2019/11/04

Vad är liposomala produkter och varför de är så bra?

Skrivet av
Betygsätt den här artikeln
(1 Rösta)

Jag som har jobbat med kosttillskott i många år fick i läxa att sätta mig in i och förstå hur de liposomala produkterna fungerar och ska nu försöka förklara det på ett enkelt sätt, även om en del är kemi och kan vara svårt.

En enkel förklaring

De liposomala produkterna är mer effektiva och tas upp lättare och i större mängd av kroppen jämfört med ”vanliga” kosttillskott. Tillskotten transporteras i stort sett oskadda genom matsmältningsapparaten och når fram genom tarmväggen och cellväggen till de rätta ställena. Man kan säga att det maximerar biotillgänligheten.

Liposomala produkter för vem?

Det finns de som har svårt att få upp olika ämnen i kroppen. Det kan då vara värt att ta en liposomal produkt och testa under någon månad.

Så är det till exempel för de som behöver stora mängder av C-vitamin. Det kan man behöva om man går igenom operation eller har haft canceroperationer (man kan behöva det efter man fått cellgifter). Eftersom det är en antioxidant hjälper den immunförsvaret, syresätter kroppen eftersom det gynnar järnupptaget, skyddar huden, hjälper skyddar ögonen mot grå starr och minskar risken att få stroke. Den fungerar också som en naturlig antihistamin och är alltså även bra för astmatiker.

Altirent C-produkten: När man behöver höga doser av C vitamin som är svår att få i sig i tablettform är denna att likna vid att få det genom injecering; upptaget blir dubbelt så stort. Vissa studier har emellertid visat att det blir mycket mer än dubbelt, något man har sett i kliniska tester av den världskände C-vitamin experten och farmakologen Steve Hickey.

Många har också låga nivåer och har svårt för att ta upp B12. Man kan då testa att ta liposomal B12-tillskott under en, helst två, månader och se om det gör någon skillnad. Jag har märkt att många av mina kunder mår bättre av den än ett vanligt B12-tillskott i form av en sugtablett.

B12 är viktigt för både hjärna och kropp. Den kan minska vissa problem som vid mild depression, trötthet, minnesförlust, sömnbesvär, tarmbesvär av olika slag – allt från Chron’s till celiaki. Även de med lungproblem som astma och alla som har MS ligger lågt och kan ha svårt att få upp nivåerna, men det finns mycket mer som B12 behövs för i kroppen. Men jag har sett att många som man har gett Behepan ändå inte kommer upp i bra nivåer. Då kan det vara bra att testa denna liposomala produkt.

En del tester visar att en person kan ligga för högt på B12, men det är oftast för att B12 inte har gått in i cellen utan bara i blodet. Så när man på VC tar en test kan det se bra ut eller se ut som man har för mycket… symptomen finns dock kvar.

Liposomal trivia

Ordet liposom kommer från två grekiska ord – ”lipo” som betyder fett, och ”soma” som betyder kropp. En liposom är en fettbubbla (av fosfolipider) som är gjord av samma material som ett cellmembran. Den imiterar våra celler och tar sig förbi matsmältningen.

Liposomal kemi

En liposom är en sfärisk vesikel, en fettglobul som innehåller flera fosfolipidbilager. Den har en vattenhaltig lösning i kärnan som omges av ett hydrofobmembran i form av ett fettbilager. En liposom kan på så sätt laddas med både hydrofoba och hydrofila molekyler.

Som vi vet producerar magen saltsyra för att smälta maten. Men denna bärare av näringsämnen tar sig alltså förbi denna process och gör att den liposomala näringen är mer biotillgänglig. På detta sätt kan näringsämnet transporteras genom tarmväggen och vidare till cellväggen.

Var hittar man liposomala produkter?

Vi är stolta att vi har ett så stort utbud av liposomala produkter.

Från Empircal Labs (via AlphaPlus)

Från YourZookie (via Bättre Hälsa)

 

Nu över till dig: har du någon gång provat liposomala produkter? Hur tänker du när du väljer kostillskott?

Lycka till med ditt val av högkvalitativa kosttillskott

Christina Sjöqvist
Närings- och fytoterapeut på MåBra Kliniken i Trelleborg

Vill du veta mer?

Här finns också bra bilder som ni kan titta på för att förstå det bättre.

https://alpha-plus.se/fraga/vad-ar-en-liposom-produkt

https://alpha-plus.se/?s=liposomala

 En bra youtube film som förklara det:

 https://www.youtube.com/watch?v=0329WCV3Zzo

Senast ändrad 2019/12/02
Christina Sjöqvist

Närings- och fyto[ört]terapeut och grundare av Må Bra Naturligt och Må Bra Invest. Har under sin långa verksamhetstid inom hälsa både kunnat hjälpa otaligt många att må bättre och samlat på sig mycket kunskap som hon bl.a. delar med sig 1 artikel per månad här i vår blogg.

Lämna en kommentar

Kontrollera att du skriver in (*) obligatorisk information där detta anges. HTML-kod är inte tillåtet.

Instagram

mabranaturligt
mabranaturligt
mabranaturligt
mabranaturligt
mabranaturligt
mabranaturligt

Kontakt

 • Organisationsnr: 556743-0698
 • Odens Tvärgränd 12 • 231 42 Trelleborg
 • Telefon: 0707-540 786
 • Mejla oss gärna: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
 • Vi svarar inom 48 h

Missa ingenting!

Ta emot vårt nyhetsmejl "MåBra Nytt" och få del av erbjudanden som bara våra läsare får.


Fri frakt över 300

Snabba leveranser

Trygg betalning

Kunnig personal

 • Frågor och Svar
 • Köpvillkor
 • Bra Länkar
 • Fyndhörna
 • Logga in / Skapa konto
 • Kontakta Oss
 • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Logga in