Varning

JUser: :_load: Det går inte att ladda användare med ID: 44

2020/01/14

Detox som Anti-Aging

Skrivet av
Betygsätt den här artikeln
(0 röster)

Vi hör om detox ofta, att det är bra för det ena och det andra. Men visste du att även om detox har många fördelar både psykiskt och fysiskt så bidrar också regelbundna detoxar i längden till att du håller dig ung.

Det är väl inte så märkligt egentligen när man tänker på att detox innebär ”avgiftning” (eller rättare sagt det vi menar med detox är att vi hjälper kroppen att få fart på dess avgiftnings- och utrensningsorgan), och en kropp med gifter verkligen gör kroppen gammal och sliten alldeles för tidigt.

Skäl till att detox föryngrar:

Ger kroppen vila

Vi vet att stress sliter på kroppen och gör oss äldre.

Men visste du att om vi konstant och ständigt stoppar i oss för mycket mat, fel sorts mat, och det alltför ofta, bidrar det till en inre stress. Våra stackars magar får ju aldrig tid att slappna av och ta det lugnt i mellan varven.

Att hela tiden låta kroppen bära omkring på en massa onödigt är som att bära en tung ryggsäck med stora tunga böcker som du inte har någon användning för. Ryggsäcken är till för att ta dina saker du behöver ha med dig från A till B. Men eftersom det är begränsat med både plats din ryggsäck och energi i din kropp, skulle du inte belasta den med alldeles för många tunga böcker – hur mycket du än älskar att läsa. Att dessutom bära på de här böckerna när du egentligen borde sova eller göra något annat sliter på din kropp mer än det gör nytta – du blir trött och sliten.

Det är samma med mat som kanske är god och trevlig lite då och då, någon gång ibland. Men att belasta sin kropp ständigt med socker, gluten (som enligt vår erfarenhet 99% av alla våra kunder har mått enormt mycket bättre av att sluta med) och andra livsmedel som orsakar allergiska eller inflammatoriska reaktioner, till exempel mjölk. Dessutom innehåller maten idag tillsatser, bekämpningsmedel och annat totalt onödigt – ja, det är som att du in emellan alla dessa tunga böcker i ryggsäcken försöker trycka in stenar! Det sliter på din kropp.

Så att detoxa, med andra ord – för en tid undvika de livsmedel (och drycker) som sliter på din kropp SAMTIDIGT som du stödjer och underlättar för dina avgiftningsorgan (lever, njurar, hud, tarm m.m.) med örter och tillskott – kommer ge din kropp den vila och återhämtning den behöver för att hålla dig frisk, stark, vital och ja ung.

- Just nu har vi 10% på hela vår detox kategori när du använder koden DETOX10

 

Periodisk fasta:

För att ge våra kroppar regelbunden vila från maten så har en del fått upp ögonen för periodisk fasta.

Den populära 5:2-dieten när du äter vad du vill under 5 dagar och i 2 dagar äter max xxx kalorier.

En periodisk fasta som de flesta tycker är mer nåbar är den på 18:6 eller 16:8, d.v.s. att man äter under 6 respektive 8 timmar men låter kroppen vila 18 eller 16 timmar. Det här är en enkel och genomförbar fasta, det är ”bara” att utesluta en måltid om dagen – frukost eller middag.

"Men frukosten är det viktigaste målet på dagen"

Trodde du ja… Det var en bra slogan från corn-flakes företaget som till slut blev till en sanning – fast egentligen är en myt.

Därmed inte sagt att slopa frukosten är något för alla. Du får prova dig fram och se hur du mår. Men tänk på att det tar minst 4 dagar för din kropp att vänja sig utan frukost.

Om du ändå äter frukost så uppmuntrar vi dig till att äta något lätt, inte allt för hårdsmält direkt på morgonen då kroppen är i ett avgiftningsläge. Eventuellt lite frukt, smoothie, granola med yoghurt. Men för att få ut den fulla effekten av periodisk fasta är det lika bra att skippa frukosten och äta ditt första mål runt kl 12.

detoxsmoothie

För många är det så att frukosten är deras favoritmåltid (kanske för att den oftast är kolhydratladdad… ?!) och det där med att det är dagens viktigaste måltid oftast bara är en ursäkt. Om du är helt ärlig, är det kanske så för dig? Tänk då 80/20 regeln. Om du 80 % av tiden kör periodisk fasta för du vet att du mår bättre av det så kanske du 20 % av tiden kan unna dig en härlig frukost ibland.

Regelbunden detox

Vad du än beslutar dig med periodisk fasta så är faktum ändå kvar du behöver ta dig tid regelbundet till att låta din kropp vila från mat.

