Thailändsk Papayasallad
Super easy
Cheap

Papayasallad, Som Tam (ส้มตำ) som den heter på thailändska, är en sallad som har sitt ursprung i nordöstra Thailand, Isan. Man kan nog säga att det är en av Thailands nationalrätter. Som Tam innehåller grön papaya, chili, gröna bönor, vitlök, fisksås, kokossocker, morot, lime och jordnötter. Denna sallad passar alldeles utmärkt till grillat, perfekt till sommarens alla grillkvällar! 

Grön papaya finns att hitta i de flesta asiatiska butiker (tips när du väljer papaya, du vill inte ha en för mjuk, välj en som är lite hårdare). Om du inte kan få tag på grön papaya så kan man byta ut papayan mot omogen mango, zucchini eller rättika. Väljer du att använda rättika är det viktigt att när du rivit den att den får vila i ett isbad i 15 minuter innan du blandar den i salladen. så den blir krispig. Men absolut godast och mest likt orginalet blir det om du använder grön papaya :)

Prep

Cook

Kategori: Lunch & Middag Tillbehör Snabblagat
Seasons:  Summer

Du behöver:

För 4 person(er)

Papayasallad

1 st Grön papaya
2 st Omogna mango / rättikor (istället för grön papaya)
1 st Zucchini (istället för grön papaya)
1 st Morot
2 stor eller 4 små Vitlöksklyftor
2 st Röd chilifrukt
5 msk Färskpressad limejuice
4 msk Fisksås
4 msk Kokossocker / palmsocker
2 st Långa gröna bönor
2 st Medelstora tomater
0.5 dl Jordnötter (osaltade)

Gör så här:

  1. Rosta jordnötterna tills de fått en fin brun färg, ca 15 min. 
  2. Skala vitlöken och dela den på längden. Skär av toppen på chilin och dela även den på längden, ev kärna ur om du inte vill ha så mycket hetta. Lägg vitlöken och chilin i en mortel och stöt dem lite lätt, ju hårdare desto mer hetta. 
  3. Häll i fisksås, kokossocker/palmsocker och lime i morteln och blanda runt med en sked. Smaka av, beroende på typ av fisksås kan det behövas tillsättas mer socker eller lime. Såsen ska smaka mer surt än sött.
  4. Skala papayan och moroten. Riv de sedan i långa strimlor eller strimla för hand med en kniv eller mandolin (strimla så tunt du kan och helst ca 10 cm långa) Sluta strimla när du kommit till mitten av papayan, vi vill inte ha med några kärnor i salladen.
  5. Ha i papayan och moroten i morteln och stöt runt lite (om morteln är för liten så gör halva först och lägg den färdiga halvan i serveringsskålen)
  6. Skölj tomaterna och dela dem på längden i långa klyftor. 
  7. Skölj bönorna och dela dem i ca 3 cm långa bitar.
  8. Ha i tomaterna och bönorna i morteln och stöt försiktigt ihop dem eller blanda runt med en sked. 
  9. Lägg upp salladen på ett fat.
  10. Diska och torka rent morteln. Stöt sedan jordnötterna lite lätt så de krossas. Garnera salladen med de krossade jordnötterna och njut!

Bli först att kommentera

Your email address is not used in any manner

Dela det här receptet

Kontakt

  • Organisationsnr: 559404-7580

  • Runslingan 20 D • 224 77 Lund

  • Mejla oss gärna: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

  • Vi svarar inom 48 h

Mer hos Må Bra Naturligt

Missa ingenting & få 10% rabatt!

Få 10% rabatt på ditt nästa köp när du börjar prenumerera på våra nyhetsbrev! Håll koll på alla våra erbjudanden och ta del av särskilda erbjudande bara för de som får vårt nyhetsbrev.


Fri frakt över 500

Snabba leveranser

Trygg betalning

Kunnig personal

  • Köpvillkor
  • Bra Länkar
  • Fyndhörna
  • Logga in / Skapa konto
  • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Webbsida av Joomlaproffs.se