Vad är det som gör att minsta lilla rubbning på den hormonella balansen kan göra att en annars stark och ambitiös kvinna kan förvandlas totalt både i personligheten och hälsan. Ibland känns det som att en kvinnas lycka och välmående hänger på sköra trådar - eller rättare sagt sköra hormoner.
Många vänjer sig tyvärr vid att de har de här besvären, vänjer sig vid att må dåligt - det har ansetts vara normalt. Verkligen tragiskt!
Så även om vi känner att "jag kan klara av det här" så är det så mycket mer som står på spel när man ser det ur det större perspektivet.
Men går det överhuvudtaget att göra något åt sina hormonella problem? JA!
Det är tragiskt att konsten att förstå sin menscykel har börjat försvinna och vi lär oss mer om preventivmedel än vad som faktiskt händer (inte bara rent fysiskt) men med hormoner, känslor osv i skolan.
Så det allra första för att få koll på dina hormoner är att lära känna din menscykel.
Har du tänkt efter: Hur känns det när du har mens? När du har ägglossning? Hur ska det kännas? Hur ser ditt mensblod ut? Hur är dina flytningar? När under menscykeln har du större och mindre behov av mat? När brukar du får blodsockersvägningar och när brukar du kunna gå en hel dag och glömma bort att äta? Har du tänkt på att vissa dagar i månaden har du mer energi och är mer sugen på att göra nya saker och upptäckta nya platser medan andra dagar vill du mer mysa hemma? Allt det här har med dina hormoner att göra och din menscyekel.
Det första och enklaste sättet att börja förstå din kropp är att alltid notera när du får din mens. Det finns även appar man kan använda till detta.
Ännu bättre för att få en bra inblick i din menscykel är att investera i en fertilitetsdator (eller s.k. p-dator) som berättar när du har ägglossning, vilka dagar du är fertil och vilka dagar du inte kan bli med barn. En sådan dator stämmer till hela 99%. Jag har själv använt en sådan i flera år och är mycket nöjd.
Allra bäst är att du använder en p-dator i kombination att du lär dig hur man även med hjälp av ens flytningar kan avgöra ens ägglossningsstatus/hälsa, lära dig vilken färg mensblodet ska vara och vad det betyder om färgen avviker. Samt att kombinera detta med att i en app även notera hur du mår de olika dagarna, både fysiskt (kramper, huvudvärk, trötthet etc) samt emotionellt (glad, energisk, irriterad, gråtfärdig etc.)
- Läs mer: "Undvik att bli gravid utan hormonella preventivmedel"
Efter ett tag kommer du ha lagt märke till ett mönster och du kommer börja förstå hur DIN kropp fungerar. Det är en fascinerande resa som jag önskar varje kvinna gör!
Du kommer förstå vad du behöver göra för att faktiskt må bra hella mensen genom att arbeta i harmoni med din cykel och hormoner.
- Läs mer: "Lär dig leva efter din menscykel"
Om du nu har börjat kartlägga din menscykel kan detta ge dig hjälp att försöka lista ut vilket hormon som ställer till bekymmer för dig.
Östrogen utsöndras från äggstockarna och det finns 3 sorters östrogen: Östron, Östradiol och Östriol. Det är viktigt att de är i balans i den mängd som det är tänkt att var och en ska vara.
Vi märker att det allra vanligaste är att många kvinnor har överskott av östrogen. Detta kan bero på: [1]
För att bli av med överskottsöstrogen behöver du:
De här sakerna kan i sig leda till att du går ner i vikt och får mindre kroppsludd, men för ett bättre resultat med den biten så lägg även till lite mer regelbunden träning till vardagsschemat och uteslut socker och vetemjöl.
- Läs mer: "Misstaget många kvinnor gör med sin träning och livsstil"
Å andra sidan finns det de som har för lite östrogen i kroppen. Detta kan bero på:
För att öka östrogennivåerna i kroppen behöver du:
Påverkar humöret då det ökar hjärnans nivå av signalsubstansens GABA som är lugnande.
Främsta hormonet för stresshantering eftersom det hämmar en för stor produktion av kortisol (stresshormonet). För mycket kortisol kan ge benskörhet, åldrande hud, skador på hjärnceller och ackumelering av fett kring midja och rygg i det långa loppet. Kortisol bildas i bibnjurebarken under de sista 2-3 h av nattsömnen.
Långvarig stress kan leda till att man får för låga kortisolnivåer som leder till att stresskänsligheten och blodsockerkänsligheten ökar, och man känner mer irritation, trötthet och ökad aptit.
- Läs mer: "Näringsterapeuten om: ångest och dess samband med stress och hormoner"
Ett av de vanligaste problemet med kvinnor är för låga nivåer av progesteron
Det här är skälet till att PMS och PMSD har blivit ansett som "normalt". Likaså blir övergångsåldern besvärligare vid progesteronbrist.
Särskilt viktigt är att tänka på att progesteronproduktionen minskar drastiskt ju äldre man blir och ju glesare man får ägglossning. Vid övergångsåldern och därefter är det som minst, men man behöver fortfarande progesteron för att inte få för jobbiga klimakteriebesvär.
Magnesium är mycket viktigt för att kroppen ska kunna tillverka progesteron.
- Läs mer: "Magnesium - en livsuppehållande mineral"
Örten agnus castus bra för att återställa östrogen-/progesteronbalansen.
Inte så vanligt, men ändå viktigt att nämna är att för mycket progesteron kan ge letargi [3] eller nedstämdhet.
Testosteron höjer energin och håller liv i sexlusten, ger klarhet åt tankarna och ökar välmående och livslust med dopaminproduktionen som följer.
Det produceras i äggstockar och binjurar.
I 40-årsåldern producerar kvinnor ungefär hälften av den mängd testosteron de gjorde när de var i 20-årsåldern.
Viktigt för den som har opererat bort äggstockarna (eller om du som man opererat bort testiklarna) är att ta tillskott av testosteron.
För mycket testosteron orsakas av att man ofta har ett insulinpåslag i kroppen. För mycket socker leder till för mycket insulin som leder till för mycket testosteron som kan leda till PCOS som kan leda till infertilitet.
Du kanske även märker av att du fått för mycket ansiktsbehåring, mörkare röst, lättare att bli arg och irriterad. Men också att sexlusten ökat, att klitoris och bröstvårtor är extra känsliga.
Det viktigaste man kan göra för att minska testosteron mängden är att minska sockerintaget drastiskt för att få insulinet och blodsockret i balans.
För lite testosteron kan märkas genom att man ofta lider av urininkontinens, torra slemhinnor, torr hud samt att sexlusten försvinner.
Boosta testosteron genom att:
PMS kan göra en retlig, upprörd och orolig man kan få ett ökat sötsug.
PMSD är en allvarligare form av PMS som kan bli helt handikappande för personen som är drabbad.
Det är INTE ett naturligt tillstånd utan ett tydligt tecken på att kroppen din är i obalans.
Att tänka att PMS är normalt är det samma som att hindra dig själv, sätta dig själv i en fälla!
Det finns ett tydligt samband mellan PMS och lågt progesteron. Men även östrogenbrist kan vara orsak till PMS. Därför kan det var bra att kolla upp genom att göra ett hormontest.
Nu över till: Vad har du gjort för att få bättre koll på dina hormoner? Har du kanske gjort ett hormontest? Eller gjort vissa förändringar för att må bättre?
MåBra
Amanda Majava
Organisationsnr: 559404-7580
Runslingan 20 D • 224 77 Lund
Mejla oss gärna: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Webbsida av Joomlaproffs.se