Vegansk BlomkålsPizza
Super easy
Cheap
Denna blomkålspizza tar lite tid och engagemang då den ska stå i ugnen ca 30 min men är värt besväret, tycker vi.
Smakar inte direkt blomkål men blir en fin konsistens.
Och hälsosamt är det!
Kategori: | Lunch & Middag Detox Äggfritt |
Seasons |
Du behöver:
Botten
500 g blomkål |
2 dl mandelmjöl |
1 dl vatten |
2 msk linfrön |
1 tsk himalayasalt |
1 tsk vitlökspulver eller vitlöksklyfta |
2 tsk oregano |
Sås
1 msk kokosolja |
1 st gul lök |
2 st vitlöksklyftor |
2 msk tomatpuré |
basilika, oregano, salt, peppar |
Vegansk ost
1.5 dl Cashenötter (mixade till smulor) |
2 msk näringsjäst (mer eller mindre, anpassa efter smak) |
Pizza sallad
0.5 huvud vitkål |
olivolja |
äppelcidervinäger |
salt och peppar |
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Har du fryst blomkålsris i frysen behöver du endast ta ut och tina det och de nästkommande 3 stegen kan du skippa.
- Placera blomkålen i bitar i en köksassistent och mixa tills det blir till "blomkålsris".
- Häll blomkålsriset i en kastrull och täck med vatten. Koka sedan upp. Sänk värmen när det börjar koka och låt det få sjuda i 5 min.
- Häll ut och krama ur vattnet och lägg blomkålsriset i en skål och sätt in i frysen i ca 10 min.
- Blandar linfröna med vattnet och ställ åt sidan så att det kan få svälla.
- Börja göra Tomatssås: Fräs vitlök och tomatpuré i kokosolja, tillsätt lök som ska bli mjuk. Sedan häller du i krossade tomater och kryddor och låter småputtra på låg värme ett par minuter. Ju längre desto godare.
- Blanda de torra ingredienserna och tillsätt blomkålsriset och linfrö-"ägget". Blanda runt allting ordentligt.
- Klä en plåt med bakplåtspapper.
- Med händerna tryck ut degen till önskad form på plåten.
- Förgrädda pizzabottnen i ugnen i ca 10-15 minuter.
- Ta ut degen från ugnen och bre på tomatssåsen. Toppa sedan med det du föredrar att ha på pizzan; oliver, kronärtskockhjärtan, paprika, lökringar, jordnötter, curry, ananas etc.
- För att göra en vegansk ost kan du mixa cashewnötter och näringsjäst. Sprinkla denna veganska "parmesan" över pizzan.
- Sätt in i ugnen i ca 15-20 minuter till.
- Ta ut pizzan, sprinkla över lite oregano.
- Låt svalna helt innan servering.
- Pizzan är inte stark nog att hållas i handen och äta, men trots det är den ändå mycket god. En rätt med mycket grönsaker och näring men med pizza-känslan.
- Serverera gärna en pizza sallad till med riven vitkål som du bankar och sedan tillsätter olivolja, äppelcidervinäger, salt och peppar till.
Liknande Recept
Kommentarer 3/5

Mats
Var är stegen där man gör degen och formar pizzan. I steg 7 gör man sås och i steg 8 tar man ut...
Full Review
Var är stegen där man gör degen och formar pizzan. I steg 7 gör man sås och i steg 8 tar man ut degen ur ugnen. Vad hände med de andra stegen???

Amanda Majava
Tack för att du uppmärksammade de missade stegen. Nu är detta åtgärdat!
29 aug 2023