• Bloggen
  • Den verkliga faran med socker
2018/12/04

Den verkliga faran med socker

Skrivet av
Betygsätt den här artikeln
(1 Rösta)

17 kg godis (nästan allt godis numera innehåller enbart stärkelsesirap) per person och år äter svenskarna (vi har världsrekord i godisätande – inget att vara stolt över! Dessutom äter vi dubbelt så mycket godis som resten av EU befolkningen gör!), 88 liter läsk dricker vi per person per år. Allt som allt får vi i oss 40 kg rent socker per person per år men ska man räkna in stärkelsesirapen och andra sötningsmedel hamnar vi minst det dubbla. Vet ni hur mycket bär vi äter per person och år? 2 kg!

Att socker är farligt, att vi måste minska på sockret - har vi hört oerhört många gånger. Men varför? Vad är det med sockret som gör det så farligt? Exakt vad för socker är farligt? Har inte socker funnits i flera hundratals år och borde därför vara säkert? Vi ska nu i några deler gräva lite djupare på det här med socker (så där passande nära inpå "socker högtiderna"). Vi lovar även försöka dela med oss av bättre "socker-fria" recept för att ändå tillgodose den där lilla sötsuget som de flesta av oss har. 

I den här första artikeln ska vi se över skillnaden mellan fruktos och glukos och vilken som är den farliga - egentligen. Och vilket socker som faktiskt är den mest skadliga.

Fruktos

Fruktosen lurar vår metabolism, stör den normala aptitkontrollen man blir inte mätt och vill bara ha mer och mer!

Problemet med fruktos är att förvandlingen av fruktos helt sker med hjälp av levern och den omvandlar den direkt till fettsyror som sedan blir kroppsfett.

Fruktos omvandlas direkt till farliga fetter!

Det är fruktos som bär skulden till mycket av den övervikt och fetma som finns idag.

Fruktos höjer halten av urinsyra och ger en kronisk, låggradig inflammation som ökar risken för hjärt-kärlsjukdom, hjärtattack, cancer, artrit och förtidigt åldrande.

Hög konsumtion av fruktos leder även till viktökning, putmage, ökad LDL, minskad HDL (skyddande kolesterolet), höjda blodfetter, höjt blodsocker och högt blodtryck.

Visste du att vi äter 400-800% mer fruktos nu än vi gjorde för 100 år sedan?

Fruktos bör inte ätas mer än 25 g per dag enligt livsmedelsverkets rekommendationer. Men enbart läskkonsumtionen i Sverige idag utgör 24 g.

Frukt

Man kan inte skriva en artikel om fruktos utan att skriva om frukt för helt naturligt tänker man på frukt när man hör ordet fruktos. Nu ska vi se lite mer på detta:

Ja, frukt innehåller fruktos! Nej, frukt är inte skadligt för hälsan – i lagom mängder. Dessa lagom mängder är också olika från individ till individ kan vara bra att komma ihåg!

Men kroppen kan inte känna skillnad på fruktosen från en Coca-Cola eller fruktosen från ett Äpple.

Så själva fruktosen är lika skadlig och kroppen hanterar fruktosen likadant vart ifrån den än kommer.

Skillnaden är att när fruktos konsumeras som en hel frukt – alltså med vatten, fibrer, antioxidanter och näringsämnen kan kroppen bättre tolerera fruktosen bättre. Fibrerna hjälper sockret att tas upp saktare av kroppen. Så ju mer fibrer i en frukt och mindre fruktos desto mer kan man äta av den utan att det blir allt för jobbigt för kroppen och desto mindre fibrer och för mycket fruktos desto tuffare för kroppen. 

Problemet blir när vi äter för mycket frukt, för mycket söt frukt och att tyvärr är många frukter mycket sötare idag på grund av den kultivering som gjorts av dem och att de nuförtiden innehåller mer fruktos - vilket skapar stor belastning för vår lever.

