2020/04/28

Så väljer du rätt sorts juicemaskin

Skrivet av

Att kallpressa eller juica sin egen grönsaksjuice är ett enkelt sätt att få i sig mycket näring som kroppen lätt kan ta upp. Då man har juicat bort fibrerna går det som är kvar, enzymer antioxidanter, vitaminer samt mineraler, lättare ut i kroppen. Det här ger matsmältningen vila, samtidigt som du får den näring du behöver. 

Måste man ha en juicemaskin?

Självklart behöver man inte ha en juicemaskin för att kunna leva ett hälsosamt liv. Vill du bara ha en grönsaksjuice någon gång då och då kan du lika gärna köpa färdiga kallpressade grönsaksjuicer eller mixa i blendern och sila via en nötmjölkspåse (som när du gör mandel- eller cashewnötsmjölk).

Men om fasta är ett återkommande inslag i ditt liv, om du vill börja varje dag med en juice, eller kanske ersätta de pastöriserade fruktjuicerna från butiken till barnen med något bättre, då kan det vara väldigt skönt att ha en juicemaskin hemma.

Funderar du på att köpa en juicemaskin är det viktigt att läsa på innan. Det är en investering så då kan du också investera lite tid till att undersöka vilken typ av juicemaskin som passar dig bäst.

Här kommer en kort jämförelse mellan de tre vanligaste sorterna av juicemaskiner i Sverige i dag.

Råsaftscentrifug

Den snabbaste metoden och också billigaste maskinerna på marknaden, då den är mycket billigare att tillverka och bygga.

En fördel är att de ofta har ett stort inmatningsrör vilket gör att tiden för att förbereda minskar.

centrifug bz 2

Men nackdelen är, förutom att de har väldigt hög ljudvolym, att juicen blir uppvärmd då förlorar en hel del näring – som värmekänsliga enzymer – i juicen. Det här försämrar kvaliteten och hållbarheten, och det är kanske inte därför du ville ha en juicemaskin – bara för drickandets skull utan för att du ville ha det höga näringsinnehållet

Även om de är bra för stora hårda frukter och grönsaker fungerar det tyvärr sämre med gröna blad som spenat och vetegräs. Det är synd, då du kanske liksom jag vill få ut mesta möjliga näring av de gröna bladen i juicen.

Slow Juicer

I en slow juicer pressas grönsakerna och frukterna i en vals för att kunna extrahera juicen. Det här gör att det knappt tillförs någon värme i processen alls, och enzymer, antioxidanter, vitaminer m.m. hålls intakta. Dessutom fungerar de bra både för hårda grönsaker liksom med bladiga gröna blad och vetegräs.

slowjuicer bz

I jämförelse med en centrifug tar det längre tid och man kan behöva skära en del frukt och grönsaker i lite mindre bitar innan man stoppar ner dem i inmatningsröret. Men en bra slow juicer av hög kvalité som inte kärvar sig tar inte så lång tid att man stör sig nämnvärt på det.

Förutom juice kan de flesta slowjuicer också göra mötmjölk.

VSJ843RS

Det finns två sorters slowjuicer, en är vertikal och tar upp mindre plats.

Den andra är horisontal och tar upp lite mer plats, men snäppet mer versatil då den också kan göra nötsmör, sorbet, babymat och pasta – vilket är supersmidigt.

 

J8227 500

Twin Gear Juicer

Det här är bland de dyraste juicemaskinerna på marknaden. Den har två roterande valsar som pressar juicen. De är bland de bästa för att få ut maximalt med näring från grönsakerna och är de bästa när de kommer till gröna blad och vetegräs. Är du och din juicemaskin oskiljaktiga, juice är ditt liv och det inte går en dag utan att du skördar av din vetegräsodling för att dricka – då är detta juicern för dig. Men kanske lite väl lyxigt för någon som bara använder sin maskin några gånger i månaden.

Vilken sorts juicer ska du investera i?

Det är helt upp till dig och ditt behov och vad du har ekonomi till att investera i.

Först och främst skulle jag rekommendera dig till att använda det du har hemma – fråga en granne eller släkting om de har en juicemaskin de inte använder, eller leta upp någon second hand. Kan du på det här viset komma över en mycket billig juicemaskin och dessutom hindra att den bara blir utslängd, så skulle det vara det allra bästa.

