Benskörhet[1], smärtor i leder och bindväv [2], migrän, hjärt- och kärlproblem, förhöjt blodtryck, åldersdiabetes [3], njursjukdomar, muskelnedbrytning, dåligt näringsupptag och alla följdproblem som kommer därav. Alla nämnda är symptom som kan ha uppkommit av mineralobalanser till följd av en felaktig pH-balans i kroppen.
Varför ska du ens bry dig om hur ditt pH-värde är? Därför att en kropp som är i balans ger en bra grund för hälsa. Och en av de viktigaste balanserna (eller jämvikt) i vår kropp är vårt pH-värde.
I olika vätskor och organ ska det vara olika pH-värden.
Magsaftens pH-värde bör vara mycket surt (1.2-3.0) för att underlätta nedbrytning och upptag av näringsämnen samt för att kunna döda mikroorganismer.
Tjocktarmen ska helst vara åt det neutrala hållet (5.5-7.0).
Urin (4.5-8.0) och saliv (6.35-6.85) är lättpåverkade av yttre omständigheter, som den mat vi precis ätit.
De flesta vävnader håller sig kring ett neutralt (7) pH-värde.
Blodet bör ligga på ett aningen basiskt värde (7.35-7.45) och kroppen arbetar hårdast med att upprätthålla blodets värde då små skillnader snabbt kan betyda liv eller död.
Alla regleringar vi här kommer tala om är kroppens sätt att hela tiden behålla homeostas i blodet.
Om pH-värdet i kroppen överlag är för surt behöver kroppen låna av sina basiska reserver, som finns bl. a. i skelettet, för att upprätthålla rätt balans. När detta händer allt för ofta blir det obalans som kan leda till kronisk sjukdom – som att skelettet bryts ner (benskörhet) när den måste låna därifrån alltför mycket och ofta... Detta är ofta ett större problem hos äldre vars njurar generellt sätt jobbar sämre och har då svårare att föra ut sura ämnen.
Lackmuspapper är användbart för pH-mätning av morgonurin.
Mät i fem dagar för att få ett medelvärde, och det bör vara minst 6,8 – 7,0.
Mätning i urinen ger en bra indikation på syrabelastningen från kosten. (Urinen är alltid mer sur än vävnader därför att kroppen försöker göra sig av med de sura ämnena för att ta upp de basgörande i kroppen).
Det absolut bästa sättet att ändra ditt-pH värde är genom maten.
Slaggprodukterna som blir kvar i kroppen efter förbränning gynnar eller skadar kroppen beroende på om de är just sura eller basiska.
Den största orsaken till att det är för surt pH är överkonsumtionen av proteiner. Att äta mindre kött är i allmänhet det bästa rådet för en bra pH-balans.
Studier visar på att ett högt intag av basbildande kost, grönsaker och frukt, har ett samband med en hög mineraltäthet i skelettet.
Se till att köttet (om du är allätare) är tillbehöret – inte huvudmålet. Låt grönsaker alltid få vara grunden och det som mest täcker tallriken. Grönsaker och frukt bryts ner till bikarbonat i kroppen som bidrar till en mer basisk miljö. [4]
Läs mer: "Därför bör grönsaker vara grunden i din kost"
Kött, fisk, ägg, skaldjur, bönor, tofu, solrosolja, bovete, mejerivaror, vetemjöl (de flesta spannmålsprodukter), socker, sötningsmedel, stevia, godis, läsk, nötter (ej mandlar), slånbär, plommon, rabarber och alkohol
Besprutningar, Gifter och Kemikalier bör undvikas så långt som möjligt är.
De flesta grönsaker, alger, frukter, bär, hirs, havssalt, örter, örtte, frön (förutom sesam), citron, lime, skalade mandlar, äppelcidervinäger m.m.
Ekologisk mat till största del.
Korsblommiga grönsöker som broccoli, blomkål, olika kålsorter och bok choi är mycket effektivt i att ”basa”. / effektiv basgörande mat.
Det finns ett flertal kosttillskott man kan ta för att hjälpa kroppen på traven med att basa. Man kan använda pulver (s.k. superfood) med mineralrika greens - grönsaker och alger. Eller ta mineraltillskott.
När man tar tillskott av mineraler så är citratföreningar de mest basgörande. (Citrat ger en långvarig effekt; karbonatföreningar är också basgörande, men mer kortsiktigt). Framförallt är det Magnesium [5], Kalciumscitrat och Kaliumcitrat. Citrat omsätts till bikarbonat i kroppen vilket stärker kroppens buffertsystem då blodet särskilt är beroende av bikarbonat.
Många tar bikarbonat för att basa kroppen. Det är helt rätt att bikarbonat bidrar till att basa. Men problemet med denna huskur är att det kan göra magsaften för basisk och magsaften måste vara mycket sur! Därför är det mycket bättre att äta grönsaker som bryts ner till bikarbonat i kroppen och inte påverkar surheten i magsäcken!
