Indiskinspirerad grönsakscurry
Att laga indiskinspirerad mat behöver inte vara så omständligt och tidsödande, även för en nybörjare på området som jag. Det du däremot behöver är en välfylld kryddhylla. Varje krydda du lägger i grytan tillför sin dimension så försök undvika att utesluta någon. Dessutom har kryddorna många hälsofördelar; testa att googla svartkummin, bockhornsklöver eller nejlika, så förstår du att rätt tillagad indisk mat ofta är hälsosam sådan!
Det jag uppskattar med att laga själv jämfört med att äta på restaurang, mer än att det är spännande att utforska nya matkulturer, är att jag vet precis vad jag har lagt i min mat och att det är många gånger billigare. Man kan lägga i andra grönsaker också som morot, blomkål och annat man har som kan passa in. Servera gärna tillsammans med en gurk- och myntasallad och hemmagjorda poppadoms eller fullkornsris.
15m
30m
Kategori: | Lunch & Middag Detox |
Seasons |
Du behöver:
Recept
2 msk ghee |
1 msk svartkummin |
4 st vitlöksklyftor |
3 msk finhackad eller riven färsk ingefära |
2 st gula lökar |
3 st tomater, eller |
1 burk krossade tomater |
1 tsk svartpeppar |
1 tsk gurkmeja |
1 tsk bockhornsklöver |
2 tsk koriander, malen |
1 msk spiskummin |
3 st lagerblad |
0.5 tsk kryddnejlika |
1 st kanelstång |
1 tsk kardemumma |
3 dl kokta linser, rada, gula eller belugalinser |
4 dl vatten |
200 g fryst spenat |
2 st stora potatisar, helst ekologisk |
2 msk hackade korianderblad |
0.5 st aubergine |
1 tsk himalayasalt |
Tillbehör
1 msk ej raffinerad neutral olja, som druvkärneolja |
0.5 st citron eller lime, saften |
1 nypa salt och peppar |
20 st myntablad |
1 st gurka, helst ekologisk |
Gör så här:
- Koka linser så de är klara och mixade väl till du börjar tillredning, eller ha färdigkokta på burk till hands. Mixa dem med vattnet.
- Skär gurka i halvmånar och blanda med hackade myntablad, salt, peppar och oljan. Ställ åt sidan och låt myntan dela med sig av sin smak till gurkan.
- Hacka lök, vitlök, ingefära, chili och tomater. Skär potatis och aubergine i små tärningar. Förbered alla kryddor genom att lägga i en skål för att enkelt hälla i när de ska i grytan
- Lägg ghee i en gryta på hög värme. När det är varmt utan att ryka om det, lägg då i svartkumminfrön och stek tills de börjar "poppa", ca 10-15 sekunder. Lägg sedan i vitlök, ingefära och chili och låt steka med i 30 sekunder. Lägg sedan i lök, låt steka i en minut varpå du lägger i alla torra kryddorna.
- Efter det steker du med tomater i två minuter och lägger sedan i resten av grönsakerna, förutom spenat. Låt koka till potatisen är nästan klar - lägg då i spenaten. När det är klart, lägg i hälften av korianderbladen och rör runt. Servera sedan med resten av koriandern på toppen tillsammans med gurksallad och poppadoms eller fullkornsris.