2020/10/27

3 sätt att ta hand om din vinterhy på

Skrivet av

Vintern med dess mörka kvällar inbjuder till mycket härligt mys när det bjuds på ett riktigt vackert snölandskap. Och då kan man ändå känna sig glad över att få bo i ett land som har sådana vackra och varierande årstider.torr hy

Men något som är mindre kul med säsongerna är den torra och kalla luften som kommer på vintern och kan ställa till det för huden – göra den torr och trött.
Vi har nog alla någon gång lidit utav torrspruckna läppar och nästan rödkliande hud på grund av att den är för torr.
Det är otrevligt, och för den som är mån om sitt utseende kräver det onödigt mycket smink för att dölja det. Bättre än smink i längden är att ha en naturligt strålande och fuktig hud i vinter.

Främst finns det tre saker som kommer att påverka din hud positivt:

1. Ta hand om din inre hälsa.

Hur du ser ut utanpå återspeglar nästan alltid hur du mår inuti.
Är huden torr är du på vissa sätt även torr inuti.

Åtgärda detta genom att:

Se till att dricka mycket vatten

Många dricker för lite vatten och särskilt på vintern kan det vara svårt att komma ihåg att dricka när man inte blir lika törstig och kanske dessutom rör på sig mindre. Men det är fortfarande lika viktigt. Se till att ha en vattenflaska på skrivbordet och om du föredrar brygg en stor kanna te och sippa på under dagen.

Vatten hjälper kroppen att rensa ut slaggprodukter vilket kommer hjälpa dig att ha en fräsch och frisk hud.

- Läs mer: "Vatten - hur mycket behöver man egentligen dricka?"

Grönsaker innehåller naturligt vätska och andra näringsämnen som fytokemikalier och antioxidanter som hjälper och skyddar huden. Även om vi nu är inne i tiden där vi helst äter mustiga grytor och ugnsbakade rätter så se till att även alltid servera en fräsch sallad till maten.

- Läs mer: "Därför bör grönsaker vara grunden i din kost"

Få i dig bra fetter

Se till att du får i dig essentiella fettsyror – speciellt omega-3 – varje dag under vintern. Viktiga fettsyror som DHA, EPA och alfa-linolsyra kan fungera som smörjmedel i kroppen. Det hjälper maskineriet att fungera smidigt. Du kommer framförallt snabbt lägga märke till att huden är mindre torr.

- Läs mer: "Omega 3-fetter – varför så viktiga?"

Min man hade alltid väldigt torr hud. Men bara någon vecka efter att ha ätit linfröolja blev hans hud ”babylen” som han själv brukade säga. Efter det var han såld och så fort han kände att han började bli torr, började han ta linfröolja igen.

Förutom i linfröolja kan du hitta bra essentiella fettsyror i feta fiskar som lax, i synnerhet vildfångad, men även många nötter. Men för att verkligen få i sig rätt dos av de viktiga DHA och EPA är det många som även tar tillskott av fiskolja. *

2. Se över dina hudvårdsprodukter

Det säger sig självt att den typ av hudvårdsprodukter du använder kommer att påverka din hud.

Använd återfuktande ansiktsoljor

Vi vet vad som händer ute när det börjar frysa, när temperaturen går ner på 0 grader. Vatten fryser till is. Använder du hudvårdsprodukter som har vatten i sig fryser även hudvårdsprodukterna till och kan inte tas upp av huden på samma sätt.

Jag rekommenderar alltid att använda först och främst oljebaserade ansiktsprodukter året runt, men framförallt under vintern. Det hjälper huden att hålla sig återfuktad naturligt, vilket inte bara förebygger frasighet, sprucken, rödaktig och kliande hud. Det gör också huden vacker.

Dessutom behöver vattenbaserade hudvårdsprodukter väsentligt mycket mer konserveringsmedel för att inte bli dåliga. Sådana ansiktskrämer må vara billigare, men de är långt ifrån dryga. Oftast behövs en mycket större mängd för att täcka ansiktet till skillnad från en ansiktsolja där bara några enstaka droppar behövs för hela ansiktet – vilket gör att en ansiktsolja håller mycket längre och alltså är billigare i längden.

