Näringsterapeuten om: Därför skulle du ha slutat dricka mjölk för länge sen

27 feb 2018
Näringsterapeuten om: Därför skulle du ha slutat dricka mjölk för länge sen

Mjölk i kaffet . Gräddtårta med jordgubbar. Vaniljglass med hallonsås. Kvarg efter träningspasset. Ostmacka med chokladmjölk.

Ett av de vanligaste inslagen på svenskarnas bord är utan tvekan mjölk i alla dess former och har varit en självklarhet i vår kost under hundratals år. Dagens generationer har sedan tidig ålder fått lära sig hur starka ben och tänder vi får av våra två glas mjölk om dagen, men hur ömkansvärda, undernärda och sjuka vi skulle bli utan dem.

Men hur hälsosamt är mjölk, egentligen?
Och vad är det som gör att mjölken som vi i århundraden här uppe i Norden har haft så mycket glädje och fått näring ifrån inte längre ger oss samma näring?

Låt oss undersöka vad forskning och fakta visar.

Mjölkens bearbetning

Först och främst har det att göra med hur man bearbetar och behandlar mjölken, som påverkar den negativt. Innan mjölken når konsumenten genomgår den ett antal steg.

  1. Den slungas med hög hastighet i en centrifug vilket gör att mjölk separeras från grädde.
  2. Nästa steg är att sätta tillbaka grädden i olika mängder till olika mjölksorter. Fettet är bärare av vitaminer, och mjölkprodukter med låg fetthalt har låga nivåer av vitaminer.
    I dessa ”lättprodukter” tillsätts syntetiska vitaminer, vilka för övrigt inte behöver redovisas som tillsatser på förpackningen.
  3. Efter det pastöriserar man mjölken som en säkerhetsåtgärd, dvs. hettar upp den tillräckligt för att döda de bakterier som skulle kunna vara skadliga.
    Runt sekelskiftet förstod man att mjölken kunde innehålla bakterier som inte var bra för oss, exempelvis TBC. Därför valde man att börja pastörisera mjölken. 
    Man kunde ha valt en annan väg, att befrämja renhet och att inte lagra mjölken så länge. Men man gick en annan väg nämligen en storskalig mjölkindustri. Detta gjorde att man måste behandla den för att bevara den. I och med uppvärmningen, synnerhet snabb sådan vid pastörisering, denatureras proteiner såsom enzymer och immunglobuliner, goda bakteristammar dör och näringsvärdet minskar.
  4. Till sist homogeniseras mjölken – fettpartiklarna splittras sönder i en homogenisator. Istället för att fettet flyter upp till ytan som i ohomogeniserad mjölk så fördelas det nu jämnt i mjölken.
    Många rapporter visar att homogenisering förändrar inte bara mjölkens omättade och mättade fetter, utan också demolerar proteiner, enzymer och antioxidanter till ytterligare oigenkännlighet för våra stackars kroppar som inte längre kan avkoda och få ut näring ur mjölken. Detta är dock ingenting som framkommer i mejerisponsrade forskningsrapporter.
    Vid det här laget är det som kom ur kon som en levande, potentiellt hälsofrämjande livsmedel full av näring och goda bakterier m.m. en död produkt

Mjölkens försämrande egenskaper

Mjölk är slembildande. Återkommande förkylningar och mjölk är således ingen bra kombination.
De som har astma mår också bra av att sluta med mjölk av den här anledningen.

Andra rapporter talar också för ökad risk för olika allergier.
De flesta öronbarn behöver sluta med mjölk.
De flesta med mag- och tarmproblem behöver sluta med mjölk.
De som vill undvika/förebygga bröstcancer behöver sluta med mjölk. [Rosa-Bandet Länk]

--> Läs mer: Den skrämmande och oetiska baksidan av Rosa Bandet

Alla som vill behålla ett starkt skelett behöver sluta med mjölk. Mer om det längre ner.

Listan på negativa hälsoeffekter kan göras lång.

Mjölk är egentligen kalvens föda

En kalv växer till full storlek på ett till två år. De proteiner som mjölk innehåller gör att kalven kan växa sig stor och stark på mjölk den dricker direkt ur spenen på kossamamman.
Men hur är det med våra barn? Ja de skall helst växa i 15-20 år för att bli vuxna.
De kan inte bryta ner de proteiner som finns i mjölken. Vi kan inte tillverka enzymer för att bryta ner den. Därför får så många barn och ungdomar ont i magen av mjölk, både av laktoset och proteinerna.

”Mjölk ger starka ben”

Branchorganisationen Svensk Mjölk skriver att livsmedelsverket rekommenderar mjölk eftersom mjölk är en av våra främsta källor till kalcium och därmed menar man att det förebygger benskörhet.
Som en parantes är Norden de mest mjölkdrickande och ostälskande länderna i hela världen men vi har också mest benskörhet. Jag får inte detta att gå ihop! Varför ger mjölk sköra ben istället för starka ben?

Det finns olika orsaker till denna paradox.

Att det innehåller kalcium är korrekt men kan kroppen ta upp det? Intag och upptag är inte synonymt.

  • Mjölk pastöriseras och i den upphettningen dör även ett enzym som är nödvändigt för upptaget.
  • Mjölk är syrabildande (precis som många andra födoämnen t ex kött och sädesprodukter) När pH-värdet i kroppen blir lägre (surare) strävar kroppen efter att få balans i systemet; då tas kalk ifrån det ställe i kroppen där det finns – förrådet i benstommen. [pH-värde inlägg]
    --> Läs mer: Vad alla borde veta om sin syra-bas balans
  • Vidare, för att kalk skall tas upp behövs D-vitamin och det fås bäst genom sol. Vi får för lite sol här i Norden och de flesta svenskar vet inte behovet av att äta D-vitamin under den mörka årstiden.
    --> Läs mer: Solvitaminet
  • För att kunna bygga ett bra skelett behöver kalciumintaget kombineras med magnesium, det gör att skelettet också blir elastiskt. Enbart kalciumtillskott (även om det kombineras med D-vit) gör inte att det blir ett starkt och bra skelett.

