Mandelkaka med toscaglasyr
Super easy
Cheap
En enkel mandelkaka med toscaglasyr slår aldrig fel. Jo när de innehåller flera deciliter socker. För handen på hjärtat hur många av oss har självbehärskningen till att bara äta en bit? Inte många. Inte jag. Men den här "toscakakiga" kakan har jag bakat med xylitol istället för socker som gör att den varken föder några jästsvampar i kroppen eller påverkar blodsockret för mycket. Ett bättre alternativ helt enkelt. Dessutom är den helt utan mjölk och gluten.
Kategori: | Fika & Desserter |
Seasons |
Du behöver:
Madelkaka
2 st ägg |
0.75 dl xylitol (björksocker) |
0.75 dl ghee/kokosolja |
3 dl mandelmjöl |
1 tsk bakpulver |
1 dl kokosmjölk |
Toscaglasyren
0.75 dl ghee/kokosolja |
0.75 dl xylitol (björksocker) |
3 msk kokosnektar |
1.5 dl mandelspån |
1.5 msk kokosmjölk (eventuellt mer om det behövs) |
Gör så här:
- Sätt ugnen på 180 grader.
- Smält ghee eller kokosolja försiktigt i en kastrull på spisen ifall de inte redan är flytande.
- Vispa ägg poröst och tillsätt xylitol (björksocker) och vispa.
- Blanda de torra ingredienserna i en bunka för sig.
- Häll ner det smälta ghee:et eller kokosoljan i de vispade äggen och rör runt.
- Häll ner de torra ingredienserna i äggsmeten och rör runt till en jämn smet.
- Häll smeten i den smörjda springformen och sätt in i ugnen i 15-20 min tills den är torr när du testar med en sticka.
- Medan kakan är i ugnen förbered glasyren genom att röra ihop alla ingredienserna till den.
- Häll på glasyren på kakan och sätt in i ugnen igen i ca 15 min tills glasyren blivit lite gyllene.