2016/05/23

5 sätt att göra din detox rätt

Skrivet av

Att göra en detox eller avgiftning av vår stackars överbelastade kropp är viktigt, som vi fick reda på i förra artikeln. Men hur kan man göra en skonsam tillfällig detox på egen hand?

1. Det finns ingen genväg - kosten är grunden

Som vanligt är det maten det handlar om. Se till att du får i dig tillräckligt av proteiner, fettsyror och alla essentiella vitaminer, mineraler och spårämnen (särskilt viktiga för utrensning är zink, selen, molybden, mangan och B-vitaminer).
Var också noggrann med att maten är fräsch, inte innehåller mögelsporer eller är för gammal. Försök se till, om möjligt , att den är ekologiskt odlad. Ät rikligt med grönsaker, örter, kålväxter och bär, och lite frukt.

LÄS MER: Färgerna i grönsakerna som gör oss friska

Undvik all mat du inte tål och som kroppen inte mår bra av. Prova även att under den här tiden att leva helt utan sädesslag som innehåller gluten, komjölksprodukter och raffinerat socker. Många mår även bra att tillfälligtvis minska kolhydrater från potatis och andra rotfrukter.

Se även till att du undviker allt av halv- och helfabrikat, i alla fall så mycket du bara kan. Försök att experimentera med att laga allt från grunden. Till exempel kan du prova att göra hemmagjord ketchup, majonäs, pasta, bröd.. Ja allt möjligt kan du prova! Det kommer vara en riktigt ögonöppnande upplevelse att göra så mycket från grunden och helt SJÄLV!

Försök även att dra ner på kaffe, alkohol och sluta upp med tobak. Kom även ihåg att dricka dina 2 liter vatten!

Var konsekvent med maten. För mycket "unna" eller "fuskande" gör att hela effekten av en detox försvinner.

fruitbreakfast bowl

2. Ta tillskott som kan hjälpa till

Greens: som vetegräs, korngräs, chlorella, spirulina m.fl. är alla utrensande, basande och näringstäta.

Örter: åkerfräken, gurkmeja, brännässla, pau d'arco, fänkål, malört, anis, nejlika, papaya, vitlök m.fl.

Vitaminer: extra tillskott av c-vitamin och b-vitamin

Övriga tillskott: MSM, Psylliumfröskal, linfröolja, enzymer och antioxidanter, probiotika.

Vid Candida och mikrooragnismer är förutom de ovannämnda även grapefruktkärneextrakt, kaprylsyra, kolloidalt silver,

3. Stressa ner och sov gott

Under den här tiden försök eliminera åtagande som kräver mycket engagemang från din sida. Ta tillfället i akt att ta det lite lugnare i livet. Slappna av. Kanske ta en middagslur om du känner för det.

Se även till att du får tillräckligt med sömn och att den är regelbunden.

3. En god cirkulation och lymfa

Är viktigt för att kroppen ska kunna få ut gifter ur kroppen. Du stimulerar cirkulationen med raska promenader, daglig motion, massage och torrborstning.

Passa även på att lära dig att andas rätt.

LÄS MER: Näringsterapeuten om Lymfan - En del av kroppens reningssystem

4. Kemikaliebanta

Använda den här tiden för att minimera antalet gifter du sätter på dig i form av smink, hud- och hårprodukter. Försök använda så lite du kan och hitta bättre alternativ.

När detoxen blir för jobbig

Om du får utrensningssymptom som blir för jobbiga så bör du dra ner dosen på det tillskott du använder dig av (fortsätt fortfarande att äta ren och giftfri mat) och tillför extra C-vitamin som kan minska symtomen och hjälpa dig att må bättre under din detox.

Ett annat sätt att bli av med utrensningssymtom som kanske uppstår är att få i sig tillräckligt med fibrer i form av psylliumfröskal, chiafrön etc., som hjälper tarmen att hålla igång så att du verkligen blir av med matresterna som ska ut.

Inte bara bra för tarmen... (eller: inte bara för att gå ner i vikt!)

Genom att göra en sådan här detoxkur på 2-3 veckor kommer du att få förnyad energi, mer ork och lust och bättre humör. Men du kommer nog också märka en del andra hälsoförbättringar.
Skälet till det är att flera olika organ har fått avlastning.

Genom att du tog hand om cirkulationen i kroppen fick ditt hjärta och blodomlopp bättre förutsättningar.

Genom att du drog ner på alkoholen, fick bättre blodsockerbalans (genom att dra ner på kolhydrater) och genom att du tog tillskott av antioxidanter och örter och åt näringsrikt fick levern en avlastning som den är mycket tacksam för.

När du andas rätt och vistas mycket i naturen ger du lungorna en välförtjänad paus.

