2021/08/09

Kosttillskottsguide - när på dygnet man ska ta vilka kosttillskott

Skrivet av

Ibland när man egenvårdar sig själv så kan det vara lite knepigt att veta när man egentligen ska ta sina tillskott. När är det egentligen mest optimalt att ta sina olika vitaminer och mineraler? Och hur är det med MSM? Glutation? Fiskolja?

Även om det står en rekommendation på burken för intag så vill man ju gärna optimera sitt intag.

Vi kan omöjligen ta upp alla tillskott i den här artikeln, men här kommer en liten guide av några av våra mest populära tillskott när vilka ska tas när.

Kosttillskott som bör tas på morgonen:

MSM

Bästa upptag av MSM direkt på morgonen på fastande mage.

Glutation

Ska alltid tas på tom mage, vilket för de flesta är morgonen. Allra bästa upptags form av glutation är liposamal glutation.

B-vitaminer

Många B-vitaminer har en uppiggande effekt, förbättrar fokus och ens produktivitet och är därför bra att ta direkt på morgonen. Då de är vattenlösliga behöver de inte tas till frukosten, men det går bra. B-vitamin förbättrar fokus och ens produktivitet.

Multivitaminer

Då de ofta innehåller en hel del B-vitaminer är det bra att ta på morgonen och då de innehåller en del fettlösliga vitaminer är det bäst att ta dem till frukost!

Q10

Q10 använder kroppen i produktionen av energi och därför bäst att ta till frukosten.

Kaprylsyra/MCT olja

Förbättrar fokus och ger energi och är därför bra att ta till frukosten eller förmiddagskaffet.

- Läs mer: "5 anledningar att ta tillskott av MCT olja"

Probiotika

Tarmen är mer mottaglig för probiotika under den tidigare delen av dagen, men mitt på dagen skulle också kunna gå bra. En del rekommenderar att man tar probiotika 30 min innan måltid.

- Läs mer: "Därför bör du ta tillskott av probiotika"

Kosttillskott att ta mitt på dagen:

Järn

Ta gärna järn i samband med ditt C-vitamin tillskott. Undvik att ta järntillskott i samband med kalcium, mjölkprodukter, kaffe, svart te som hindrar upptaget av järn.

- Läs mer: "Så vet du om du har järnbrist"

Jod

Jod är viktigt för ens kognitiva hälsa och sköldkörtel. Tas gärna med selen.

Zink

Viktigt för immunsystemets normala funktion. Ta inte tillsammans med magnesium.

Kosttillskott som bör tas på kvällen:

Magnesium

Magnesium är en avslappnande mineral och passar utmärkt att ta på kvällen då den hjälper till att aktivera det parasympatiska nervsystemet. Tar man stora doser av magnesium skulle man kunna sprida ut det lite. Men de allra flesta behöver bara ta magnesium på kvällen.

- Läs mer: "Magnesium - en livsuppehållande mineral"

Avslappnande örter som ex Ashwagandha

Har en lugnande effekt så bör tas på kvällen. Men om du upplever mycket stress under dagtid kan du ta den då med.

- Läs mer: "Adaptogena örter för ett harmoniskt liv utan stress"

Kosttillskott som alltid bör tas till mat

Matsmältningsenzymer

För att få bästa effekt för matsmältningen bör de tas tillsammans med maten

- Läs mer: "5 tips till att förbättra matsmältningen redan idag"

Saltsyra tillskott

Ta innan maten eller direkt efteråt.

- Läs mer: "Halsbränna - för mycket eller för lite syra?"

Bittra örter

Droppa ner i en liten mängd vatten (drick inte för mycket vatten precis innan du ska äta) och drick precis innan maten, eller efteråt.

Läs mer: "Bittra örter som förbättrar din matsmältning"

Fiskolja

En del mår lite illa och kan få en orolig mage om de inte tas tillsammans med måltid. Av samma anledning bör de inte tas innan träning. Ta gärna i samband med andra fettlösliga vitaminer.

- Läs mer: "Omega-3 fetter varför så viktiga"

Kosttillskott som bör tas mellan mat:

Parasitdödande örter

Många av dessa är även bitterörter och kommer att arbeta enbart med matsmältning om de tas för nära inpå maten. Men mellan måltiderna fungerar de för att döda parasiterna.

Bulkmedel som psylliumfröskal

Ta gärna psylliumfröskal på tom mage då det kan hindra absorptionen av vissa näringsämnen. Går att ta direkt innan man går och lägger sig på kvällen också. Tänk på att dricka mycket vatten också. 

Proteolytiska enzymer

Proteolytiska enzymer, som tas för den antiinflammatoriska effekten, bör tas mellan mat. Tas de för nära inpå mat kommer de att smälta maten. Gärna innan läggdags 2-3 timmar efter sista måltiden.

Kosttillskott som kan tas när som:

C-vitamin

C-vitamin är vattenlösligt och behöver inte tas till måltid även om det går bra. Dela gärna upp lite över dagen. Ta gärna inte exakt samtidigt som B-vitaminer.