Som du fick reda på inledningen äter vi 2 kg bär per person och år. Vilket är rätt tragiskt då bär innehåller minst fruktos och mest fiber i förhållande. Så ät gärna bär!

49 berry blogg

Mängden fruktos och fibrer i olika frukter per 100g:

Hallon: 3,8 g Fruktos, 7 g Fibrer
Björnbär: 4 g Fruktos, 5 g Fibrer
Blåbär: 5,5 g Fruktos, 5,5 g Fibrer
Apelsin: 2 g Fruktos, 2,5 g Fibrer 
Jordgubb: 5 g Fruktos, 2, g Fibrer
Mango: 3 g Frukos, 1,5 g Fibrer
Äpple: 7 g Fruktos, 2,5 g Fibrer 
Körsbär: 4,8 g Fruktos, 7,8 g Fibrer
Banan: 6,2 Fruktos, 2,5 g Fibrer
Vindruvor: 9 g Fruktos, 1 g Fibrer.

Den här listan är inte till för att skrämma dig eller få oss att tänka att frukt är skadligt på något sätt. Utan vill motivera dig till att äta mer av de frukter som har lägre andel fruktos och högre del fibrer i förhållande till varandra och var mer sparsam med de frukter som har hög andel fruktos och låg andel fibrer (som vindruvor t.ex.) spara dessa till tillfällen när du verkligen vill unna dig något eller till festligheter. För det är som sagt lätt hänt att vi kommer upp i för höga fruktoshalter och på så sätt belastar vår stackars lever för mycket. Men det är först och främst INTE frukten utan ALLT det andra tillsatta sockret (detta ska vi se närmre på i nästa artikel). 

Dock finns det något som har med frukt och göra och inte är nyttigt. Nämligen:

Fruktjuice

Fruktjuice är fruktsocker utan några fibrer och väldigt få andra nyttigheter. Och det är lika mycket socker i en äppeljuice som i en coca-cola!

Glukos

Vid mindre mängder bryter levern enbart ner 20% av glukosen (i jämförelse med att stackars levern måste bryta ner 100% av fruktosen), resten används av kroppen direkt efter konsumtion och nedbrytning i tunntarmen till bränsle för cellerna. Eftersom det fungerar på det här viset kan belastningen av glukos utjämnas till varenda cell i kroppen. Till skillnad från fruktos som enbart har levern som sitt mål och låter levern ensam kämpa – stor belastning för vår stackars lever. De 20% som levern behöver ta hand om av glukosen omvandlas till glykogen som lagras och enbart en liten andel blir till kroppsfett (till skillnad fruktosen där 100% blir kroppsfett!)

Så för att förstå detta lite bättre tänker vi oss en person som väger 80 kg och äter vanligt vitt socker (sackaros som innehåller 50% glukos och 50% fruktos). Glukosen kommer att tas hand om av så många celler som det behövs för den kvantiteten socker vi åt. Medan allt fruktos går raka vägen till vår lever som väger ca 2 kg och denna måste ta hand om fruktosen ensam!

Glukos är det som höjer blodsockret.

Allt för stort intag av glukos kan även den orsaka fettlever. – Allt med måtta!

Glukos återfinns i stärkelserika grönsaker och rotfrukter som sötpotatis. Man kan även köpa dextros för att baka med om man vill ha sötning som inte innehåller någon fruktos. Det som är viktigt att tänka på om man vill använda dextros som sötningsmedel är att det inte känns lika sött som när man är beroende av fruktos – vilket många tyvärr är.

Sackaros

Även kallad för sukros, bords socker, betsocker, rörsocker eller vanligt vitt socker.

Nu när vi sett både av de dåliga verkningarna både av fruktos och glukos är det alltså intressant att se hur de fungerar tillsammans som de gör i sackaros vanligt vitt rör- eller betsocker som består av 50% fruktos och 50% glukos.