Lymfsystemet är ofta förbisett men den får sig en rejäl rening av att vi rör på oss, får massage och torrborstar oss. Lymfans hälsa beror även till stor del av hur tarmen mår. Läcker tarmen ut gifter tas det upp av lymfan och skadar lymfknutornas immunförsvar. Så genom att tarmen renas så mår även lymfan bättre.

Eftersom du varit noggrann med att dricka ordentligt och du även har druckit teer av olika örter har du även underlättat reningen för njurarna. Njurarna skadas också av ett för högt blodsocker. Men i och med att du undvikit och dragit ner på många söta produkter och kolhydrater normaliseras blodsockret och njurarna kan läka bättre ifall de blivit skadade av det. Likaså är njurarna känsliga för stress. Nu när du under de här veckorna verkligen ansträngt dig för att ta det lugnt har även njurarna fått återhämta sig.

Som du redan gissat är även den här kuren en perfekt nystart för din stackars tarm som får slita så. Den kommer att må mycket bättre på alla vis.

meditation bz

Detox som livsstill

Många säger sig ha en detox som livsstil, att allt de äter och gör är utrensande och inte belastar kroppen. Då det är väldigt svårt för de flesta att uppnå är det ändå givetvis det bästa för oss alla. Inte då menat att kroppen ska hålla på och avgifta sig hela tiden, för det kan tära på en hälsosam kropp. Utan just att man inte tillför skadliga ämnen som kroppen behöver göra sig av med.

Detox livstillen är helt klart ett optimalt sätt att leva.

Men som beskrivits i tidigare artikel så är det svårt att helt undvika alla gifter som vi utsätts för i vårt samhälle.

Så att ändå göra en mer fokuserad utrensning någon gång ibland är bara positivt för kroppen. Det är en tid när du är mer noggrann med vad du äter och försöker bli av med olika laster (och ursäkter som "mörk choklad är hälsosamt jag kan äta det VARJE kväll") du lagt dig till med.

LÄS MER: Detox som Anti-Aging

Kom ihåg: En detoxkur är bara ett tillfälligt komplement till en annars hälsosam, sund kost och livsstil.

Men nu över till dig. Hur har du mått under och efter du gjort en detox? Hur brukar du gå till väga, gör du en rejäl juicefasta eller brukar du göra en lättsammare detox som beskrivits ovan?

Önskar dig en fortsatt fin försommar

Med kärlek

Amanda M

Ps.
Kom ihåg att inte detoxa om du är gravid, då gifterna kan överföras till barnet från mamman.

Senast ändrad 2020/12/16
Amanda Majava

Amanda har bloggat och skrivit i över 10 år om hälsa. Förutom på måbranaturligt, har hon även skrivit för funktionsmedicinka tidskriften och skrev artikeln på Kurera.se som fick allra flest besökare i deras historia.

Hennes egna resa från att ha varit helt sängliggande i tonåren till att få den rätta hjälpen med att få tillbaka sin hälsa och kunna optimera den till att bli bättre än hon någonsin kunnat ana har motiverat henne att hjälpa andra att också må bra och nå sin fulla potential.
Innan hon på la all sin fokus på att arbeta som hälsoskribent för MåBra Naturligt jobbade hon som säljare för en av Sveriges största kosttillskottsproducenter och har gått många kurser inom hälsa och slukar hälsoböcker efter hälsoböcker och lägger ner mycket tid på research för att hitta den senaste och bästa forskningen kring hälsa.

Amanda tror helt och fullt på att "Det finns hopp!" Men att din hälsa är i dina händer!

Lämna en kommentar

Kontrollera att du skriver in (*) obligatorisk information där detta anges. HTML-kod är inte tillåtet.

Instagram

Kontakt

 • Organisationsnr: 556743-0698
 • Odens Tvärgränd 12 • 231 42 Trelleborg
 • Telefon: 0707-540 786
 • Mejla oss gärna: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
 • Vi svarar inom 48 h

Missa ingenting!

Få "Detoxprogram 3 dagar" e-bok GRATIS när du prenumererar! Håll koll på alla våra erbjudanden och ta del av särskilda erbjudande bara för de som får vårt nyhetsbrev.

Aktivera javascript för att skicka detta formulär


Fri frakt över 300

Snabba leveranser

Trygg betalning

Kunnig personal

 • Frågor och Svar
 • Köpvillkor
 • Bra Länkar
 • Fyndhörna
 • Logga in / Skapa konto
 • Kontakta Oss
 • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Logga in
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Prenumerera-nu-e-bok.jpg

Få "Detoxprogram 3 dagar" e-bok GRATIS när du prenumererar! Håll koll på alla våra erbjudanden och ta del av särskilda erbjudande bara för de som får vårt nyhetsbrev.

Aktivera javascript för att skicka detta formulär