2020/02/04

8 Sätt att slippa vabruari 2020

Skrivet av
Betygsätt den här artikeln
(2 röster)

Att vabba någon gång då och då är ändå ganska mysigt. Lite extra kvalitetstid med sin älskling. Inte lika roligt är det när vabbdagen blir till veckor, utan förbättring i sikte.

Varje år slår Sveriges föräldrar rekord i antal vabbdagar och årets andra månad är den då flest barn stannar hemma från dagis och skola p.g.a. sjukdom

- Läs mer: 10 snabba huskurer för att stoppa förkylningen

Bygg upp immunsystemet

Det allra bästa du kan göra är att förebygga genom att bygga upp ditt eget och ditt barns immunsystem.

Gör du detta kommer du inte bara kunna radikalt minska antalet vabbdagar, men också när barnen väl är sjuka kommer du förstå oraken till att barnets immunsystem sänkts; exempelvis se sambandet mellan sjukdagar och godishelger.

Här kommer nu 8 tips som, om du implementerar dem snabbt och konsekvent, kommer åstadkomma en tydlig förbättring.

1. Ut och lekt och motionera mycket i naturen.

Barnens immunsystem behöver både den friska luften utomhus, ljuset och motionen. Att de leker och sportar kommer förbättra kondition och muskelstyrka vilket påverkar immunsystemet positivt.

utlek bz

2. Ät immunstärkande mat

Detta innebär att du och dina barn konsekvent bör undvika ALL skräpmat: pommes, margarin, chips m.m. Du bör framförallt se till att de minimerar ALLT socker: läsk, godis, kakor, ketchup, bbq såser, dressingar osv. Minimera de andra vita gifterna, mjölk och vetemjöl, så mycket du kan. Maten du serverar dem bör vara rik på näringstäta hälsosamma råvaror: grönsaker, frukter, hälsosamma fetter (smör, ghee, kokosolja, olivolja osv), nötter och fröer. Starta dagen med en hälsosam frukost.

mat bz

3. Drick rikligt med vatten

Det hjälper kroppens avgiftningsorgan att fungera som de ska, nämligen att rensa ut slaggprodukter och annat som kroppen kämpar för att bli av med.

4. Probiotika

Barnen behöver goda bakterier för att kunna bygga upp ett bra och starkt immunsystem. Så hjälp barnen med detta genom att se till att de vid varje måltid får i sig någon form av fermenterade livsmedel: kimchi, surkål, yoghurt, kombucha m.m. Fermenterad är inte alltid det lättaste att få barnen att äta – då är det A och O att du ser till att de får i sig probiotika-tillskott.

5. Tillskott av C-vitamin

C-vitamin bidrar till immunsystemets normala funktion. Skulle en förkylning ha drabbat dem kan du öka dosen C-vitamin, det kroppen inte använder kissar de ut.

6. Tillskott av D-vitamin

D-vitamin förrådet från sommarens utomhuslek har i februari månad blivit alldeles för lågt och D-vitamin behövs för att immunsystemet ska fungera normalt. Så har barnen inte redan fått D-vitamintillskott så är det dags att ge dem detta nu. Det finns D-vitamin som är särskilt framtagna för barn.

7. Skratta mycket

Skratt är oerhört viktigt för barnens emotionella och fysiska välmående. Samtidigt som vi vill de ska vara ute och leka så är det inte fel att ibland sitta och kolla på en rolig film, eller bäst av allt, leka, pyssla och skratta med mamma och pappa.

skratta

8. Tvätta händerna med tvål och vatten

Lär barnen tidigt hur viktigt det är att tvätta händerna med tvål och vatten. Det är det bästa sättet att förebygga smittor. Även om de inte kan torka sig själva efter toalettbesöket är det viktigt att de lär sig från tidig ålder att tvätta sina händer. Innan de äter, efter de umgåtts med andra barn, kommit hem från dagis/skolan eller lekt med djur bör föräldrarna alltid fråga om de har tvättat händerna!

- Läs mer: 8 Nycklar som hjälper föräldrar att stärka sina barns hälsa

8 Sätt att slippa VABRUARI

Föregå med gott exempel

Barn gör inte det du säger, de gör det du gör. Barnen kommer aldrig förstå vikten av att tvätta händerna om du inte gör det, de kommer vägra ta tillskott om du inte gör det, de kommer definitivt inte äta sallader om du inte gör det. Det fungerar även omvänt – äter du ohälsosamma saker kommer de också vilja ha. Lev som du lär och lär dina barn genom ditt exempel hur man lever ett hälsosamt och immunstärkande liv utan förkylningar och influensor.

Förkylningar hör inte till

En del tänker att sjukdomar som magsjuka, influensor, lunginflammation, öroninfektioner och förkylningar hör till småbarnslivet. Men det stämmer inte! Det är tecken på att familjens kroppar och immunsystem inte mår bra, att något är fel. Många gånger är det tarmfloran som är rubbad och bland de första symptomen är återkommande förkylningar. Detta är varningstecken som kroppen vill ge dig för att säga ”HALLÅ hör du mig, jag mår inte bra, kan du hjälpa mig?”. Ignorerar du detta kan det leda till följdsjukdomar för dig och dina barn, följdsjukdomar du helst vill undvika. Så gör ditt allra bästa redan nu att förebygga förkylningar och vabbdagar genom att stärka ditt och dina barns immunsystem.

Nu över till dig: Du har helt klart dina egna små knep i att hålla småttingarna friska. Var med och kommentera nedanför i kommentarsfältet under artikeln.

Kom ihåg – du kan ha ett VAB-fritt februari! Dina barns hälsa är i dina händer

MåBra
Amanda M
Hälsoskribent

Senast ändrad 2020/09/08
Amanda Majava

Amanda har bloggat och skrivit i över 10 år om hälsa. Förutom på måbranaturligt, har hon även skrivit för funktionsmedicinka tidskriften och skrev artikeln på Kurera.se som fick allra flest besökare i deras historia.

Hennes egna resa från att ha varit helt sängliggande i tonåren till att få den rätta hjälpen med att få tillbaka sin hälsa och kunna optimera den till att bli bättre än hon någonsin kunnat ana har motiverat henne att hjälpa andra att också må bra och nå sin fulla potential.
Innan hon på la all sin fokus på att arbeta som hälsoskribent för MåBra Naturligt jobbade hon som säljare för en av Sveriges största kosttillskottsproducenter och har gått många kurser inom hälsa och slukar hälsoböcker efter hälsoböcker och lägger ner mycket tid på research för att hitta den senaste och bästa forskningen kring hälsa.

Amanda tror helt och fullt på att "Det finns hopp!" Men att din hälsa är i dina händer!

Lämna en kommentar

Kontrollera att du skriver in (*) obligatorisk information där detta anges. HTML-kod är inte tillåtet.

Instagram

mabranaturligt
mabranaturligt
mabranaturligt
mabranaturligt
mabranaturligt
mabranaturligt

Kontakt

 • Organisationsnr: 556743-0698
 • Odens Tvärgränd 12 • 231 42 Trelleborg
 • Telefon: 0707-540 786
 • Mejla oss gärna: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
 • Vi svarar inom 48 h

Missa ingenting!

Ta emot vårt nyhetsmejl "MåBra Nytt" och få del av erbjudanden som bara våra läsare får.


Fri frakt över 300

Snabba leveranser

Trygg betalning

Kunnig personal

 • Frågor och Svar
 • Köpvillkor
 • Bra Länkar
 • Fyndhörna
 • Logga in / Skapa konto
 • Kontakta Oss
 • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Logga in