Burmesiska Nudlar
Super easy
Cheap
En av de vanligaste rätterna i Myanmar är det man kallar för Shan Khauswe, risnudlar med olika tillbehör beroende på vilken stil man har på det. Det kan ätas med kyckling, fläsk, köttbullar, tofu, med tomatsås, utan tomatsås. Varianterna är många och varje Noodle Shop har sin egen touch.
För en snabb lunch är det lätt att göra med oxben-, kyckling, eller grönsaksbuljong, gröna blad och lite topping. Myanmar överflödar med alla möjliga varianter av gröna blad, vi tycker allt vi har testat passar. Bladspenat skulle fungera utmärkt till detta.
Något i den här stilen brukar det se ut för oss
Kategori: | Lunch & Middag |
Seasons |
Du behöver:
Recept
2 tsk Sesamolja |
100 g Torkade Risnudlar |
5 dl Buljong |
1 näve Gröna blad, typ bladspenat |
2 tsk Salt |
1 msk Shiitakpulver (eller annan mald torkad svamp), kan uteslutas |
2 tsk Tamari |
2 msk Grovhackade rostade jordnötter |
Korianderblad |
1 tsk Svartpeppar |
Rostad lök och vitlök |
Gör så här:
- Koka upp buljongen. Smaksätt den med salt, svartpeppar och svamppulver.
- Lägg gröna blad och koka i ca 30 sekunder. Tag upp dem och lägg åt sidan.
- Lägg sedan i risnudlar, en portion i taget brukar vara enklast, och koka enligt instruktioner.
- Lägg risnudlarna i varsin djup tallrik och häll på resterande buljong.
- Lägg sedan på tillbehören: bladen, jordnötter, sesamolja, tamari och slutligen koriander, rostad lök och vitlök. (Rostad lök och vitlök kan göras själv för att undvika skadliga fetter och vara säker på att den är glutenfri. Fritera i ghee på låg värme ca 10 min)