Sackaros är förutom helt tomma kalorier utan några som helst nödvändiga näringsämnen ochså är sackaros mycket farligt då  den både stimulerar insulin och insulinresistens samtidigt!

Glukosen har en direkt inverkan på stimuleringen av insulin.
Fruktos har en direkt verkan på att skapa fettlever och fettlever skapar insulinresistens.

Sacakros har alltså både kortsiktiga OCH långsiktiga faror. 

49 sackaros blogg

Stärkelsesirap

Mycket av det vanliga sockret har i processad ”mat” som godis, läsk, bakverk, såser, dressingar, färdigmat m.m. har bytts ut mot stärkelsesirap. Denna stärkelsesirap kommer under många namn: maltodextrin, modifierad stärkelse, maltitol och stärkelsesirap förstås.
Stärkelsesirap kan ge oss samma leverproblem som en alkoholist får även om man ALDRIG dricker alkohol. Leverns självläkande reperationsprocess fördärvas därför att levercellerna sprängs när vi äter modifierad stärkelse.
Ett skäl till detta är att stärkelsesirapen innehåller hela 55% fruktos och 45% glukos.

Slutsatsen av det hela

Det rekommenderade intaget av socker är 6 tsk för kvinnor. Försök hålla dig till detta - ja det är inte lätt. Men det är viktigt för din hälsa.

Att hålla insulinet på en jämn nivå är själva nyckeln för att ha en balanserad vikt och hormonhälsa.

Ät hellre sådant som innehåller mindre fruktos (men samtidigt bör vi ju inte överdriva konsumtionen av glukos) för vi kan se att typ-2 diabetes och fetma har direkt relevans till det ökade intaget av fruktos. 

Ta hand om din lever minska på fruktosen! 

Läs gärna del 2 i denna serien: Naturliga sötningsmedlen - varken söt eller naturlig

Med kärlek
Amanda M

För den vetgirige:
Finn din Energikod – Sanna Ehdin
Den självläkande människan – Sanna Ehdin
Bra överblick om fruktos 
Fruktos och dess påverkan på kroppen 
Sarah Wilson om Frukt och Fruktjuice 
Olika frukters mängd av fruktos 
Fruktos och Fettlever artikel hos Kostdoktorn 
Fruktos och vår Levern 
Hälsoproblem av fruktoskonsumtion en överblick över senaste data 

Senast ändrad 2018/12/12
Amanda Majava

Inspireras av hur otroligt roligt och enkelt det är att leva hälsosamt och sunt. Var med och diskutera och delge era åsikter.

Trevlig läsning och god hälsa till er alla!

Just Nu Erbjudande

AllZym DPP IV

AllZym DPP IV

-15% denna vecka 90 kapslar
279,00 kr

Read more

Anti-V

Anti-V

-15% Rabatt denna vecka 30 kapslar
236,00 kr

Read more

Bipollen - Raw & Eko

Bipollen - Raw & Eko

- 30% rabatt (150 gram)
104,00 kr

Read more

Björkaska

Björkaska

-15% Rabatt denna vecka 150 gram
151,00 kr

Read more

Camu Camu Pulver - Raw & Eko

Camu Camu Pulver - Raw & Eko

- 30% rabatt (125 gram)
130,00 kr

Read more

Chlorellatabletter, Raw & Eko

Chlorellatabletter, Raw & Eko

- 30% rabatt (125 gram)
84,00 kr

Read more

Chlorellatabletter, Raw & Eko

Chlorellatabletter, Raw & Eko

-30% rabatt (500 g)
315,00 kr

Read more

Colostrum

Colostrum

-15% denna vecka 120 kapslar
254,00 kr

Read more

Colostrum pulver

Colostrum pulver

-15% denna vecka 70 gram
229,00 kr

Read more

Ginjer - Tuggummi Ingefära

Ginjer - Tuggummi Ingefära

-10% Rabatt denna vecka 30 gram
28,00 kr

Read more

Logga in