Men känner du att du vill investera i en bra juicemaskin och att du ofta kommer använda den. Då skulle jag rekommendera en slow juicer. Inte bara för att det är den dyraste (med undantag av twin gear) och för att det är den typen som vi säljer, utan för att den är överlägset bättre än en råsaftcentrifug.

 Jag har haft båda. Först en råsaftcentrifug jag lånade från min mamma då hon inte använde sin, men för några år sedan investerade vi i en slow juicer, vilket vi inte har ångrat. Med erfarenhet av att ha använt båda sorterna så tycker jag helt klart att slow juicern gör både en bättre och godare juice av högre kvalitet. Juicen separerar inte heller på samma sätt som i en råsaftscentrifug. Dessutom är den tystare vilket är underbart på morgnarna. Förberedelsetiden stör jag mig inte något på då jag skär upp samtidigt som den pressar juicen.

 Har du bestämt dig för att investera i en slow juicer? Då kommer vi nu till nästa fråga.

Vilket märke ska man välja?

 Det finns många bra märken. Vi har valt att sälja Omega juicemaskiner därför att de är av mycket hög kvalitet och bland de bästa och mest populära på marknaden, med oerhört lång garanti. År efter år vinner någon av deras juicemaskiner titeln ”årets bästa juicer”.

 Slow Juicers from Omega extraherar 20-30% mer juice än andra och är bland de absolut bästa på gröna blad och vetegräs. De har en stark men ändå tystgående motor.

 Med detta i beaktande är ändå inte priset så väldigt dyrt när allt kommer omkring sig.

 Det är alltså inte för inte vi valt att ta in Omega juicemaskiner i vårt sortiment.

 - Denna helgen har vi 15% rabatt på Omega Juicemaskiner

Önskar dig lycka till med ditt val av juicemaskin

Amanda Majava

 

Senast ändrad 2020/11/28
Amanda Majava

Amanda har bloggat och skrivit i över 10 år om hälsa. Förutom på Må Bra Naturligt har hon även skrivit för Funktionsmedicinsk tidskrift och skrev artikeln Kurera.se som fick allra flest besökare i deras historia.

Hennes egna resa från att ha varit helt sängliggande i tonåren till att få den rätta hjälpen med att få tillbaka sin hälsa och kunna optimera den till att bli bättre än hon någonsin kunnat ana har motiverat henne att hjälpa andra att också må bra och nå sin fulla potential.
Innan hon på la all sin fokus på att arbeta som hälsoskribent för Må Bra Naturligt jobbade hon som säljare för en av Sveriges största kosttillskottsproducenter. Hon har gått många kurser inom hälsa och slukar hälsobok efter hälsobok och lägger ner mycket tid på research för att hitta den senaste och bästa forskningen kring hälsa.

Amanda tror helt och fullt på att "Det finns hopp!"
Men att din hälsa är i dina händer!

Hoppas du kan inspireras och motiveras av hennes artiklar att göra de förändringar du behöver göra för att uppnå en bättre hälsa.

Lämna en kommentar

Kontakt

 • Organisationsnr: 556743-0698
 • Odens Tvärgränd 12 • 231 42 Trelleborg
 • Telefon: 0707-540 786
 • Mejla oss gärna: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
 • Vi svarar inom 48 h

Missa ingenting & få 10% rabatt!

Få 10% rabatt på ditt nästa köp när du börjar prenumerera på våra nyhetsbrev! Håll koll på alla våra erbjudanden och ta del av särskilda erbjudande bara för de som får vårt nyhetsbrev.

Aktivera javascript för att skicka detta formulär


Fri frakt över 300

Snabba leveranser

Trygg betalning

Kunnig personal

 • Frågor och Svar
 • Köpvillkor
 • Bra Länkar
 • Fyndhörna
 • Logga in / Skapa konto
 • Kontakta Oss
 • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Logga in
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

prenumerera_rabatt_1.jpg

Få 10% rabatt på ditt nästa köp när du börjar prenumerera på våra nyhetsbrev! Håll koll på alla våra erbjudanden och ta del av särskilda erbjudande bara för de som får vårt nyhetsbrev.

Aktivera javascript för att skicka detta formulär