Kollagen

Om du tar kollagen för maghälsans skulle är det bra att ta det på morgonen, tar du kollagen för sömnens skulle ta kollagen innan du går och lägger dig.

- Läs mer: "Därför äter så många tillskott av Kollagen"

D-vitamin

För en del har D-vitamin en aningens uppiggande effekt och kan störa sömnen1.Om så är fallet för dig kan det vara bra att ta D-vitamin till frukosten. Men tänk på att du tar den tillsammans med fett då den är fettlöslig. Men för en del spelar det ingen roll om man tar D-vitamin till frukosten, lunchen eller middagen.

Kalcium

Det finns vissa studier som säger att kalcium kan göra det svårare att somna, men andra upplever det inte så. Om man är känslig är det kanske bäst att vara på säkra sidan och ta det vid lunchtid.2  Men har du fått ordinerat en större dos av kalcium kan du sprida ut det över dagen eller tillsammans med ditt magnesiumtillskott på kvällen. Tar du kalciumkarbonat  (något vi inte rekommenderar då det tas upp sämre) så behöver du ta det till middagen. Kalciumoxid däremot är inte lika strikt att ta till mat. Ta inte kalcium i samband med järn eller zink då det kan hindra upptaget av dem.

Det här var en kort liten guide som vi hoppas kan hjälpa dig lite grann. Självklart kunde vi ju inte ta upp alla olika kosttillskott. Men mycket kan du lista ut själv. Fettlösliga vitaminer bör alltid tas tillsammans med fett. Är de uppiggande tar du dem på morgonen, har de avslappnande effekt ta dem på kvällen.

Därmed inte sagt att om du råkar ta ett tillskott vid fel tidpunkt att det hindrar effekten av det. Inte alls. Viktigast är att få in en rutin som fungerar för dig och som du mår bra av. Tänk på om du är inkonsekvent med att ta dina tillskott kommer du troligen inte se samma effekt av dem som du hade hoppats.

Har du specifika frågor kring olika kosttillskott eller vilka du borde ta, kan du boka in en hälsorådgivning med oss. Vi håller hälsorådgivningar antingen i vår klinik eller över telefon eller zoom.

Men kom ihåg att det viktigaste är inte när du tar - utan att du tar dina tillskott!

MåBra
Amanda Majava

Referenser:

[1] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0091743516302924?via%3Dihub 
[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3866235/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3866235/
https://magazine.labdoor.com/a-guide-to-timing-supplement-intake/
 

 

Senast ändrad 2021/08/23
Amanda Majava

Amanda har bloggat och skrivit i över 10 år om hälsa. Förutom på Må Bra Naturligt har hon även skrivit för Funktionsmedicinsk tidskrift och skrev artikeln Kurera.se som fick allra flest besökare i deras historia.

Hennes egna resa från att ha varit helt sängliggande i tonåren till att få den rätta hjälpen med att få tillbaka sin hälsa och kunna optimera den till att bli bättre än hon någonsin kunnat ana har motiverat henne att hjälpa andra att också må bra och nå sin fulla potential.
Innan hon på la all sin fokus på att arbeta som hälsoskribent för Må Bra Naturligt jobbade hon som säljare för en av Sveriges största kosttillskottsproducenter. Hon har gått många kurser inom hälsa och slukar hälsobok efter hälsobok och lägger ner mycket tid på research för att hitta den senaste och bästa forskningen kring hälsa.

Amanda tror helt och fullt på att "Det finns hopp!"
Men att din hälsa är i dina händer!

Hoppas du kan inspireras och motiveras av hennes artiklar att göra de förändringar du behöver göra för att uppnå en bättre hälsa.

Lämna en kommentar

Kontakt

 • Organisationsnr: 556743-0698
 • Odens Tvärgränd 12 • 231 42 Trelleborg
 • Telefon: 0707-540 786
 • Mejla oss gärna: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
 • Vi svarar inom 48 h

Missa ingenting & få 10% rabatt!

Få 10% rabatt på ditt nästa köp när du börjar prenumerera på våra nyhetsbrev! Håll koll på alla våra erbjudanden och ta del av särskilda erbjudande bara för de som får vårt nyhetsbrev.

Aktivera javascript för att skicka detta formulär


Fri frakt över 300

Snabba leveranser

Trygg betalning

Kunnig personal

 • Frågor och Svar
 • Köpvillkor
 • Bra Länkar
 • Fyndhörna
 • Logga in / Skapa konto
 • Kontakta Oss
 • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Logga in
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

prenumerera_rabatt_1.jpg

Få 10% rabatt på ditt nästa köp när du börjar prenumerera på våra nyhetsbrev! Håll koll på alla våra erbjudanden och ta del av särskilda erbjudande bara för de som får vårt nyhetsbrev.

Aktivera javascript för att skicka detta formulär