Papayasallad, Som Tam (ส้มตำ) som den heter på thailändska, är en sallad som har sitt ursprung i nordöstra Thailand, Isan. Man kan nog säga att det är en av Thailands nationalrätter. Som Tam innehåller grön papaya, chili, gröna bönor, vitlök, fisksås, kokossocker, morot, lime och jordnötter. Denna sallad passar alldeles utmärkt till grillat, perfekt till sommarens alla grillkvällar!
Grön papaya finns att hitta i de flesta asiatiska butiker (tips när du väljer papaya, du vill inte ha en för mjuk, välj en som är lite hårdare). Om du inte kan få tag på grön papaya så kan man byta ut papayan mot omogen mango, zucchini eller rättika. Väljer du att använda rättika är det viktigt att när du rivit den att den får vila i ett isbad i 15 minuter innan du blandar den i salladen. så den blir krispig. Men absolut godast och mest likt orginalet blir det om du använder grön papaya :)
Kategori: | Lunch & Middag Tillbehör Snabblagat |
Seasons: | Summer |
För 4 person(er)
1 st Grön papaya |
2 st Omogna mango / rättikor (istället för grön papaya) |
1 st Zucchini (istället för grön papaya) |
1 st Morot |
2 stor eller 4 små Vitlöksklyftor |
2 st Röd chilifrukt |
5 msk Färskpressad limejuice |
4 msk Fisksås |
4 msk Kokossocker / palmsocker |
2 st Långa gröna bönor |
2 st Medelstora tomater |
0.5 dl Jordnötter (osaltade) |