Gluten är, som behandlades i ett tidigare inlägg, en otrevlig beståndsdel i vete, råg och korn som tar sig uttryck på många ställen i kroppen och på många olika sätt. En person som är glutenintolerant (därmed inte sagt att det finns någon som faktiskt ÄR tolerant mot gluten) kan bli speedad och okoncentrerad av det medan en annan blir låg, trött och får dimhjärna vid exponering. En tredje får väldiga magsmärtor och blir gasig och svullen medan en fjärde inte känner något alls i magen men får i stället eksem eller andra hudutslag på olika ställen på kroppen. Personligen är jag mestadels den fjärde typen och får prickar i pannan ett par dagar efter jag fått i mig gluten, vilket lyckligtvis händer väldigt sällan. På den tiden jag åt pasta och bröd hade jag ständigt dessa utslag och ofta koncentrationssvårigheter.
Hur problemen visar sig är väldigt individuellt och beror på våra gener och vår bakgrund, arv och miljö. Det kan dock göra det svårt för många att inse att gluten är skadligt för deras kroppar eftersom man inte får påtagliga symtom utan kan visa sig som diffusa symtom som man tyvärr sällan kopplar till vad man har ätit.
Men tänk om det är så att du, trots att du undvikit gluten under en längre tid, kan ha läst två sidor i en bok utan att minnas ett enda ord av vad du läst, eller mår illa efter en måltid. Kanske det kan finnas fler bovar än säd som din kropp påverkas negativt av?
Det är viktigt är att matsmältningen fungerar som den ska då den är grunden till vårt välmående. Det finns en grupp livsmedel som innehåller svårsmälta ämnen och där ingår bland annat: mjölk, baljväxter, honung, frukt och olika sorters kål och lök, för att nämna några. (Vill du veta mer kan du forska om begreppet FODMAPS). Även sådana vanliga livsmedel som tomat och potatis kan ställa till förtret. De ingår i nattskatteväxterna tillsammans med aubergine, paprika och peppar och kan bidra till kronisk smärta och inflammation; bl a kan de förvärra för människor med ledsjukdomar och IBS.
Det viktiga är att du lär känna din kropp, lyssna på hur den reagerar på vad du har ätit. Kanske du kan skriva en matdagbok så du kan hålla koll på vad du åt och hur du mådde efteråt och på så sätt hitta vad just du mår bra av och vad du mår sämre av. Har du svårt att identifiera vad du bör undvika finns allergitester som till exempel ImuPro. Du kan också prova på olika ”dieter”, som Rotationsdieten eller att äta efter din blodgrupp och se om det hjälper.
Och du som har blivit varse att gluten är just en otrevlig beståndsdel i viss ”mat” bör vara uppmärksam så att du inte fortsätter i samma livsstil, om än glutenfri, och lever på glutenfri pasta, glutenfria kakor, knäckebröd… ja, allt från den där butikshyllan. Dyrt och ofta fullt med onyttiga fetter, snabba kolhydrater och tillsatser – tomma kalorier som förr eller senare kommer få dig att må dåligt. ”Glutenfritt” säljer. Var skeptisk och läs innehållsförteckningen! Om det verkligen är något du måste ha ibland; kan du göra det själv?
När du slutar med gluten – varför inte utnyttja omställningen med att göra en matrevolution i ditt liv? Laga bara mat på rena råvaror, baka ditt eget bröd och knäckebröd och imponera och proppa dina gäster fulla med näring med en Raw Food-tårta efter middagen! Att baka gluten- och sockerfria kakor är inte svårt. I vår receptbank hittar du en mängd beprövade recept av många typer. Dessutom är internet en aldrig sinande källa på recept och inspiration.
Hoppas denna information i del 2 av 4 var användbar för dig som känner att hälsan inte är riktigt på topp trots en glutenfri diet. I vissa situationer kan det ändå vara svårt att avstå och man kan känna sig frestad att fuska lite. Men vad kan motivera oss till att slå in på vägen utan gluten eller att fortsätta med den goda vanan?
Nästa inlägg i serien kommer handla om detta och lite annat.
Lev väl!
Källa:
Näringsmedicinsk tidskrift Nr 4, Juli 2013
Organisationsnr: 559404-7580
Runslingan 20 D • 224 77 Lund
Mejla oss gärna: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Webbsida av Joomlaproffs.se