Blåbärspaj
Super easy
Cheap
Den här ljuvlig goda sensommar pajen får du helt enkelt inte missa. Att baka glutenfria pajer behöver varken vara komplicerat eller sluta i en torr och alldeles för smulig pajbotten. Denna blåbärspajen uppfyller alla kriterier för hur en blåbärspaj bör vara. Inte bara fri från gluten, mejerier och raffinerat socker utan också härlig kombination mellan sött, salt, syrligt och lite jordande smaken från kanel.
Kategori: | Fika & Desserter Äggfritt |
Seasons |
Du behöver:
Pajbotten
2 dl mandelmjöl |
2 dl havremjöl |
2 msk kokosolja eller ghee |
1 msk kokosnketar |
1 tsk kanel (ceylon) |
1 nypa salt (oraffinerat havssalt) |
Blåbärsfyllning
4 dl blåbär (frysta) |
0.25 dl vatten |
0.5 dl erytritol |
2 msk tapioca/arrowrot/potatisstärkelse |
1 msk citronjuice |
1 tsk kanel |
1 nypa salt |
Kokostoppen
3 dl riven kokos |
0.5 dl kokosolja (eventuellt mer) |
3 msk kokosnektar (eventuellt lite mer efter smak) |
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Smörj en springform med kokosolja alternativt klä bottnen med bakplåtspapper och smörj in sidorna.
- Blanda ihop ingredienserna till pajbottnen: Börja med att blanda de torra ingredienserna. Rör sedan i kokosoljan och kokosnektarn. Blanda tills du har en kompakt men aningens kladdig deg.
- Tryck sedan ut degen jämnt i den förberedda springformen och tryck upp degen på sidorna så du har kanter också.
- Sätt in pajbottnen i ugnen och låt den förgräddas i ca 8-10 min.
- När pajbottnen är klar:
Häll blåbärsfyllningen på pjabottnen och smula över kokostoppningen ovanpå. Sätt in i ugnen igen i ca 10-15 min eller tills toppningen har blivit lite gyllenbrun.