- Läs mer: "5 tips för att inte bli lurad när du letar efter naturliga hudvårdsprodukter"

drsannas bz

- Just nu: Köp 1 st valfri Ansiktsolja från Dr. Sannas och få 1 st Detox Ansiktsmask (värde 347 kr) på köpet!

Andvänd naturlig ansiktsrengöring

Använd även naturlig tvål och ansiktsrengöring baserade på naturliga ingredienser och inte på kemikalier som belastar kroppen. Kemiska dofter är inte heller hälsosamma – dessa kan ha en starkt uttorkande effekt. Medan naturliga tvålar och ansiktsrengöringar som är baserade på oljor som raps-, olivolja eller tallsåpa har en återfuktande effekt.

- Läs mer: "Skillnaden mellan tvål och tvål"

3. Tänk på att din omgivning också påverkar

Ett torrt inomhusklimat kommer helt klart påverka din hud negativt. Lider du av detta och du har åtgärdat de ovan nämnda sakerna kan en luftfuktare vara en bra investering

- Läs mer: "5 sätt att få ett hälsosammare hem"

Tänk även på att inte ta för långa varma duschar då det torkar ut huden. En kalldusch då och då är bra, inte bara för huden men också för den allmänna hälsan; immunförsvaret bland annat. Ett vinterdopp skadar inte heller.

Genom att se över din inre hälsa, din hudvård och din yttre omgivning kommer du även mitt under den torraste och kallaste vintern kunna ha en strålande och frisk naturligt vacker hy!

Nu över till dig: Vad har du för knep för att kunna ha en vacker hy i vinterkylan? Berätta gärna i kommentarerna nedan.

MåBra
Amanda Majava

 

*Då det är mycket viktigt att vi ha en rätt balans mellan omega 3 och 6 fettsyror för att hålla nere inflammationer i kroppen är det många som känner att de haft stor nytta av att göra ett fettsyretest för att se efter hur det verkligen står till med fettsyrebalansen i kroppen.

Läs 604 gånger Senast ändrad 2020/10/27
Amanda Majava

Amanda har bloggat och skrivit i över 10 år om hälsa. Förutom på måbranaturligt, har hon även skrivit för funktionsmedicinka tidskriften och skrev artikeln på Kurera.se som fick allra flest besökare i deras historia.

Hennes egna resa från att ha varit helt sängliggande i tonåren till att få den rätta hjälpen med att få tillbaka sin hälsa och kunna optimera den till att bli bättre än hon någonsin kunnat ana har motiverat henne att hjälpa andra att också må bra och nå sin fulla potential.
Innan hon på la all sin fokus på att arbeta som hälsoskribent för MåBra Naturligt jobbade hon som säljare för en av Sveriges största kosttillskottsproducenter och har gått många kurser inom hälsa och slukar hälsoböcker efter hälsoböcker och lägger ner mycket tid på research för att hitta den senaste och bästa forskningen kring hälsa.

Amanda tror helt och fullt på att "Det finns hopp!" Men att din hälsa är i dina händer!

Lämna en kommentar

Kontrollera att du skriver in (*) obligatorisk information där detta anges. HTML-kod är inte tillåtet.

Instagram

Kontakt

 • Organisationsnr: 556743-0698
 • Odens Tvärgränd 12 • 231 42 Trelleborg
 • Telefon: 0707-540 786
 • Mejla oss gärna: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
 • Vi svarar inom 48 h

Missa ingenting!

Få "Detoxprogram 3 dagar" e-bok GRATIS när du prenumererar! Håll koll på alla våra erbjudanden och ta del av särskilda erbjudande bara för de som får vårt nyhetsbrev.

Aktivera javascript för att skicka detta formulär


Fri frakt över 300

Snabba leveranser

Trygg betalning

Kunnig personal

 • Frågor och Svar
 • Köpvillkor
 • Bra Länkar
 • Fyndhörna
 • Logga in / Skapa konto
 • Kontakta Oss
 • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Logga in
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Prenumerera-nu-e-bok.jpg

Få "Detoxprogram 3 dagar" e-bok GRATIS när du prenumererar! Håll koll på alla våra erbjudanden och ta del av särskilda erbjudande bara för de som får vårt nyhetsbrev.

Aktivera javascript för att skicka detta formulär