2020/09/04

Finn din inre balans - på jonnivå

Skrivet av
Betygsätt den här artikeln
(1 Rösta)

 Balans och jämvikt är något vi ständigt söker efter. Alla vill vi ha mer balans i livet. Vi vill kunna balansera jobb och fritid, familj och egentid, inomhus och utomhus. När man tänker efter så är det nog det vi allra helst vill komma åt - balans.

Balans är ett läge där vi varken känner av för mycket eller för lite stress, vi känner av harmoni och vi är tillfreds med livet.

Ofta försöker vi styra våra tankar och våra känslor för att lyckas uppnå balans. Vi kanske mediterar, djupandas, skriver dagbok, läser självhjälpsböcker för att nämna några – allt för att hitta någon sorts inre frid och harmoni – vad vi skulle kunna kalla för balans!

Balans i kroppen

Men håller inte du med om att det är ganska logiskt att själslig och emotionell balans – åtminstone till viss del – beror på balansen i kroppen på organ- och cellnivå.

När vi talar om inre balans handlar det inte alla gånger om en 50/50, utan det handlar om att uppnå en optimal nivå av näringsämnen, byggstenar, bakterier och enzymer som behövs för att processerna/funktionerna i kroppen ska fungera i harmoni med varandra.

Systemen i kroppen

För att vår kropp ska kunna fungera våra främsta system vara i god funktion och harmoni med varandra.

Dessa system är främst:

 • Immunsystemet
 • Energiproduktionen
 •  Hormonsystemet
 •  Vitaminproduktionen
 •  Blodbildningen
 •  Enzymsystemet
 •  Hjärta-kärlsystemet
 •  Nervsystemet

De här systemen styrs till stor del av mineraler. Här kommer några exempel.

Immunsystemet är nämligen beroende av koppar, zink, mangan, järn och selen.

Energiproduktionen behöver magnesium, fosfor och mangan.

Lider man brist på någon av dessa mineraler kommer även systemet inte fungera optimalt!

För att de här systemen ska fungera optimalt behövs en exakt balans mellan mineraler. Minsta lilla mineralbrist, eller mineralöverskott orsakar en obalans av mineralerna sinsemellan och flera system i kroppen blir lidande vilket påverkar oss med en gång emotionellt.

Mineralerna i synergi med varandra

För mycket eller för lite av mineraler i förhållande till deras synergistiska eller antagonistiska motpart orsaker obalanser i kroppen. Det här innebär att minsta lilla obalans i den sköra jämvikten mellan mineralerna orsakar även att vi tappar balans i livet. Det påverkar oss emotionellt och fysiskt.
Likväl som vi kan få ont i kroppen kan vi få ont i hjärtat (våra känslor) när vi har obalanser på mineraler.

Här kommer några exempel:

 • För högt kalcium i förhållande till kalium visar på en tendens till låg sköldkörtelfunktion och motsatt, om man har för lågt kalcium i förhållande till kalium tyder det på en tendens till för hög sköldkörtelfunktion.
 • Högt kalcium i förhållande till magnesium visar på en tendens till muskelspänningar medan lågt kalcium i förhållande till magnesium visar på tendens till slapp muskulatur.
 • Lågt kalcium i förhållande till natrium visar på en tendens till högt blodtryck. Lågt Kalcium och Magnesium i håret tillsammans med förhöjt natrium och kalium tyder på nedsatta eller utbrända binjurar.
 • Om magnesium är förhöjt i förhållande till natrium indikerar detta att man har en tendens till inflammatoriska tillstånd och högt blodtryck.
 • Förhållandet mellan natrium och kalium ger oss en bild av hur binjurarna fungerar. Högt natrium i förhållande till kalium uppstår när kroppen är i en stressituation. Ett lågt natrium i förhållande till kalium visar på dålig saltsyraproduktion.
 • Förhållandet mellan kalcium och kalium ger oss en bild om hur sköldkörteln mår.
 • Höga zinknivåer i förhållande till koppar visar på för höga progesteronnivåer i förhållande till östrogen. Medan om zinknivån är för låg i förhållande till koppar är det ofta tvärtom. Högt zinkvärde i håret men lågt magnesiumvärde visar att kroppen har behov av vitamin B6-tillskott.

