2019/07/26

Så gör du egen tandkräm

Skrivet av

Du har säkert sett det på instagram, facebook eller hört väninnan prata om sitt egna hemgjorda tandkräm. Men varit lite tveksam på om du vågar testa att göra själv.

Faktum är att det kunde inte vara en enklare sak att göra själv. Supersmidigt och du kan enkelt använda varor du troligen redan har hemma i skafferiet. 

När du inte ska använda hemmagjord tandkräm

Allas tänder är olika. Vissa tänder kanske inte klarar av bikarbonat, medan många som använder sådant här tandkräm har aldrig fått problem med sina tänder. 

Har du känslig emalj eller har tendens till hål i tänderna eller plack är det bra om du frågar din tandläkare om råd. (Tänk på att man genom holistisk näringsmedicin också kan få bättre tandhälsa genom att åtgärda eventuella mineralobalanser och förbättra maghälsan).

Vad du än bestämmer dig för att göra så gäller det som med allting annat att vara observant på hur du reagerar och hur dina tänder mår. Är du tveksam men ändå vill prova, gör då som jag och borsta tänderna varje morgon med det egengjorda och varje kväll med ex Humble tandkräm (som innehåller fluor)

Viktigt att nämna i det hela är att vi inte kan rekommendera detta till någon som äter en vanlig skräpmat. För äter du gift behöver du bota med gift. Men äter du en ren naturlig och så gott som sockerfri mat kommer kroppen ha ett bättre pH-värde, munmiljö och starkare motståndskraft. 

Framförallt är ATT du borstar tänderna av största vikt och HUR du borstar kan också påverka din tandhälsa, tillsammans med regelbunden flossning och tungskrapning.

För ett grunläggande recept behöver du:

 • Bikarbonat - Basiskt och hjälper pH-värdet i munnet samt att det milt polerande
 • Kokosolja - Är ett bra stöd för de goda baktiererna i tarmen maghälsan och motverkar candida i munnen 
 • Vatten - för att göra konsistensen lite lösare, men ifall du häller i vatten behövs eventuellt E-vitamin ifall du vill den ska hålla lite längre än några dagar
 • Eterisk olja (jag är traditionell och kör på pepparmyntsolja, men kanel och anis är andra populära oljor att smaksätta med) - frivilligt

Beroende på hur mycket du vill göra åt gången eller hur lös/pulvrig du vill ha den så anpassar du måtten efter hur du själv vill.
Men lika delar bikarbonat och kokosolja och om du önskar en lösare variant häll i vatten, men vill du den ska hålla i några dagar utanför kylskåpet så behöver du tillsätta E-vitamin som konservering.
Om du gör en stor batch sätt in i kylskåpet det du inte kommer använda de närmaste dagarna.

Kolla på videon här för ett enkelt sätt. Vi har här lagt i små fd. marmeladburkar (räcker ca 1 vecka) som vi doppar ner tandborsten i.

För en extraboostad tandkräm behöver du:

Ovan nämna tillsammans med något av följande blir en superboostad tandkräm:

 • Björksocker/Xylitol - Xylitol ser du ofta i kommersiella tandkrämer och det är ett sötningsmedel som inte skadar tänderna alls. Det har till och med viss effekt mot karies och stärker tänderna. Men använd med måtta så du inte triggar det där sötsuget för mycket ;)
 • Mineraldroppar - Extra viktigt ifall man dricker renat vatten som är avmineraliserats eller inte får i sig tillräckligt med mineraler i maten. 
 • Probiotikakapsel - Vi behöver goda bakterier i munnen så att de kan fightas med de dåliga. Har du problem med tänderna, öppna en probiotika kapsel och blanda ut i tandkrämen.
 • Rå Kakaopulver - Sägs motverka karies och tandsten och en studie verkar tyda på att det gör det bättre än fluor med att remineralisera tänderna. 
 • Aktivt kol - Sägs ha vitgörande effekt på tanden och studier visar att det åtminstone inte är skadligt för tänderna, så man kan ju alltid testa. Jag har i omgångar gjort koltandkräm och tycker mig ana en vitare nyans - placebo?! 
 • Bentonitlera - En naturlig, skonsam, avgiftande och basisk polisher

- Läs mer: Det går inte en vecka utan att någon kommenterar mina tänder!

