2013/03/19

10 tips för en lyckad tarmrening

Skrivet av
Betygsätt den här artikeln
(1 Rösta)

Kanske är du mitt uppe i en tarmreningskur, på väg att börja, eller har du kanske aldrig tänkt tanken. Själv ska jag börja min tarmrening om en månad ungefär, det passar bäst med mina omständigheter och nu när vintern helt plöstsligt kom tillbaka kände jag mig minst sagt omotiverad. Men snart så! Vad säger ni? Kanske kan vi stötta varandra?

Det är viktigt med förberedelser så jag kommer ta god tid på mig att förbereda huruvida min tarmrening ska gå till. Det finns som sagt olika former av detox, allt från fastande till bara ett piller man stoppar i sig. Som med det mesta i livet kör jag på ett mellanting. Som det ser ut nu ska jag nog pröva på någon av Robert Grays tarmreningskurer, eftersom jag inte testat dem innan och de verkar så otroligt bra. (Innan har jag använt mig av Holistics och det har alltid varit lyckat tycker jag.) Tillsammans med den kuren ska jag även i ca 15 dagar fokusera extra mycket på maten. De 5 första dagarna ska jag bara äta frukt, sallad och varm hälsosam soppa för att sen gå över till 5 dagar med juice och smoothies (kanske någon dag med bara juice) och avslutningsvid blir det 5 dagar med råkost. Jag tänkte även stötta kroppen extra med lavemang, extra sömn och renande teer. 

juice

Det här kan låta extremt för en del. Men kom ihåg att det viktigaste är att man avlastar sin kropp lite då och då. Så som jag gör kanske inte passar vissa medan andra kanske gör en mer hard-core variant. Vi är alla så olika. 

Men det finns riktlinjer som passar in på oss alla. Jag ska här delge 10 tips för att lyckas med sin tarmrening:

 1. Planera, planera, planera din rening. Om du har ett bra schema för varje dag, vad du ska äta och se till att ha råvarorna hemma så kommer du lättare lyckas. Annars står man där trött och grinig en kväll och all fantasi på nyttig mat är som bortblåst och så ser man en meny från kvarterets pizzeria hängandes på kylskåpet och all logik försvinner "bara för ikväll, jag börjar om imorgon". Ja ni känner igen situationen.
 2. Engagera familjen. Beroende på hur strikt tarmrening du gör kan det vara bra att dela på matlagningsbördan. Motivera barnen och din partner, låt dem få vara med i varenda detalj, så de kännes sig delaktiga i ditt (ert) lilla äventyr. 
 3. Rensa skafferiet och kylskåpet. Det blir inte lättare för dig om du har lockande mat som står och väntar. Släng all skräpmat och fyll upp med inspirerande, näringstätan färska råvaror som du vill använda dig av både under reningen men även i fortsättningen.
 4. Välj miljövänligt och ekologiskt. Välj närproducerat och efter säsong. Känner du att det svider i plånboken prioritera i så fall att välja bort de "dirty dozen" (mer information om det vid ett senare inlägg).
 5. Ät råkost och lätt tillagad mat. Ät färska grönsaker, frukter och bär. Vid ångkokning bevaras 70% mer av näringsämnena och avlastar matsmältningen än vid vanlig tillagning. Många grönsaker går utmärkt att äta råa, gör du det så får du i dig mer vitaminer och mineraler än när du tillagar dem.
 6. Sluta med skräpmat för alltid! Mat som bara innehåller massa tillsatser, transfetter, socker och liknande är ingenting för oss medvetna. 
 7. Drick Vatten! Drick te! Pressa din egen juice.
 8. Ät när du är hungrig. Ät flera mellanmål om så behövs, detox går inte ut på att svälta sig. Ta med egen lunch till jobbet och planera in även nyttiga mellanmål.
 9. Tugga maten, smaka på maten, njut av maten. Koppla av, middagsbordet ska vara en stressfri oas. 
 10. Sov mer. Om du vill gå ner i vikt är den här punkten otroligt viktig. Men egentligen för oss alla, vi måste ta vara på den dyrbara tid som är avsatt för sömn.

Vad tycker ni har varit viktigt under er tarmrening? Hur har ni förberett er? Dela med er av era erfarenheter och kunskaper. 

 

All kärlek
Amanda

Senast ändrad 2019/03/26
Amanda Majava

Inspireras av hur otroligt roligt och enkelt det är att leva hälsosamt och sunt. Var med och diskutera och delge era åsikter.

Trevlig läsning och god hälsa till er alla!

Instagram

mabranaturligt
mabranaturligt
mabranaturligt
mabranaturligt
mabranaturligt
mabranaturligt

Kontakt

 • Organisationsnr: 556743-0698
 • Odens Tvärgränd 12 • 231 42 Trelleborg
 • Telefon: 0707-540 786
 • Mejla oss gärna: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
 • Vi svarar inom 48 h

Få 15% på din första beställning!

Ta emot vårt nyhetsmejl "MåBra Nytt" och få alltid reda på våra erbjudanden och kampanjer!


Fri frakt över 300

Snabba leveranser

Trygg betalning

Kunnig personal

Logga in