi.

Önskar dig en härlig vår
Christina Sjöqvist
Cert. Närings- och fytoterapeut på MåBra Kliniken

Dela artikel:

Christina Sjöqvist

Kontakt

 • Organisationsnr: 559404-7580

 • Runslingan 20 D • 224 77 Lund

 • Mejla oss gärna: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 • Vi svarar inom 48 h

Mer hos Må Bra Naturligt

Missa ingenting & få 10% rabatt!

Få 10% rabatt på ditt nästa köp när du börjar prenumerera på våra nyhetsbrev! Håll koll på alla våra erbjudanden och ta del av särskilda erbjudande bara för de som får vårt nyhetsbrev.


Fri frakt över 500

Snabba leveranser

Trygg betalning

Kunnig personal

 • Köpvillkor
 • Bra Länkar
 • Fyndhörna
 • Logga in / Skapa konto
 • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Webbsida av Joomlaproffs.se