Du kan göra detta på olika sätt:

 •  Juicefasta

 Det är den jobbigaste av fastemetoderna. (Det finns jobbigare som till exempel vattenfasta, men det går vi inte in på här). Men även om det är jobbigt kommer du märka snabbt av skillnaden. De första tre dagarna är oftast hemska, men sedan går det bättre och resultatet låter inte vänta på sig.

 LÄS MER: Myten du gick på om detox

 •  Detoxmat

Vill man fortsätta äta (kan även kombineras med juicefasta genom att byta ut några måltider på juice och äta några) då är det mer eller mindre sallader och soppor som gäller. Soppor gjorda på benbuljong är väldigt läkande och sallader baserade på gröna grönsaker, nötter, fröer och hälsosamma oljor.

 LÄS MER: 5 sätt att göra din detox rätt

 • Detoxmat tillsammans med en detoxkur

Det här är den allra enklaste detoxsättet. Du äter som ovan nämnt men samtidigt stöttar du avgiftningsorganen med detoxtillskott. Det här gör att kroppen får inte bara vila utan också rätt stöd och du kommer snabbare märka av skillnaden.

Det håller huden ung och fräsch

Du ser ganska lätt om det är dags att göra en detox; du är svullen, plufsig och kanske torr och / eller rödaktig. Det är det där plufset och svullnaden som, om du inte gör något åt det, med tiden kommer att tära på kroppen och göra att du ser äldre ut. Det som händer i en överbelastad kropp är att det fastnar slaggprodukter i hudens bindväv som sväller upp. Men genom att detoxa rensar du ut de här slaggprodukterna och du kommer snart märka att du får en helt annan lyster i din hud efter en detox (och kanske till och med gått ner i vikt ?)

Läs mer: Därför äter så många tillskott av kollagen

Kolla på kända hälsoprofiler som kanske har ”kommit upp i åren” men som på grund av att de regelbundet detoxar och/eller lever ett detoxande liv håller sig oerhört unga och fräscha. Ta till exempel Sveriges stora hälsoinspiratör Dr. Sanna Ehdin. Eller som vår VD Christina Sjöqvist som jobbar på MåBra Kliniken – ingen misstänker att hon är över 60 år och hon har gjort regelbundna detoxar och juicefastor sedan hennes första gång på hälsohemmet Masesgården i mitt av 80-talet. Eller kolla in Mimi Kirk 80 åriga vegetarianen som blivit känd för sitt unga utseende.

Ja genom att detoxa ofta eller att leva ett detoxande liv kan du hålla dig ung, vital och snygg längre!

 Så, här var två skäl till att du kommer, inte bara må bättre, utan också se yngre ut än du verkligen är med regelbundna detoxar.

 Nu över till dig: Vilken sorts detox fördrar du? Vilka eller vilket detoxtillskott brukar du använda dig av?

Må bra
Amanda M

 

 

 

 

 

Senast ändrad 2020/04/25
Amanda Majava

Amanda har bloggat och skrivit i över 10 år om hälsa. Förutom på måbranaturligt, har hon även skrivit för funktionsmedicinka tidskriften och skrev artikeln på Kurera.se som fick allra flest besökare i deras historia.

Hennes egna resa från att ha varit helt sängliggande i tonåren till att få den rätta hjälpen med att få tillbaka sin hälsa och kunna optimera den till att bli bättre än hon någonsin kunnat ana har motiverat henne att hjälpa andra att också må bra och nå sin fulla potential.
Innan hon på la all sin fokus på att arbeta som hälsoskribent för MåBra Naturligt jobbade hon som säljare för en av Sveriges största kosttillskottsproducenter och har gått många kurser inom hälsa och slukar hälsoböcker efter hälsoböcker och lägger ner mycket tid på research för att hitta den senaste och bästa forskningen kring hälsa.

Amanda tror helt och fullt på att "Det finns hopp!" Men att din hälsa är i dina händer!

Lämna en kommentar

Kontrollera att du skriver in (*) obligatorisk information där detta anges. HTML-kod är inte tillåtet.

Instagram

mabranaturligt
mabranaturligt
mabranaturligt
mabranaturligt
mabranaturligt
mabranaturligt

Kontakt

 • Organisationsnr: 556743-0698
 • Odens Tvärgränd 12 • 231 42 Trelleborg
 • Telefon: 0707-540 786
 • Mejla oss gärna: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
 • Vi svarar inom 48 h

Missa ingenting!

Ta emot vårt nyhetsmejl "MåBra Nytt" och få del av erbjudanden som bara våra läsare får.


Fri frakt över 300

Snabba leveranser

Trygg betalning

Kunnig personal

 • Frågor och Svar
 • Köpvillkor
 • Bra Länkar
 • Fyndhörna
 • Logga in / Skapa konto
 • Kontakta Oss
 • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Logga in