Som du förstår ger de olika mineralernas förhållande till varandra en viktig indikation på hur kroppen mår eller vad kroppen har för tendens att få problem med – om man inte rättar till de här obalanserna.

De olika mineralernas förhållande till varandra är nästan helt omöjligt att veta om man inte gör ett mineraltest. Det finns lite olika sätt att testa mineraler, men när det kommer till just de här viktiga förhållandena mellan mineralerna har vi funnit att hårmineralanalys är ett av de allra bästa sätten att få reda på det!

Obalans på vitaminer

”Men”, tänker kanske du ”hur är det med vitaminerna? Vitaminnivåer syns inte i en hårmineralanalys!”

Faktum är att vitaminer fungerar synergistiskt med mineraler (som coenzymer). En mineralobalans indikerar nästan alltid även en vitaminobalans. En vitaminobalans påverkar även i stort sett alltid mineralerna negativt.

Ett exempel på detta är C-vitamin och dess förhållande till järn och koppar. För att kroppen ska kunna ta upp dessa mineraler är det oerhört viktigt att vi har tillräckligt med C-vitamin. Så brist på dessa två mineraler tyder alltid på C-vitaminbrist.

Bor och järn påverkar B2. B2-brist påverkar i sin tur kalcium och magnesium. Vitamin B1 förstärker natrium. Järn och kobolt hjälper till med upptaget av B12. För bästa användning av zink behövs Vitamin A.

Mycket information! Men så viktigt!

Varenda liten obalans i detta kan orsaka fysiska men också mentala besvär som hjärndimma, koncentrationssvårigheter, ångest, depression osv. Det påverkar alla system i kroppen och alla delar i livet.

Så söker du efter balans i livet (vilket jag misstänker att du gör): Börja längst in och arbeta ut. När det inre är balanserat då kommer du lättare kunna balansera annat i livet som jobb, fritid, egentid, familj, träning, avslappning osv.

Börja med att rätta till näringsobalanser – då kommer du kunna hitta balans i livet!

Nu över till dig: Har du gjort en hårmineralanalys? Vad upptäckte du för något intressant med dig, och vad märkte du av för förbättring när du följde råden för att balansera upp dina mineraler som du fick?

 v36 38 haranalys sl

Må Bra
Amanda

Senast ändrad 2020/09/04
Amanda Majava

Amanda har bloggat och skrivit i över 10 år om hälsa. Förutom på måbranaturligt, har hon även skrivit för funktionsmedicinka tidskriften och skrev artikeln på Kurera.se som fick allra flest besökare i deras historia.

Hennes egna resa från att ha varit helt sängliggande i tonåren till att få den rätta hjälpen med att få tillbaka sin hälsa och kunna optimera den till att bli bättre än hon någonsin kunnat ana har motiverat henne att hjälpa andra att också må bra och nå sin fulla potential.
Innan hon på la all sin fokus på att arbeta som hälsoskribent för MåBra Naturligt jobbade hon som säljare för en av Sveriges största kosttillskottsproducenter och har gått många kurser inom hälsa och slukar hälsoböcker efter hälsoböcker och lägger ner mycket tid på research för att hitta den senaste och bästa forskningen kring hälsa.

Amanda tror helt och fullt på att "Det finns hopp!" Men att din hälsa är i dina händer!

Lämna en kommentar

Kontrollera att du skriver in (*) obligatorisk information där detta anges. HTML-kod är inte tillåtet.

Instagram

mabranaturligt
mabranaturligt
mabranaturligt
mabranaturligt
mabranaturligt
mabranaturligt

Kontakt

 • Organisationsnr: 556743-0698
 • Odens Tvärgränd 12 • 231 42 Trelleborg
 • Telefon: 0707-540 786
 • Mejla oss gärna: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
 • Vi svarar inom 48 h

Missa ingenting!

Ta emot vårt nyhetsmejl "MåBra Nytt" och få del av erbjudanden som bara våra läsare får.


Fri frakt över 300

Snabba leveranser

Trygg betalning

Kunnig personal

 • Frågor och Svar
 • Köpvillkor
 • Bra Länkar
 • Fyndhörna
 • Logga in / Skapa konto
 • Kontakta Oss
 • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Logga in