Bröstcancer

Vi får i oss en hel del hormoner genom mjölken. Och man menar ju att mycket av bröstcancer är östrogenbaserat. Mjölkprodukterna svarar för 60-80% av allt östrogen som konsumeras.
Korna mjölkas i 300 dagar på året och de är i princip dräktiga hela sin livstid (vilket uppgår till runt 6 år, jämfört med en normal livslängd på 20-25 år). I slutet av dräktigheten när hormonnivåerna är som högst är de upp till 33 gånger högre än normalnivåerna . Värt att notera är att i många traditionella boskapssamhällen i världen mjölkas inte korna så länge. Kor mjölkas bara ca 5 månader per år i t ex Mongoliet.

En studie där man undersökt cancer i förhållande till mjölkprodukter i 42 länder fann man att mjölk- och ostkonsumtion hade ett starkt samband med testikelcancer hos män mellan 20 – 39 år.

Jag skulle i detta sammanhang också vilja berätta om en kvinna som heter Jane Plant som skrev en mycket intressant bok som heter "Ditt liv i dina händer". Hon fick återkommande bröstcancer och gjorde allt som läkarna ville och sa. Men till slut satte det sig i lymfan hos henne och då bestämmer hon sig för att inte gå på deras linje. Under en tid hade hon studerat var i välden har man minst bröstcancer och det var i Kina; där dricker man inte och använder inte mjölk i samma omfattning som i väst. Man säger att bröstcancer är den rika kvinnans sjukdom. Hon lade om sin kost, slutade med mjölk som hon älskade så. Bara några veckor efter detta så hade hennes lymfknöl minskat.
Nu berättar hon detta för alla; man kan bli av med sin cancer och hon har också hjälpt många andra kvinnor att på en naturlig väg bli friska från denna hemska sjukdom.

Jag har personligen i min klinik träffat många kvinnor som har eller har haft bröstcancer. (Vi har inte behandlat deras cancer, de har sökt för andra saker). Jag har alltid frågat dem om hur deras förhållande till mjölk och ost är. De har alla älskat det och varit storkonsumenter.

Vad kan man använda istället?

Som väl är så har det gjorts många bra produkter som ersätter mjölken. Bl.a. har vi alla sojaprodukter, speciellt bra är de fermenterade sojaprodukterna som miso mfl. OBS! dessa produkter skyddar mot bröstcancer för det innehåller fytoöstrogener som är mycket svagare i förhållande till mjölk (som har mycket potenta/starka östrogener.) Fytoöstrogenerna sätter sig på östrogenreceptorerna och skyddar kroppen från de skadliga östrogenerna. 

Förutom soja, finns rismjölk, kokosmjölk, havremjölk, mandelmjölk, sesammjölk och dessa ger ett bättre kalciumupptag. Man kan köpa dessa färdiga men vill man kan man busenkelt göra det själv. 

--> Tips: Med Vegan Milker fixar du enkelt vegetabiliska drycker hemma!

--> Recept: Nöt- eller Frömjölk

Det finns även syrade produkter och mycket annat baserade på dessa vegetabiliska livsmedel.

Varför tror ni det finns så många alternativ till mjölkprodukterna? Kan det vara så att fler och fler förstår att de inte mår bra av det? Hoppas det. Inte att människor mår dåligt förstås. Men att de kan se orsakerna till ohälsa och göra något åt saken.

Mina egna slutsatser

Jag personligen slutade med mjölk får många år sedan och har fått upp ögonen för att man kan laga god mat ändå.

Vissa mjölkprodukter är bättre än andra och av dessa är smör och grädde två produkter som är bra att använda.

Tål man inte mjölkproteinet kan man tillverka eller köpa ghee, ren smörolja, fri från proteiner.
--> Recept: Ghee

Trots många motsägande fakta rekommenderas man att dricka mjölk. Ingen, varken socialstyrelsen, livsmedelsverket eller läkemedelsverket har något att invända. Mina egna vilda konspiratoriska foliehattfunderingar : Kaaaaaan det vara så att dessa tre verk samarbetar?
Om man blir sjuk tror man sig behöva mediciner som läkare gladeligen skriver ut, lukrativt för alla tre parter. Inte så gynnsamt för den sjuke dock.

Hade folk lagt av med att dricka mjölk och minskat på andra på mjölkprodukter hade man mått mycket bättre. Låt oss hoppas medvetenheten kring mjölk fortsätter öka och att vi, var och en, kan fortsätta hitta mjölkfria vägar till hälsa.

Allt Gott!
Christina Sjöqvist

 

Dela artikel:

Christina Sjöqvist

Kontakt

  • Organisationsnr: 559404-7580

  • Runslingan 20 D • 224 77 Lund

  • Mejla oss gärna: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

  • Vi svarar inom 48 h

Mer hos Må Bra Naturligt

Missa ingenting & få 10% rabatt!

Få 10% rabatt på ditt nästa köp när du börjar prenumerera på våra nyhetsbrev! Håll koll på alla våra erbjudanden och ta del av särskilda erbjudande bara för de som får vårt nyhetsbrev.


Fri frakt över 500

Snabba leveranser

Trygg betalning

Kunnig personal

  • Köpvillkor
  • Bra Länkar
  • Fyndhörna
  • Logga in / Skapa konto
  • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Webbsida av Joomlaproffs.se