Skip to main content
Må bra naturligt logo
Äppelgalette
Super easy
Cheap

Äppelkaka är något man aldrig riktigt kan tröttna på. Men om du kanske, liksom vi, tröttnat på att alltid äta äppelkala på samma sätt så kommer här ett roligt alternativ. Även om en smulpaj är supersmidigt och enkelt att slänga ihop, så känns det ändå mycket mer festligt med en äppel galett.

För er som följer matbloggare i sociala meider har ni nog inte missat att äppelgalett har dykt upp mer och mer och verkar som att alla känner att åtminstone 1 recept med äppelgallette behövs i flödet. 

Vi håller med! 

Men att hitta ett glutenfritt alternativ till de vanliga klassiska äppelgaletterna kan vara lite svårare. Så är det en glutenfri äppelgalette du är på jakt efter - då har du kommit rätt. 

Den här glutenfria äppelgalletten är enkel att göra. Även om den kräver en del ingredienser så är det bara för att kunna skapa den där perfekta pajbottnen som annars kan vara lite knepigt, när man bakar glutenfritt. 

Tycker du om den klassiska kanel och äpplesmaken kan du givitvis krydda med kanel. 

Dela det här receptet

Kategori: Fika & Desserter
Seasons

Du behöver:

Äpplen

2 st lite större äpplen
1 msk citronjuice
vatten (tillräckligt för att täcka äpplena)

Paj

2 dl rismjöl
1 dl tapioca (mer behövs för utkavling)
0.5 dl kokosmjöl
1 tsk xhantangummi
1 msk psylliumfröskal
0.5 tsk bakpulver
2 msk kokossocker
3 msk smör eller ghee (+2 msk smör eller ghee)
3 msk vatten (mer kan eventuellt behövas)

Smörfyllning

2 msk smör/ghee
2 msk kokossocker (eller mer efter smak)
1 krdm äkta vaniljextrakt

Garnering

1 st ägg (uppvispat)
honung att drissla över

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°C. 
  2. Förbered en skål med vatten och tillsätt någon msk citronvatten i.
  3. Skär upp äpplena (skala ej) i tunna skivor och lägg i skålen med vatten. Låt äppelskivorna ligga i vattnet medan du förbereder pajdegen.
  4. I en bunke blanda alla torra ingredienser.
  5. Arbeta in smöret eller ghee:t i degen, tillsätt vatten 1 msk i taget. Tills degen blivit smidig och lättarbetad. 
  6. Sätt bakplåtspapper på en ugnsplåt. "Mjöla" bakplåtspappret med tapiocamjöl och lägg över degen på den. Häll på mer tapiocamjöl ovanpå degen och på kaveln. Kavla försiktigt degen till en stor cirkel.
  7. I en kastrull på låg värme smält minst 2 msk smör/ghee, kokossocker och 1 krdm äkta vaniljpulver och blanda samman. Pensla sedan smöret på botten av pajbottnen. 
  8. Lägg äppelskivorna på pajbottnen. 
  9. Försiktigt böj kanten av pajbottnen över äpplena. Om en spricker lite är det enkelt att bara med fingrarna trycka ihop den. Äppelgaletter behöver inte "se perfekta ut" - det är halva charmen med dem  ?
  10. Vispa upp ett ägg med lite vatten och pensla på degen (frivilligt).
  11. Till sist drissla över lite honung (frivilligt).
  12. Grädda i ugnen i ca 20-30 min tills pajen är gyllene.
  13. Eventuell servera med hemmagjord vaniljsås, vaniljglass eller som vi kokosgrädde.

Bli först att kommentera



Dela det här receptet