2019/04/11

  Östrogen och progesteron Del 2

  Skrivet av
  Betygsätt den här artikeln
  (1 Rösta)

  Vad är progesteron?

  Det är ett gulkroppshormon som bildas i äggstockarna efter ägglossning. En del progesteron bildas även i binjurarna, hjärnan och nervsystemet. Även gravida kvinnor har progesteron som bildas i moderkakan. Man har alltid mest progesteron i kroppen i luteala fasen, den som kommer efter ägglossningen. Det är därför man skall ta salivprov för hormoner i den delen av cykeln, dag 19-21. Både östrogen och progesteron är beroende av varandra för att allt skall fungera optimalt. Den första delen på menscykeln (follikulära fasen) ökar östrogen för att efter ägglossningen (luteala fasen) avta, då progesteron i stället ökar.

  Kan jag använda progesteron om jag tar P-piller?

  Nej, man ska inte ta det samtidigt med p-piller, stavar, kombinationspreparat, spiraler eller annat. Inte heller skall du ta det om du går igenom en IVF-behandling. Men du kan använda det efter en ägginsättning för att bidra till normal utveckling av fostret.

  Vad betyder att det är bioidentiskt progesteron?

  Det betyder att den på molekylär nivå ser exakt likadan ut som det progesteron kroppen själv tillverkar. Kroppen känner igen ämnena, den är alltså inte kemisk, som tex gulkroppshormon som finns i tabletter och plåster. Vår storsäljare i butiken, ProgesterAll innehåller enbart bioidentiskt progesteron.

  Vad händer om jag blir gravid?

  Många som har haft svårt att bli gravida och haft många missfall märker att de kan behålla ett foster lättare med tillskott av progesteron. Om du producerar för lite progesteron kommer kroppen stöta bort fostret och det blir tidigt missfall. Har du tagit progesteron för att kunna behålla ett foster, då fortsätter du att ta progesteron till vecka 12.

  Progesteronet har många fördelar i kroppen:

  • Bidrar till normal utveckling av fostret, skyddar mot missfall
  • Motverkar PMS (eftersom östrogen ofta är för högt)
  • Lugn och bättre sömn
  • Hjälper binjurar att producera sina hormoner
  • Hjälper kroppen bilda GABA samt öka serotonin
  • Den kan reglera nivån av androgener och då motverka akne och kroppsbehåring (som kan ha att göra med för höga testosteronvärden)
  • Hos män kan den skydda mot håravfall och skydda prostatan.

  Hysterektomi, ett av de vanligaste ingreppen (och tyvärr ett onödigt sådant) är bortopererande av äggstockar eller livmodern till följd av kraftiga blödningar orsakade av endometrios, cystor eller cancer m.m. En grundorsak till det är överskottsöstrogen och för lågt progesteron. Efter operation får ofta kvinnorna för lågt östrogen och då tillför man syntetiskt östrogen med nya problem till följd av detta. Många menar att detta hade kunnat undvikas helt om man hade tagit naturligt progesteron.

  Hur fungerar progesteronkräm om jag är i menopaus eller klimakteriet?

  Klimakteriet är en tid på ca 10 år då kvinnans äggstockar har minskade mängder av både progesteron och östrogen. Under klimakteriet lider många kvinnor av värmevallningar, torra slemhinnor, svettningar på natten, emotionell obalans, hjärtklappning, underfunktion av sköldkörtel (trots att den kan visa normalvärden vid tester), benskörhet, huden kan förlora tonus, minskad sexlust, stela leder, inkontinens, ömma bröst och minnesförlust m.m.
  Det är därför viktigt att tillföra bioidentiskt progesteron för att hålla hormonnivåerna i balans även under denna tid.

  Varför får jag värmevallningar?

  En del får vallningar trots att de inte är i klimakteriet. En del får det i förklimakteriet och andra får jättebesvär i klimakteriet. Det är inte helt klart varför man får det, men det finns vissa teorier om det. Det finns ett center i hjärnan, hypotalamus, som övervakar östrogen och progesteronnivåerna. När nivåerna av dessa sjunker skickar centrat i hjärnan signaler om att producera mer. Vid menopausen är progesteron hos de flesta lågt och östrogennivåerna börjar sjunka. För att då få ägglossning behöver hypofysen skicka starkare signaler för att öka östrogennivåerna. Men äggstockarna klarar inte av att släppa iväg ägg, för det finns kanske inga ägg kvar. Det blir en överaktivitet och närliggande områden i hjärnan, som kontrollerar kroppstemperatur, reagerar och gör att kroppstemperaturen höjs.

  Hur tar du krämen om du är i övergångsåldern och inte har regelbunden mens?

  Inom skolmedicin anser man att alla kvinnor i övergångsåldern har östrogenbrist, men det ofta utan att testa hormonnivåerna. Om du vill mäta dina hormonnivåer är det bästa att skicka in ett salivprov till Labrix hormontest. Denna period kännetecknas ofta av oregelbunden mens och ibland väldigt kraftiga blödningar. Förvänta dig inte att det skall vara hormonell balans vare sig du använder ProgesterAll-krämen eller inte.

  Använd krämen som om din cykel vore regelbunden. Om din cykel tidigare var ca 28- 30 dagar, börja då på dag 12. Om den var kortare, räkna baklänges 2 veckor från det att du förväntas att få nästa mens och börja den dagen. Om du börjar för tidigt kan det hända att du får spotting eller mellanblödningar.

  Om mensen har upphört?

  Om du är i klimakteriet och inte har mens är rekommendationen att använda en daglig dos på ca 10-20 mg progesteron (det är storleken av en kikärta) i 24-26 dagar /månad gör ett uppehåll på ca 5-7 dagar och börja igen.

  Om du har PMS.

  Du kanske har en kombination av stress och hormonell obalans. Om man har stress har man ofta höga halter av kortisol. För mycket kortisol kan tävla med progesteronet om gemensamma receptorer vilket innebär att du kan behöva mer progesteron än annars. Du börjar med en liten klick (¼ tsk) dag 10-12, och de därpå följande dagarna en liten klick 2 ggr/dag. Under de 3-4 sista dagarna innan mens applicerar du 2 större klickar eller de mindre 3 ggr per dag.

  Allt eftersom PMS avtar reducerar du doserna. Under de 2 första månaderna kan du behöva så mycket som 50 mg per dag (lite mer än en halv tsk) av progesteron, för att sen minska doserna.

  Om du har frågor om detta kan du höra av dig till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

  Senast ändrad 2019/04/11
  Christina Sjöqvist

  Närings- och fyto[ört]terapeut och grundare av Må Bra Naturligt och Må Bra Invest. Har under sin långa verksamhetstid inom hälsa både kunnat hjälpa otaligt många att må bättre och samlat på sig mycket kunskap som hon bl.a. delar med sig 1 artikel per månad här i vår blogg.

  Just Nu Erbjudande

  Magnesium

  Magnesium

  10% rabatt gäller t.o.m. 30 april (100 kapslar)
  112,00 kr

  Read more

  Naturligdeo cream - grapefrukt

  Naturligdeo cream - grapefrukt

  Kampanj -10% gäller t.o.m. 30 april 2019 (60 ml)
  143,00 kr

  Read more

  Vitality Mix 2 x 125g

  Vitality Mix 2 x 125g

  Vitality Mix 2 x 125g
  549,00 kr

  Read more

  Logga in