2020/07/10

6 anledningar till att inte vara rädd för salt

Skrivet av
Betygsätt den här artikeln
(0 röster)

 Spelar det någon roll vilket salt man använder i maten?

 Många har hört att det är viktigt att minska på saltet för hälsans skull.

 Och det stämmer när det kommer till raffinerat bordssalt där alla mineraler (”orenheter”) har tagits bort och kvar är bara natrium och klorid.

 Som med all annan processad mat stressar det kroppen när det blir obalanser i näringsämnen vilket kan orsaka en rad olika hälsoproblem.

1. Salt för mineralbalansen

 Det positiva är att det finns salt som faktiskt är bra för hälsan. Salt som är oprocessat och innehåller mängder av mineraler och spårämnen utöver natriumklorid.

 Dessa bättre salter är oftast inte kritvita utan gråaktiga, rosa eller till och med svarta. Salt som Celtic sea salt och Himalaya salt innehåller både näringsämnen som kroppen behöver samt gör att maten smakar bättre!

Naturligt bra salt kan innehålla närmare 80 olika spårämnen som är viktiga för kroppen. På grund av sättet man odlar på idag i kombination med utarmade jordar har alldeles för många människor brister av mineraler och spårämnen.

 Att byta ut bordssaltet mot naturligt havssalt och himalayasalt är ett relativt billigt substitut till kosttillskott!

2. Salt för elektrolytbalansen

 Havssalt innehåller dessutom många elektrolyter vilket hjälper en att återhämta sig efter ett träningspass eller en extra varm svettig sommardag. Elektrolyter är även viktigt för hjärnan, hjärtat, musklerna och nervssystemet.

 Du kan enkelt göra din hälsosamma version av energidryck (utan socker, sötningsmedel och konserveringsämnen som finns i de otäcka energidryckerna i butiken) genom att tillsätta citronjuice och havssalt i vattnet!

3. Salt för muskelkramper

 Många som har olika sorters mineralbrister (främst magnesiumbrist) upplever ofta olika typer av muskelkramper som restless legs till exempel. När kroppen inte har tillräckligt med mineraler, som magnesium, lyckas inte musklerna slappna av. Därför mår många som har dessa problem bra av att ta tillskott av magnesium, använda naturligt havssalt i maten och att ta bad med epsomsalt i.

4. Salt för vätskebalansen

Att dricka tillräckligt med vatten är viktigt, men särskilt nu på sommaren kan det vara så att vi lätt blir uttorkade. Naturligt havssalt med alla dess mineraler hjälper kroppen att hålla kvar vätskan så att vi inte lika lätt blir uttorkade.

Detta betyder inte att man behöver vara rädd för ödem eller vätskekvarhållning som är en vanlig effekt av processat salt. Tvärtom motverkar kalium och natrium i det naturliga saltet att vätskan inte hålls kvar och på så sätt bidrar till ödem och svullnad.

5. Salt för matsmältningen

Något som det inte talas mycket om när det kommer till salt är dess positiva effekt på matsmältningen.

 Något som är oerhört viktigt för en bra matsmältning är att vi har tillräckligt av saltsyra i magsäcken. Många har kanske hört att de har för mycket saltsyra, men det här stämmer i regel aldrig.

 För att tillverkar saltsyra behövs klorid. (Saltsyra på engelska = hydrochloric acid – klorid är en viktig komponent).

 Har du en bra saltsyra och matsmältning kommer du även få bättre näringsupptag i stort.

6. Salt för naturlig hudvård

Havssalt och himalaysalt är även bra för en naturlig hudvårdsrutin. Den har en naturlig och skonsam avgiftande och peelande effekt och kan även förbättra cirkulationen samt tillför näringsämnen till huden. Många som har olika hudproblem har upplevt en stor förbättring när de börjar använda naturligt havssalt både i maten och i olika hudvårdsprodukter.

Saltberoende

 Vissa är beroende av salt och saltar på allt hej vilt. Detta beror på att kroppen saknar vissa näringsämnen som återfinns i naturligt salt. Man har mineralbrister och kroppen har blivit lurad att tro att det processade bordssaltet innehåller dessa mineraler (det smakar ju salt!) men då den inte gör det behöver kroppen bara mer och mer. Därför kommer du att bli förvånad att när du övergår till naturligt havssalt och himalayasalt att du kommer bli nöjd snabbare, ditt överdrivna saltbegär kommer att minskas eller till och med försvinna helt.

Nu över till dig: Har du märkt någon hälsoeffekt när du slutat med processat bordssalt och ersatt med naturligt havssalt som Celtic Sea Salt eller himalayasalt? Berätta gärna i kommentarerna nedan.

MåBra med naturligt salt
Amanda Majava

Senast ändrad 2020/07/14
Amanda Majava

Amanda har bloggat och skrivit i över 10 år om hälsa. Förutom på måbranaturligt, har hon även skrivit för funktionsmedicinka tidskriften och skrev artikeln på Kurera.se som fick allra flest besökare i deras historia.

Hennes egna resa från att ha varit helt sängliggande i tonåren till att få den rätta hjälpen med att få tillbaka sin hälsa och kunna optimera den till att bli bättre än hon någonsin kunnat ana har motiverat henne att hjälpa andra att också må bra och nå sin fulla potential.
Innan hon på la all sin fokus på att arbeta som hälsoskribent för MåBra Naturligt jobbade hon som säljare för en av Sveriges största kosttillskottsproducenter och har gått många kurser inom hälsa och slukar hälsoböcker efter hälsoböcker och lägger ner mycket tid på research för att hitta den senaste och bästa forskningen kring hälsa.

Amanda tror helt och fullt på att "Det finns hopp!" Men att din hälsa är i dina händer!

Lämna en kommentar

Kontrollera att du skriver in (*) obligatorisk information där detta anges. HTML-kod är inte tillåtet.

Instagram

mabranaturligt
mabranaturligt
mabranaturligt
mabranaturligt
mabranaturligt
mabranaturligt

Kontakt

 • Organisationsnr: 556743-0698
 • Odens Tvärgränd 12 • 231 42 Trelleborg
 • Telefon: 0707-540 786
 • Mejla oss gärna: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
 • Vi svarar inom 48 h

Missa ingenting!

Ta emot vårt nyhetsmejl "MåBra Nytt" och få del av erbjudanden som bara våra läsare får.


Fri frakt över 300

Snabba leveranser

Trygg betalning

Kunnig personal

 • Frågor och Svar
 • Köpvillkor
 • Bra Länkar
 • Fyndhörna
 • Logga in / Skapa konto
 • Kontakta Oss
 • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Logga in