Kosttillskotten man behöver ta när man tränar

12 feb 2019
Kosttillskotten man behöver ta när man tränar

Du har hittat den träningsform som passar dig, du har kommit in i en bra rutin och du märker redan hur mycket mer energi du har. Men du känner att det finns ändå mer att hämta av tiden och energin du spenderar på träningen, och kanske det är så att svaret ligger i vilka vanor du har i övriga sidor av livet.

Det kan skilja vad man behöver för kosttillskott beroende på vad man tränar och vad målet med sin träning är, men här kommer en liten sammanfattning över vad du kan tänka på för att ge din kropp bästa förutsättningar att få ut mesta möjliga av träningen, med fokus på vilka kosttillskott som kan intas för varje av dessa tre områden.

 1. Kost och näringsintag
 2. Återhämtning/Muskeluppbyggnad.
 3. Mental prestation 

Kost och näringsintag

Det absolut viktigaste för att få bra resultat av sin träning är faktiskt inte kosttillskott. Det man ska börja med är att se till att man har en ”varierad kost”. Påståendet varierad kost är något uttjatat, men det fungerar. Man kan säga att det är en regelbunden mathållning som är varierad. Varför är det så viktigt att den regelbunden?

Regelbunden mat - inget onödigt tjat

För att hålla våra kroppar starka och utan onödiga sockerfall så är det viktigt att äta rätt mat regelbundet och då hålls din förbränning igång. Då behöver kroppen inte lagra onödiga fettdepåer. Tack vare detta kommer din energinivå vara jämn och du kommer kunna prestera bättre på träningen.

Drick, drick, drick - vatten

Nästa steg är att dricka ordentligt med vatten. Speciellt om vi svettas mycket behöver vi mer vatten för att hålla oss pigga. Om du tränar högintensivt och svettas mycket kan du behöva ett kosttillskott som hjälper dig att få salter och mineraler, som mineraldroppar.

water bz

Bra-Att-Ta-Tillskott

Bra att tänka på att vi har svårt att få i oss fettsyror som Omega-3 genom kosten och enkelt sätt att fylla det behovet är genom högkvalitativa tillskott. Omega-3 är viktigt bland annat för att bibehålla normal hjärt- och hjärnfunktion och stödja återhämtning av muskler.

Att ta ett tillskott om innehåller alla nödvändiga mineraler och vitaminer underlättar när man inte är helt säker på vad du behöver men känner du mår bra att tillsätta extra näring. 

Återhämtning/Muskeluppbyggnad

De vanligaste kosttillskotten för återhämtning och muskeluppbyggande är proteinpulver, BCAA och glutamin.

Det här om proteinpulver

Men vilket proteinpulver ska man välja? Och varför behöver vi extra protein?

Om vårt mål är att bygga muskler eller få en snabb återhämtning ifall vi kanske har ett väldigt aktivt jobb så är proteintillskott väldigt bra. Varför?

Proteinet i kroppen är byggstenar för bl.a. musklerna. När vi tränar bryter vi ner musklerna och genom att tillföra protein så får vi en snabbare återhämtning – alltså får musklerna extra hjälp att byggas upp igen.

Det finns olika typer av protein. Som t ex vassleprotein som ger en snabb återhämtning – den passar perfekt efter ett träningspass.

Eller det enklaste alternativet - proteinbars.

Det finns även veganska alternativ som Warriorblend från Sunwarrior.
Warriorblend innehåller en komplett aminosyreprofil, däribland alla BCAA.

BCAA och Glutamin - varför?

BCAA står för Branched-Chain Amino Acids, består av de tre grenade aminosyrorna leucin, isoleucin och valin och är de aminosyror som visat sig ha störst inverkan på muskeltillväxten. Ett protein med alla essentiella aminosyror kommer även innehålla dessa aminosyror, men tränar man hårt kan man ta extra av dessa.

Glutamin är den aminosyra som är mest förekommande i muskelvävnaden och har även en roll i energiomsättningen. Forskning visar att den verkar stödja muskelåterhämtning och bidrar till minskad trötthet och träningsvärk.

Mental prestation

Men det mentala då? Många dricker kaffe varje dag för att kunna känna sig pigga. Men är kaffe det enda alternativet? Visste du att ett glas varmt vatten med en halv pressad citron också kan verka uppgigande. Om du sover 8-10 timmar, tränar och äter regelbundet så ska du kunna känna dig piggare på dagarna utan kaffe! Det finns många olika kosttillskott som är bättre än kaffe både för tänder och hälsa, som Rosenrot. Rosenrot är perfekt om man känner sig mentalt trött och stressad.

Lycka till mer träningen och hoppas den ger goda resultat!

/Amanda Majava

Dela artikel:

Amanda Majava

Kontakt

 • Organisationsnr: 559404-7580

 • Runslingan 20 D • 224 77 Lund

 • Mejla oss gärna: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 • Vi svarar inom 48 h

Mer hos Må Bra Naturligt

Missa ingenting & få 10% rabatt!

Få 10% rabatt på ditt nästa köp när du börjar prenumerera på våra nyhetsbrev! Håll koll på alla våra erbjudanden och ta del av särskilda erbjudande bara för de som får vårt nyhetsbrev.


Fri frakt över 500

Snabba leveranser

Trygg betalning

Kunnig personal

 • Köpvillkor
 • Bra Länkar
 • Fyndhörna
 • Logga in / Skapa konto
 • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Webbsida av Joomlaproffs.se