7 knep för att behålla träningsmotivationen under vintern

27 jan 2022
7 knep för att behålla träningsmotivationen under vintern

När det är mörkt både när man lämnar hemmet och kommer hem från jobbet blir ofta träningslusten för många lidande. De flesta av oss vill allra helst krypa upp i soffan med en god kopp te i stället för att ge sig ut och springa.
Men samtidigt är det en tid då vi kanske behöver än mer se till att vår träning verkligen blir av. Vi sitter stilla mer, kör bilen oftare och är allmänt tröttare. Så att se till att få in den där halvtimmen av motion per dag eller intensivare träningspasset 3 gånger i vecken kan verkligen göra under för att orka med vintern, både för att få mer energi rent fysiskt och för att må bättra psykiskt.

Känns det segt att behöva ta sig ut i mörkret?
Här listar vi några tips som kan hjälpa dig att hålla motivationen i gång.

1. Gör kortare men intensivare pass.

I stället för att springa i halvtimme, kanske 15 min HIIT känns mer rimligt att kunna locka sig till att göra. Har du snö där du bor kan pulsandet i hög snö få upp din puls och bra belastning för musklerna och du kan göra mycket kortare runda.

- Läs mer: "5 skäl att HIIT även passar 'latmaskar'"

2. Utnyttja ljuset

Lägg träningspasset på lunchen i stället för morgonen. Då vet du också med säkerhet att du verkligen får lite dagsljus varje dag.
Passa även på att komma ut i naturen varje helg med familj och vänner. Prova på olika vinteraktiviteter som du kan göra i ditt närområde – längdskidor, skridskor eller liknande.

- Läs mer: "Kosttillskotten man behöver ta när man tränar"

3. Utnyttja mörkret

Mörkret kan också ha sin träningsfördel den med. När man är ute och springer kan det kännas att man springer lite fortare än vad man gör. En bra pannlampa gör det inte bara rundan smidig men också att det känns lite mer spännande. Dessutom kan man springa med lite mer anonymitet. Men viktigt är ju förstås att du har reflex på dig så att du syns bra.

Morgonmörkret kan också göra att stretchningen på morgonen blir lite mysigare. Tänd lite ljus, sätt på en aromalampa och gör en stretch-uppvärmning/pandikulering.

traningsmorgon

- Läs mer: "Misstaget kvinnor gör med sin träning och livsstil"

4. Investera i bra vinterkläder

Är det halt ute är skor med dubbar eller broddar viktiga.
Varma kläder som andas gör träningsupplevelsen mycket trevligare.

5. Träna tillsammans

Ta med dig en kompis tvåbent eller fyrabent sådan ut i spåret.
Eller boka in ett grupppass på närmsta gymmet.

traningskompis

- Läs mer: "5 praktiska tips som hjälper dig att tycka det är roligt att träna"

6. Intala dig att du snabbt blir varm

Kylan är oftast bara jobbig precis i början, sen har du fått upp flåset och börjar bli varmare och snart är du hemma och kan duscha varmt.

7. Ha något trevligt att komma hem till

Tränar du på morgonen kanske du kan förbereda så det finns en trevlig frukost som väntar på dig när du kommer hem, eller om du tränar på kvällen kanske du kan ha förberett en hälsosam liten dessert att äta till kvällsteet.

- Läs mer: "3 sätt att se till att träningen verkligen blir av"

Kom ihåg varför du tränar

Fundera på varför du tränar och sätt upp rimliga mål som gör att träningen känns roligare.
Men ibland kanske man inte ens kan motivera sig genom att vara självrannsakande på det viset – då kanske det är bäst att helt enkelt sparka på sig själv och bara gör det. Soffan och favoritserien finns där helt klart när du kommer hem från turen.

- Läs mer: "10 motiverande skäl att börja träna idag"

Tänk på att vi tränar för att leva inte tvärtom. Så gör det du kan, att tvinga sig ut även om det är kallt och ruggigt kan vara bra. Men att tvinga sig ut när kroppen säger till att den behöver vila är en annan sak. Tänk på att ibland behöver kroppen också vila och återhämta sig. Så ta hand om din kropp varsamt, se till att den får rörelse, höja pulsen och stärk musklerna. Men framförallt njut av att du lever, andas djupt, lek med dina barn och djur och fascineras över allt det vackra i naturen – detta är minst lika viktigt!

MåBra
Amanda Majava

Dela artikel:

Amanda Majava

Kontakt

  • Organisationsnr: 559404-7580

  • Runslingan 20 D • 224 77 Lund

  • Mejla oss gärna: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

  • Vi svarar inom 48 h

Mer hos Må Bra Naturligt

Missa ingenting & få 10% rabatt!

Få 10% rabatt på ditt nästa köp när du börjar prenumerera på våra nyhetsbrev! Håll koll på alla våra erbjudanden och ta del av särskilda erbjudande bara för de som får vårt nyhetsbrev.


Fri frakt över 500

Snabba leveranser

Trygg betalning

Kunnig personal

  • Köpvillkor
  • Bra Länkar
  • Fyndhörna
  • Logga in / Skapa konto
  • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Webbsida av Joomlaproffs.se