Ämnen du definitivt vill undvika i ditt tandkräm!

Om du bestämmer dig för att inte göra tandkräm själv se då till att du undviker tandkräm som innehåller följande:

 • Triclosan -  Är ett bekämpningsmedel och är hormonstörande. HÖR INTE HEMMA I TANDKRÄM!
 • Sodium Laureth Sulfate (SLS) - Kan göra så man får afte och svårare att läka sår i munnen
 • Konstgjorda färgämnen - Tandkrämen behöver inte vara blå för att göra rent, det är ren propaganda. Konstgjorda färgämnen har visats kunna leda till hyperaktivitet hos barn
 • Titanium Dioxid - Finns bara i tandkrämen för att göra den vit - kanske inte är skadligt så, men totalt onödig
 • Fluor - Giftigt om man sväljer, kan störa ens jodnivåer och på så sätt  ha en negativ effekt på sköldkörteln. Enligt en del alternativa tandläkare gör inte fluor så stor nytta som det påstås. Det finns hur mycket debatter som helst kring detta och du får nog gå på din egna magkänsla när det kommer till fluor tills det finns tydligare forskning på ämnet. Tills dess använd ytterst lite och inte hela tiden, och vad du än gör - svälj det inte!

Läs även: Näringsterapeutens tankar om tänder & amalgamsanering

Må Bra!
Amanda M

Läsvärt:

 

 

Senast ändrad 2021/01/07
Amanda Majava

Amanda har bloggat och skrivit i över 10 år om hälsa. Förutom på måbranaturligt, har hon även skrivit för funktionsmedicinka tidskriften och skrev artikeln på Kurera.se som fick allra flest besökare i deras historia.

Hennes egna resa från att ha varit helt sängliggande i tonåren till att få den rätta hjälpen med att få tillbaka sin hälsa och kunna optimera den till att bli bättre än hon någonsin kunnat ana har motiverat henne att hjälpa andra att också må bra och nå sin fulla potential.
Innan hon på la all sin fokus på att arbeta som hälsoskribent för MåBra Naturligt jobbade hon som säljare för en av Sveriges största kosttillskottsproducenter och har gått många kurser inom hälsa och slukar hälsoböcker efter hälsoböcker och lägger ner mycket tid på research för att hitta den senaste och bästa forskningen kring hälsa.

Amanda tror helt och fullt på att "Det finns hopp!" Men att din hälsa är i dina händer!

Media

Naturlig Tandkräm DIY

Lämna en kommentar

Kontrollera att du skriver in (*) obligatorisk information där detta anges. HTML-kod är inte tillåtet.

Instagram

Kontakt

 • Organisationsnr: 556743-0698
 • Odens Tvärgränd 12 • 231 42 Trelleborg
 • Telefon: 0707-540 786
 • Mejla oss gärna: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
 • Vi svarar inom 48 h

Missa ingenting!

Få "Detoxprogram 3 dagar" e-bok GRATIS när du prenumererar! Håll koll på alla våra erbjudanden och ta del av särskilda erbjudande bara för de som får vårt nyhetsbrev.

Aktivera javascript för att skicka detta formulär


Fri frakt över 300

Snabba leveranser

Trygg betalning

Kunnig personal

 • Frågor och Svar
 • Köpvillkor
 • Bra Länkar
 • Fyndhörna
 • Logga in / Skapa konto
 • Kontakta Oss
 • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Logga in
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Prenumerera-nu-e-bok.jpg

Få "Detoxprogram 3 dagar" e-bok GRATIS när du prenumererar! Håll koll på alla våra erbjudanden och ta del av särskilda erbjudande bara för de som får vårt nyhetsbrev.

Aktivera javascript för att skicka detta formulär