Att ha citronjuice i vattnet man dricker är oerhört basgörande. Vilket kan låta märkligt då citron är som alla vet surt. Men citronen innehåller mycket citrater och andra basgörande ämnen som när de bryts ner i kroppen påverkar kroppens pH-värde mycket positivt. Därför är det smart att dricka ett stort glas vatten med citronjuice varje morgon.
När vi stressar eller är pressad av vår livssituation på något sätt påverkas även vår andning, vilket i sin tur påverkar vårt pH-värde (se punkt 3).
Stress gör även att stresshormoner som kortisol utsöndras, vilket har en negativ effekt på mineralbalansen som i sin tur påverkar pH-värdet att hamna i obalans.
Läs mer: "5 tips till att få kontroll över din stress"
Vid inandning förs syrerik luft över till blodet och koldioxid förs över till lungorna för att andas ut.
Ju mer koldioxid och kolsyra som finns i blodet desto surare blir blodet. När vi andas ut koldioxid stiger blodets pH-värde, dvs. blir mer basiskt .
En ökad andning leder alltså till att mer koldioxid försvinner från kroppen (pH blir mer basiskt).
När detta händer håller de röda blodkropparna fast vid syret som då inte når de vävnader och organ som behöver syre. Vilket leder till syrebrist.
Det kan låta konstigt att hyperventilation eller ”överandning” orsakar syrebrist men det är faktiskt precis det som händer, likväl som det kan leda till resperatorisk alkalos (ett för basiskt pH i blodet). [6]
En lugn och fin andning via näsa från nere i magen är alltså viktigt för att inte störa kroppens reglering av den viktiga syra-basbalansen.
Fysisk träning är bra för att få en bättre kondition och i längden kan det bidra till en bättre andning.
Äter man en för syrabildande mat leder det till att kroppen blir för sur (metabolisk acidos). Då försöker kroppen kompensera för detta genom att öka andningen (respiratorisk alkalos). Det i sin tur leder till att njurarna kompenserar genom att släppa ut bikarbonat för att sänka pH. Tillsammans med bikarbonaten försvinner även magnesium, kalcium, kalium och natrium ut. En syrabildande kost kan alltså leda till allvarliga mineralbrister.
Mycket av dessa regleringar håller konstant på i kroppen och är en helt fantastisk konstruktion. Att det kan fungera så smidigt utan att vi egentligen behöver bekymra oss för den är vi oerhört tacksamma för.
Men mycket av den ohälsa som idag är så vanlig har till viss del att göra med att vi överbelastar våra system, och regleringarna för att hålla uppe jämvikten (homeostaen) blir då så prioriterad i kroppen att annat blir negligerat och far illa .
Så underlätta för din fantastiskt fint konstruerade kropp! Den har nog att göra som det är. Ta hand om den genom att äta en kost baserad på 80/20 principen ovan nämnd, mineralintag i form av kosttillskott, rätt andning och fysisk träning.
Nu över till dig: Vad har du gjort för att förbättra din syra/bas-balans i kroppen?
Vill du ha fler råd om vad du kan göra för att må bättre? Ta dig 1 minut för att börja prenumerera på vårt nyhetsbrev för att hela tiden hålla dig uppdaterade om de senaste hälsoartiklarna, följ oss även på facebook och instagram.
Med kärlek
Amanda M
[1] Magnesiumbrist ökar utsöndring av kalcium och fosfor (vilket i sin tur ökar risken för benskörhet).
[2] Det finns många studier på att smärtor i leder och värk bl.a. Reumatisk kan lindras genom basgörande preparat och/eller föda.
[3] Magnesiumbrist påverkar kroppens känslighet för insulin
[4] Dawson-Hughes B, Harris SS, Palermo NJ “Treatment with potassium bicarbonate lowers calcium excertion and bone resorption in older men and women.” J Clin Endocrinol Metab 2000 Jan;94(1):96-102
[5] Många personer har rapporterat att de känner sig mindre stressade när de tagit basgörande medel eller magnesiumtillskott. Och mindre stress bidrar också till bättre pH.
[6] Det är därför det fungerar att andas i en påse när man är illamående eller yr på grund av hyperventilering för då förs koldioxiden tillbaka in i kroppen.
Näringsmedicinsk Tidskrift nr 2 2013
”Den självläkande människan” – Sanna Edhin
Hamm L, Nakhoul N, Hering-Smith K S, “Acid-Base Homeostasis”. Clin J Am Soc Nephrol 2015 Dec 7; 10(12): 2232-2242
Schwalfenberg G K “Review Article The Alkaline Diet: Is There Evidence That an AlkalinepH Diet Benefits Health?” Hindawi Publishing Corporation Journal of Environmental and Public Health Volume 2012
Pizzorno J, Frassetto L A, Katzinger J, ”Diet-induced acidosis: is it real and clinically relevant?” British Journal of Nutrition (2010), 103, 1185–1194
Robert F, Pitts M.D “Acid-base regulation by the kidneys” The American Journal of Medicine vol 9, Issue 3, September 1950 pages 356-367,370-372
Organisationsnr: 559404-7580
Runslingan 20 D • 224 77 Lund
Mejla oss gärna: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Webbsida av Joomlaproffs.se